6 terveellistä ruoka-ainetta lievittämään raskausajan epämukavuutta - Äitiyden Ihme
 

6 terveellistä ruoka-ainetta lievittämään raskausajan epämukavuutta

Sen lisäksi, että odottavan äidin kannattaa nauttia ruokia, jotka vähentävät raskausajan epämukavuutta, on ateriat myös hyvä suunnitella etukäteen. Terveen painon ja ruokavalion ylläpitäminen ennen raskautta ja raskauden aikana auttavat estämään komplikaatioita. Ne myös tukevat lapsen tervettä kehitystä.
6 terveellistä ruoka-ainetta lievittämään raskausajan epämukavuutta

Viimeisin päivitys: 03 toukokuuta, 2019

Tiesitkö, että ruokavalion avulla pystytään lievittämään raskausajan epämukavuutta? Tänään kerromme terveellisistä ruoka-aineista, jotka auttavat helpottamaan aamupahoinvointia.

On normaalia, että raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana nainen tuntee huomattavaa epämukavuutta ja kärsii esimerkiksi pahoinvoinnista, oksentelusta tai närästyksestä. Se, että oireet eivät väisty, voi olla merkki nestehukasta, joka voi vaikuttaa negatiivisesti vauvan kehitykseen.

Hedelmät ja muut ruuat, jotka lievittävät raskausajan epämukavuutta

Kun syöt hedelmiä ja muita ravinteikkaita ruokia raskautesi aikana, voit paremmin. Se vaikuttaa myös vauvasi terveyteen ja elämänlaatuun positiivisesti. 

Seuraavaksi esittelemme listan ruoka-aineista, jotka auttavat lievittämään raskausajan epämukavuutta.

Maito ja muut maitotuotteet

Maitotuotteiden nauttiminen on hyödyllistä, sillä se pitää huolta kalsiumtasoistasi. Kun syöt enemmän maitotuotteita kärsit vähemmät luiden eroosiosta sekä myös lapsesi luusto kehittyy paremmin. Maito on myös proteiinin lähde.

Siinä tapauksessa, jos sinulla on laktoosi-intoleranssi, voit esimerkiksi valita jogurttia, joka sisältää ruuansulatusta säätelevää bakteeria, taistelee tulehduksia vastaan sekä parantaa puolustusjärjestelmää.

Syömällä probioottisia ruokia raskauden aikana saatat välttyä tietyiltä komplikaatioilta. Probioottiset ruoka-aineet voivat ehkäistä seuraavien terveydentilojen oireita tai jopa estää täysin niiden ilmenemistä: raskausmyrkytys, raskausajan diabetes, emätintulehdukset ja allergiat.

Kananmuna

Kananmuna on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, sillä se sisältää proteiinia, joka on keskeisessä asemassa solujen kasvun ja tiettyjen elimien muodostuksen kannalta.

Tämän lisäksi kananmuna sisältää rutkasti vitamiineja ja mineraaleja, kuten fosforia, B12- vitamiinia sekä koliinia, joka on tärkeä vitamiini aivojen kehityksen kannalta.

Jos olet huolissasi kananmunan sisältämästä kolesterolista, niin sinun on hyvä tietää, että se ei ole täysin epäterveellistä vaan luonnollista! Sinun on kuitenkin syytä vältellä ruokia, jotka sisältävät tyydyttynyttä rasvaa.

Avokado

Foolihapon puute raskauden aikana saattaa aiheuttaa vakavia vammoja vauvan neuraaliputkelle. Eräs tällainen vamma on spina bifida eli halkaistu selkäranka, ja ehkäistäksesi sen syntymistä, on sinun tärkeää ottaa tätä vitamiinia ennen raskaaksi tuloa.

Avokado sisältää tärkeää foolihappoa

Avokado on loistava foolihapon lähde. Se onkin itseasiassa yksi tärkeimmistä foolihappoa ja B9- vitamiinia sisältävistä hedelmistä, kuten myös C-, B- ja K- vitamiinien lähde.

