Synnytyksen aikainen oksentelu ja pahoinvointi
Synnytyksen aikainen oksentelu ja pahoinvointi ovat yleisiä ongelmia, jotka johtuvat erilaisista tekijöistä, kuten hormonaalisista muutoksista tai synnytyksen aikana tehtävistä gynekologisista sisätutkimuksista. On kuitenkin olemassa monia tapoja kontrolloida synnytyksen aikaista pahoinvointia ja oksentelua – tässä artikkelissa kerromme aiheesta lisää.
Tutkimukset osoittavat, että oksentelu on hyvin yleistä, ei ainoastaan synnytyksen aikana, vaan koko raskauden aikana. 70-80 % naisista kokee oksentelua jossain vaiheessa raskauden aikana. Suurin osa kärsii pahoinvoinnista raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana ja pienempi osa kokee oireita koko raskauden ajan aina synnytykseen asti.
Väsymys ja nestehukka
Usein raskaana oleva nainen tuntee olonsa uupuneeksi oksentelun seurauksena. Fyysisellä väsymyksellä ja nestehukalla on suora vaikutus myös naisen tunteisiin. Saattaa nousta turhatumisen, luovuttamisen, pelon ja hämmennyksen tunteita, jotka vaikuttavat siihen, miten nainen suhtautuu synnytykseen.
Jos oksentelun seurauksena ilmenee nestevajausta, naisen keho kokee fysiologisia vaikeuksia jatkaa synnytysprosessia. Tämä voi johtaa synnytyksen hidastumiseen tai synnytysprosessi saattaa jopa lakata ketoosin ansiosta.
Kuulemme usein myös puhuttavan aamupahoinvoinnista raskauden aikana, mutta harvoin mainitaan, kuinka yleistä on synnytyksen aikainen oksentelu ja pahoinvointi. Siihen päälle vielä kivuliaat supistukset.
Kipu ei ole ainoa tekijä, joka aiheutta oksentelua. Epiduraali voi myös saada naisen oksentamaan synnytyksen aikana, jos verenpaine pääsee laskemaan yhtäkkiä.
Mikä tahansa onkaan synnytyksen aikaisen oksentelun taustalla, on tärkeää pysyä hyvin nesteytettynä.
Mistä synnytyksen aikainen oksentelu johtuu?
1. Rajoitat syömisiäsi
Jotkut naiset tuntevat itsensä nälkäiseksi ja janoiseksi synnytyksen aikana, varsinkin synnytyksen ensimmäisten vaiheiden aikana. Syöminen on tärkeää synnytyksen varhaisessa vaiheessa, sillä tarvitset energiaa synnytyksen aktiivisen vaiheen aikana.
Stressitekijöiden lisäksi syömisen rajoittaminen synnytyksen aikana voi aiheuttaa nestehukkaa ja ketoosia. Näin tapahtuu, kun keho alkaa polttamaan rasvaa sen sijaan, että käyttäisi sitä energianaan.
2. Nestehukka
On tärkeää juoda vettä synnytyksen aikana sen verran kuin normaalisti, jopa enemmänkin. Nestehukka on todennäköisin oksentelun aiheuttaja raskauden ja synnytyksen aikana. On siis hyvä pitää mielessä, että kun keho ei saa tarpeeksi nesteitä, tunnet olosi helposti huonovointiseksi.
On tärkeää muistaa syödä synnytyksen varhaisessa vaiheessa, sillä ruoka antaa energiaa, jota nainen tarvitsee synnytyksen aktiivisessa vaiheessa.
Nestevajaus saa aikaan ylimääräistä painetta, jolloin saattaa oksentaa sappinestettä ja verta.
3. Lääkitys
Jotkut synnytyksen aikana annettavat kipu- ja anestesialääkkeet saattavat aiheuttaa oksentelua. Kun nainen saa lääkeannoksensa ollessaan tiedostomattomana, hän ei pysty kontrolloimaan hengitystään tai nielemistään. Tämän takia tapahtuu herkästi oksentamista.
4. Tietyt ruoat ja juomat
Joissakin tapauksissa tietyt ruoat ja juomat voivat aiheuttaa synnytyksen aikaista oksentamista. Jos näin on sinun kohdallasi, juo vettä mehun sijaan ja syö keittoja ja banaania.
Lisäksi voi olla niin, että oksentelun taustalla voi olla omat pelkosi tai murheesi. Synnytyksen aikana nainen käy läpi monia vahvoja tunteita ja ne voivat vaikuttaa myös fyysisesti. Yritä siis tunnistaa ja ratkaista omat huolenaiheesi etukäteen.
Muista siis, että estääksesi synnytyksen aikaista oksentelua nauti kevyitä ruokia synnytyksen ensimmäisen vaiheen aikana. Synnytyksen aktiivisen vaiheen aikana on parasta nauttia ainoastaan vettä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Lee, N. M., & Saha, S. (2011). Nausea and Vomiting of Pregnancy. Gastroenterology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.gtc.2011.03.009
- Chen J, Tu Q, Miao S, Zhou Z, Hu S. Transcutaneous electrical acupoint stimulation for preventing postoperative nausea and vomiting after general anesthesia: A meta-analysis of randomized controlled trials. Int J Surg. 2020 Jan;73:57-64.