Ilokaasu kivun lievittäjänä synnytyksessä - Äitiyden Ihme
 

Ilokaasu kivun lievittäjänä synnytyksessä

Ilokaasu kivun lievittäjänä synnytyksessä

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 01 helmikuuta, 2019

Lähes jokainen tuntee ilokaasun vähintään nimeltä sarjakuvista ja elokuvista, joissa kaasu tekee käyttäjänsä nimensä mukaisesti iloiseksi ja huvittuneeksi. Ilokaasu, eli dityppioksidi, on typen ja hapen kemiallinen yhdiste. Kipua lievittävän vaikutuksensa ansiosta lääkkeellinen ilokaasu toimii apuna sairaalaympäristössä suoritettavissa kivuliaissa toimenpiteissä, kuten hammashoidossa, ensihoidossa ja synnytyksessä.

Tämä huoneenlämmössä väritön ja syttymätön kaasu tuoksuu ja maistuu heikosti makealle. Nukutuskäytössä ilokaasua sekoitetaan happeen. Ilokaasu ei yksin aiheuta täyttä kirurgista anestesiaa, minkä vuoksi sitä käytetään usein yhdessä muiden anesteettien kanssa.

Miten ilokaasu toimii?

Ilokaasua käytetään kirurgiassa, hammashoidossa ja synnytyksissä sen kipua lievittävien ja nukuttavien vaikutusten vuoksi. Hengitettäessä ilokaasu imeytyy nopeasti verenkiertoon ja kulkeutuu kipuimpulsseja vastaanottaviin ja välittäviin elimiin, kuten aivoihin ja selkäytimeen. Kipuimpulssit heikkenevät endorfiinien vapautumisen lisääntyessä.

Ilokaasun kipua lievittävät ja puuduttavat vaikutukset on tunnettu jo yli 150 vuoden ajan. Sitä käytettiin aluksi apuna hampaiden poistojen yhteydessä. Luonnollisestikaan hampaan poistamisen aiheuttamaa kipua ei voida verrata synnytyskipuihin.

Synnytyksen yhteydessä ilokaasu poistaa pahimman kivun sekä rauhoittaa äitiä ja vaikuttaa tämän tajunnan tasoon. Ilokaasu ei siis poista kaikkea synnytyskipua tai puuduta, vaan leikkaa kivulta pahimman terän pois. Kaasu turruttaa aisteja ja voi saada pään humisemaan hieman.

Ilokaasun edut synnytyskipujen lievittäjänä

Ilokaasun käytön etuja synnytyksen yhteydessä ovat:

  • Nopea vaikutus. Koska ilokaasu ei liukene vereen ja kudoksiin, sen vaikutus on nopea. Kaasun vaikutus myös häviää nopeasti sen hengittämisen jälkeen.
  • Tehokas poistuminen kehosta. Ilokaasu poistuu lähinnä keuhkojen kautta, mutta vähäistä diffuusiota tapahtuu myös ihon läpi. Keskimääräinen poistumisaika on kaksi minuuttia.
Ilokaasu kivun lievittäjänä synnytyksessä
  • Ei vaikuta haitallisesti äitiin tai lapseen. Kipulääkkeistä se, jolla on vähiten haitallisia sivuvaikutuksia. Ei vaikuta kehon omaan luonnolliseen hormonitoimintaan lamaannuttavasti tai negatiivisesti maidontuotantoon. Ilokaasu ei myöskään estä supistuksia.
  • Helppo annosteltavuus. Ilokaasua hengitetään nenän ja suun päällä pidettävän kasvomaskin avulla, ja se leviää elimistöön sekunneissa. Synnyttäjä voi itse säädellä hengittämänsä ilokaasun määrää.
  • Tunne luonnollisesta synnytyksestä. Ilokaasua kivun lievittäjänä käyttäneet korostavat, että kyseisen kaasun käyttö sallii luonnollisen synnytyksen, toisin kuin epiduraali. Vaikka kipu tuntuu vahvemmin, ilokaasu ei vaikeuta liikkumista, turruta alavartaloa tai saa menettämään kontrollia kehosta.

Synnytys on ainoa sokkotreffi, jolla tiedät tapaavasi elämäsi rakkauden.

– Tuntematon

Kuinka ilokaasua käytetään?

Ilokaasun käyttö on lievin lääkkeellinen kivunlievitysmuoto, jonka etuna on, että synnyttäjä pystyy itse kontrolloimaan kivunlievityksen voimakkuutta. Ilokaasua hengitetään tyypillisesti kasvomaskin avulla niin, että äiti aloittaa kaasun hengittämisen hieman ennen supistuksen alkamista.

Supistusten välillä äiti hengittää normaalisti yliannostuksen välttämiseksi. Synnyttäjä voi itse säädellä hengittämänsä ilokaasun määrää ja hengitysten syvyyttä. Ilokaasu alkaa vaikuttaa noin 30 sekunnin viiveellä ja poistuu elimistöstä muutamassa minuutissa.

Ilokaasua voidaan käyttää myös yhdessä muiden kivunlievitysmuotojen kanssa.

Ilokaasu kivun lievittäjänä synnytyksessä

Ilokaasun haitat ja heikkoudet

Ilokaasun ensimmäinen heikkous liittyy sen kipua lievittäviin ominaisuuksiin. Koska kyseessä on analgeetti, ei anesteetti, se vähentää kipua, mutta ei poista sitä kokonaan. Näin ollen synnytyskipujen käydessä ylivoimaisiksi, synnyttäjä joutuu turvautumaan voimakkaampiin lääkkeisiin ja metodeihin.

Ilokaasu myös aiheuttaa usein pahoinvointia, mikä on joistain äideistä hyvin epämiellyttävää. Pahoinvointia esiintyy 25-30 % tapauksista.

Muita ilokaasun käyttöön liittyviä haittavaikutuksia ovat:

  • Suun kuivuminen
  • Väsymys ja hämmennys
  • Korvien soiminen
  • Muutokset muistissa
  • Kihelmöinti
  • Euforian tunne

Jotkut naiset pitävät ilokaasun hengittämiseen käytettävää maskia epämiellyttävänä, jopa klaustrofobisena. Tämän lisäksi liian aikaisessa vaiheessa aloitettu kaasun hengittäminen voi johtaa voimakkaampien kipulääkkeiden tarpeeseen.

Ilokaasun käyttöä ei suositella, jos synnyttäjä kärsii korkeasta verenpaineesta tai keuhkoihin liittyvistä ongelmista. Tämän lisäksi ilokaasua varotaan antamasta sydäntautipotilaille sen sydäntä lamaavan vaikutuksensa vuoksi.

Ilokaasun käyttö on yleensä turvallinen vaihtoehto synnyttäjälle; kipulääkkeistä sillä on vähiten haitallisia sivuvaikutuksia. Loppujen lopuksi on kuitenkin jokaisen äidin oma päätös, minkälaisia kivunlievityskeinoja hän haluaa käyttää synnytyksen aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chen SR., Jin XG., Pan HL., Endogenous nitric oxide inhibits spinal NMDA receptor activity and pain hypersensitivity induced by nerve injury. Neuropharmacology, 2017. 125: 156-165.
  • Shah K., Murphy C., Nitrous oxide toxicity: case files of the carolinas medical center medical toxicology fellowship. J Med Toxicol, 2019. 15 (4): 299-303.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.