Lisäksi avokado sisältää rautaa, magnesiumia, kuitua ja kaliumia. Kalium auttaa esimerkiksi lievittämään jalkakramppeja.

Avokado sisältää myös väkevää rikkihappoa, joka on mukana muodostamassa lapsen ihokudosta sekä hänen aivojaan.

Kuivatut hedelmät

Kuivatut hedelmät ovat herkullisia ja ravinteikkaita. Niiden runsas kuitupitoisuus auttaa estämään ummetusta. Ne ovat myös loistavia foolihapon, raudan ja kaliumin lähteitä.

Suosituimpia kuivattuja hedelmiä ovat luumut, rusinat, viikunat, taatelit ja persikat, mutta niitä on paljon muitakin. Kuivatuilla hedelmillä on samat ravintoarvot kuin niiden tuoreilla vastineilla: ainoana erona on se, että niistä on poistettu niiden sisältämä vesi.

Jos syöt päivittäin kuusi taatelia, lisäät mahdollisuutta synnyttää lapsesi luonnollisella tavalla, mikä tarkoittaa sitä, että todennäköisyys synnytyksen käynnistämiseen laskee.

Liha

Syö punaista ja vähärasvaista lihaa. Välttääksesi rasvaista lihaa, älä osta jauhelihaa äläkä valmista siipikarjan lihaa nahan kanssa. 

Liha on yksi parhaista ruuista lievittämään raskausajan epämukavuutta, etenkin väsymystä ja matalia energiatasoja. Nämä johtuvat jopa 50%  kohonneesta verentuotannosta, joten tarvitset rautaa, jotta elimistö toimii kunnolla. Jos veressäsi ei ole tarpeeksi rautaa, saatat kärsiä anemiasta.

Punaisen lihan nauttiminen tarjoaa tarvitsemasi päivittäisen raudan määrän. On kuitenkin olemassa myös muita ruoka-aineita, jotka sisältävät rautaa, kuten pavut ja palkokasvit sekä kasvikset – varsinkin vihreät kasvikset ja kuivatut hedelmät, joita voit lisätä tavalliseen ruokavalioosi. On kuitenkin tärkeää, että otat myös tarvittavia ravintolisiä.

Kala

Suositteluin kala raskausaikana syötäväksi on lohi. Se sisältää runsaasti Omega 3- rasvahappoja, jotka ovat oleellisia vauvan verkkokalvon ja aivojen kehityksen kannalta.

Lisäksi lapsi, joka saa riittävän määrän Omega 3- rasvahappoja, keskittyy paremmin, oppii nopeammin ja on sosiaalisempi. Omega 3 parantaa myös lapsen näkökykyä sekä auttaa ehkäisemään sydänsairauksia, halvaantumista, kehitysvammaisuutta ja autismia.

Raskausajan epämukavuutta voidaan lievittää nauttimalla tiettyjä ruoka-aineita

Kuivattujen hedelmien kuitupitoisuus auttaa estämään ummetusta. Ne ovat myös loistavia foolihapon, raudan ja kaliumin lähteitä.

Vinkkejä komplikaatioiden ehkäisemiseen

Erilaiset ruuat ovat loistava tapa lievittää raskausajan epämukavuutta. Pidä lisäksi seuraavat neuvot mielessä:

  • Älä nauti kofeiinia.
  • Välttele rasvaisia ja mausteisia ruokia.
  • Pureskele rauhassa ateriasi jokainen suupala.
  • Juo runsaasti vettä.

Muista siis nauttia edellä mainittuja ruokia vähentääksesi epämukavaa oloa raskautesi aikana. Samalla takaat hyvän terveyden lapsellesi sekä itsellesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zhong C., Qu C., Wang B., Liang S., Zeng B., Probiotics for preventing and treating small intestinal bacterial overgrowth: a meta analysis and systematic review of current evidence. J Clin Gastroenterol, 2017. 51: 300-311.
  • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.