Miten vauva kokee oman syntymänsä? - Äitiyden Ihme
 

Miten vauva kokee oman syntymänsä?

Miten vauva kokee oman syntymänsä?
Pedro González Núñez

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvattaja Pedro González Núñez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Aikakauslehdissä, kirjoissa ja internetissä tarjolla oleva raskauteen liittyvä tieto keskittyy pitkälti siihen, kuinka äidit kokevat synnytyksen. Mutta millä tavalla vauva kokee oman syntymänsä?

Osa äideistä kokee synnytyksen hetkellä valtavaa kipua, kun taas toiset selviävät prosessista helpommalla. Kipu on subjektiivista, ja jokainen kokee sen omalla tavallaan. On muistettava, että yhden henkilön kokemusta ei voi verrata toisiin.

Joka tapauksessa olemme tottuneet pohtimaan synnytystä äidin näkökulmasta; onko synnytys vaikea vai ei, koetaanko siinä kovaa kipua vai ei, millä tavalla sen aikana kuuluu hengittää, millaiset asennot lievittävät kipua ja niin edelleen.

Mutta entäpä syntyvä lapsi, kuinka hän kokee oman syntymänsä? Tähän on vaikea antaa varmaa vastausta, sillä emme voi kysyä sitä lapselta itseltään. Asiaa ovat kuitenkin tutkineet monet asiantuntijat lääkäreistä psykologeihin. Yritämme tässä artikkelissa avata synnytysprosessia vauvan näkökulmasta, jotta saamme jonkinlaista osviittaa vauvojen omaan kokemukseen.

Miten vauva kokee oman syntymänsä supistusten alkamisesta lähtien?

Vauva tietää, milloin hän on valmis syntymään. Vauva kertoo äidilleen hormoniryöpyn kautta omasta valmiudestaan. Sitten käynnistyvät supistuksetjotka auttavat tuomaan vauvan ulkomaailman.

Vauva alkaa valmistautumaan tätä hetkeä varten hiukan ennen synnytystä. Hänen lisämunuaisensa alkavat erittämään adrenaliinia paljon nopeammin kuin koskaan muulloin hänen loppuelämänsä aikana. Tämä auttaa häntä valmistautumaan tuo lähestyvää, vaativaa hetkeä varten.

Äiti ja lapsi ovat joidenkin asiantuntijoiden mukaan yhteydessä istukan kautta. Tämän yhteyden ansiosta pienokainen saa tietoa äitinsä emotionaalisesta tilasta. Siksi on tärkeää pysyä rauhallisena.

Miten vauva kokee oman syntymänsä?

Kun vauva alkaa tuntemaan ensimmäiset supistukset, hän ymmärtää jotakin olevan tapahtumassa. Kohtu supistelee ja työntää vauvaa uloskäyntiä kohti. Vauva kokee painetta, joka on kuin eräänlainen hieronta, joka valmistelee häntä kohdusta poistumiseen.

Mitä vauva kokee laskeutuessaan synnytyskanavaa?

Kun vauva liikkuu synnytyskanavan läpi, hän saattaa kokea pientä epämukavuutta. Tämä epämukavuus voi lisääntyä, jos synnytys on vaikea.

Vauva tuottaa synnytyksen aikana suuria määriä endorfiinejajoiden ansiosta hän kokee vähemmän kipua ja kokee olonsa suhteellisen hyväksi.

Vauvojen ajatellaan myös kohdun hierontaa kokiessaan painavansa päätään kohdunkaulaa vasten auttaakseen synnytyskanavaa avautumaan.

Vauva tuntee äidin ensimmäisen työnnön aikana vain voimakasta painetta, eikä sitä intensiivistä kipua, jota äiti kokee itse.

Mikä merkitys vauvan luonnollisilla liikkeillä on synnytyksessä?

Vauva tekee tiettyjä liikkeitä luonnostaan: hän laskeutuu, taivuttelee päätään, kääntyy kohdun sisällä, ojentaa päätään, kääntyy taas osittain ulkopuolella ja tulee lopulta ulos.

Vaikka tämä kuulostaakin kivuliaalta ja epämiellyttävältä, niin luonnollinen synnytysprosessi on lapselle silti vähemmän traumaattinen.

Vauva kokee syntymän enemmän tai vähemmän näin. Vaikka se vaikuttaakin hyvin traumaattiselta, niin äidin kokemus vaikuttaa silti pahemmalta. Outoa, eikö?

Mitä vauva tuntee saapuessaan viimein maailmaan?

Kun vauva saapuu maailmaan, napanuora leikataan ja pienokaisen keuhkot alkavat toimimaan. Kaikki vauvan synnytyskanavassa laskeutumisen aikana kokema paine auttaa häntä poistamaan kaiken nesteen keuhkoistaan.

Miten vauva kokee oman syntymänsä?

Äidin sisällä ollessaan vauva oli tottunut 36 asteen lämpötilaan. Syntymän jälkeen tuo lämpötila on matalampi. Sen takia on toimittava ripeästi.

Vastasyntynyt on parasta kääriä pieneen peitteeseen ja asettaa hänet äitinsä lämmintä ihoa vasten. Näin voidaan suojella lasta palelulta ja alilämmöltä.

Tämä äidin kanssa koettu yhteys tiedetään hyvin tärkeänä asiana äidin ja lapsen välisen tunnesiteen muodostuksessa. Lisäksi se auttaa imetyksen aloittamisessa niitä äitejä varten, jotka niin haluavat tehdä.

Nyt sinulla siis on käsitys siitä, kuinka vauva kokee syntymänsä. Me saamme aina tietoa siitä, kuinka äidit kokevat synnytyksen. Mutta toisinaan voimme myös saada lisätietoa siitä, millainen tuo tapahtuma on pienokaisille.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.