Parasetamolin käyttö raskausaikana - Äitiyden Ihme
 

Parasetamolin käyttö raskausaikana

Parasetamolin käyttö on yleensä turvallista myös raskausaikana, kunhan ohjeiden mukaista annostusta noudatetaan, eikä käyttö ole pitkäaikaista. Myös parasetamolin käyttöön liittyy kuitenkin tiettyjä riskejä ja sivuvaikutuksia, joista raskaana olevan on hyvä olla tietoinen.
Parasetamolin käyttö raskausaikana

Viimeisin päivitys: 21 syyskuuta, 2020

Lähes kaikki lääkeaineet läpäisevät istukan ja kulkeutuvat sikiöön, mutta vain harvan lääkkeen on todistettu olevan selkeästi haitallinen sikiön kehitykselle. Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja ketoprofeeni, voivat lisätä keskenmenon vaaraa ja vaikuttaa haitallisesti sikiön terveyteen, minkä vuoksi niitä ei suositella käytettävän lainkaan raskauden aikana. Parasetamolin käyttö raskausaikana on yleensä turvallista, kunhan ohjeiden mukaista annostusta noudatetaan. Tästäkin huolimatta odottavan äidin on aina syytä varmistaa lääkkeen sopivuus joko lääkäriltä tai farmaseutilta.

Parasetamolin käyttö raskausaikana

Parasetamoli on kipua lievittävä ja kuumetta alentava lääkeaine, joka ei tulehduskipulääkkeen tavoin paranna tulehdusta tai tulehdusreaktiota. Se on yleisesti hyvin siedetty lääkeaine, jonka haittavaikutukset ovat vähäiset suositusannostuksia noudatettaessa. Parasetamoli ei monien tulehduskipulääkkeiden tavoin vaimenna suoliston limakalvon suojatekijöitä, eikä näin ollen vaurioita tai ärsytä mahan limakalvoja. Siksi sitä käytetään tulehduskipulääkkeiden sijasta pitkäaikaisten kiputilojen hoitoon. Suurina annoksina parasetamoli voi kuitenkin vaurioittaa maksaa.

Parasetamolia pidetään turvallisimpana kipulääkkeenä raskauden aikana, mutta tuoreiden tutkimusten mukaan tätäkään lääkeainetta ei kannata käyttää varomattomasti, sillä myös siihen liittyy tiettyjä haittavaikutuksia. Aivan kuten muitakin lääkkeitä, parasetamolia tulee aina ottaa mahdollisimman pieni annos ja käyttöajan on oltava mahdollisimman lyhyt. Pitkäaikaiseen ja säännölliseen käyttöön täytyy aina olla lääkärin suositus.

Parasetamolin käyttö raskausaikana

Raskauden aikaista epämukavuutta ja kipua kannattaa pyrkiä helpottamaan ensisijaisesti luonnollisin keinoin, ja kipulääkkeeseen turvautumisen tulisi olla viimeinen vaihtoehto. Kovan kivun tiedetään kuitenkin voivan aiheuttaa odottavan äidin stressihormonien kohoamista, mikä ei ole hyväksi sikiölle. Sama pätee korkeaan kuumeeseen, ja molemmissa tapauksissa parasetamolin käyttö on suositeltavaa. Parasetamolin annostus on aikuisilla yleensä 500-1000 mg 1-3 kertaa vuorokaudessa. Vuorokauden maksimiannos on 3000 mg.

Parasetamolin mahdolliset haittavaikutukset

ADHD

Tuoreiden tutkimusten mukaan raskauden aikana parasetamolille altistuvilla lapsilla esiintyy 34 % tavallista enemmän ADHD-tarkkaavaisuushäiriötä, 24 % todennäköisemmin ylivilkkautta ja 19 % enemmän autismin kirjon diagnooseja. Yhteydet ovat tutkimusten mukaan sitä voimakkaampia, mitä pidempään äidin lääkitys jatkui.

Vaikka tutkimukset ovatkin olleet laajoja, niiden toteuttamistavassa on ollut puutteita, minkä vuoksi niiden perusteella ei voida varmasti sanoa, että parasetamolin käytöllä ja lapsilla havaituilla oireilla on yhteys tai etenkään, että oireet johtuvat parasetamolista.

Astma ja allergiat

Jos parasetamolia nautitaan raskauden toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana, voi sillä olla vaikutusta astman kehittymiseen. Joidenkin tutkimusten mukaan niiden vauvojen riski saada astma on 25 % korkeampi, joiden äiti on raskausaikana käyttänyt parasetamolia, kuin niiden vauvojen, joiden äiti ei ole käyttänyt kyseistä lääkettä. Tämän kipulääkkeen käyttö saattaa myös lisätä todennäköisyyttä sille, että lapselle kehittyy allergioita tai muita hengitystieongelmia.

Parasetamolin käyttö raskausaikana

Neuronaalisen kehityksen ongelmat

Jos raskauden kolmannen kolmanneksen aikana käytetään parasetamolia pitkittyneesti, voi se aiheuttaa sikiölle kognitiivisia ja motorisia ongelmia. Eräs tutkimus paljastaa, että enemmän kuin 28 päivää yhtäjaksoisesti parasetamolia käyttävien äitien lasten kognitiivinen kehitys saattoi olla alentunutta. Näillä lapsilla saattoi myös olla käytösongelmia ja viivästystä motorisessa kehityksessä.

Hedelmällisyyteen liittyvät ongelmat

Yli 28 päivää yhtäjaksoisesti raskauden aikana otettu parasetamoli saattaa myös aiheuttaa hedelmällisyyteen liittyviä ongelmia poikavauvojen kohdalla. Koska parasetamolilla on testosteronitasoja alentava vaikutus, sen käytöllä voi olla riski aiheuttaa hedelmättömyyttä ja piilokiveksisyyttä. Tämä tarkoittaa sitä, että kivekset eivät laskeudu kivespusseihin, vaan jäävät nivuskanavaan tai vatsaonteloon.

Äidin korkeasta verenpaineesta johtuva lapsen ennenaikainen syntymä

Jos nainen ottaa raskaana ollessaan parasetamolia ja kärsii lisäksi korkeasta verenpaineesta, on hänen kohdallaan kohonnut riski lapsen ennenaikaiseen syntymään. On tärkeää selventää, että normaalisti parasetamoli ei aiheuta keskenmenon tai ennenaikaisen syntymän riskiä. Näille kohonnut riski voi olla kuitenkin silloin, kun odottavalla äidillä on todettu korkeaa verenpainetta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.