Vauvan ensimmäiset potkut: kaikki mitä tulee tietää
 

Vauvan ensimmäiset potkut: kaikki mitä tulee tietää

Vauvan ensimmäiset potkut edustavat äidin ja vauvan ensimmäistä aistikohtaamista. Ne ovat erittäin tärkeitä monella tapaa.
Vauvan ensimmäiset potkut: kaikki mitä tulee tietää
Leidy Mora Molina

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskauden aikana ei ole mitään ihanampaa kuin tuntea vauvan ensimmäiset potkut. Nämä liikkeet edistävät sitä täydellistä yhteyttä, joka on muodostunut äidin ja lapsen välille, ja jonka ansiosta he voivat kommunikoida ilman sanoja.

Sen lisäksi, että vauvan potkujen tunteminen on odottavalle äidille tunteikas hetki, hän voi niiden kautta varmistua vauvansa hyvinvoinnista. Usein liikkuva vauva on nimittäin terve ja kasvaa sekä kehittyy hyvin. Mutta milloin äiti voi tuntea vauvansa ensimmäiset potkut ja kuinka usein niitä tulisi tuntea?

Millä viikolla vauvan ensimmäiset potkut tuntuvat?

Alkion ensimmäiset liikkeet näkyvät noin 8. raskausviikolla. Tässä vaiheessa vauva ui, tekee tahattomia liikkeitä ja liikkuu vapaasti lapsivedessä. Äiti ei kuitenkaan vielä huomaa liikkeitä, koska hänen lapsensa on hyvin pieni.

Yleensä vauvan ensimmäiset potkut alkavat tuntua noin 20. raskausviikolla. Tähän mennessä sikiö on jo saavuttanut huomattavan koon ja pystyy työntämään voimakkaasti äitinsä vatsan seinämiä.

Ensisynnyttäjät saattavat tuntea vauvansa potkut hieman myöhemmin kuin ne äidit, joilla on lapsia jo ennestään. Myös tekijät kuten liikalihavuus, lapsiveden määrä ja istukan sijainti voivat vaikuttaa potkujen tuntemiseen.

Lapsivedessä kelluva sikiö.

Sikiön liikkeiden voimakkuus

Sikiön liikkeet tuntuvat aluksi yleensä kevyeltä kuplimiselta tai lepatukselta vatsan sisällä, mutta myöhemmin ne voimistuvat ja voivat tuntua jopa epämukavilta.

Vauvan liikkeet ovat voimakkaimmillaan noin 28. raskausviikolla. Siitä eteenpäin niillä on taipumus heikentyä, koska kohdun sisällä on vähemmän tilaa. Lähempänä laskettua aikaa potkut tuntuvat yleensä tiettyinä vuorokaudenaikoina ja hyvin voimakkaasti.

Potkujen tiheydestä tai voimakkuudesta riippumatta on tärkeää huomata, että sikiön liikkeiden on oltava läsnä raskauden loppuun asti.

Jokainen äiti saattaa havaita ne omalla tavallaan, mutta ne tulee tuntea joka päivä. Tämä on yksi niistä seikoista, joilla lapsen terveyttä arvioidaan terveystarkastuksissa äitiysneuvolassa.

Kuinka monta kertaa päivässä minun pitäisi tuntea vauvani potkut?

Toinen raskaana olevien naisten kysymys on se, kuinka usein heidän pitäisi tuntea vauvansa potkut. Tämä riippuu kyseessä olevasta raskauskolmanneksesta.

Viikosta 20 lähtien potkuja jo esiintyy, mutta ne tuntuvat harvoin, joten niiden päivittäistä tiheyttä ei voida arvioida. Viikkojen kuluessa potkuja esiintyy useammin, ja silloin äiti saa selville vauvansa liikkeiden päivittäisen rytmin. Ihannetapauksessa ne tulisi kirjata muistiin.

Viimeisellä kolmanneksella on tavallista, että vauva tekee vähintään 10 liikettä päivässä. Jos tunnet niitä tätä vähemmän tai huomaat tavanomaisen rytmin selvästi laskevan, sinun tulee ottaa yhteyttä lääkäriin mahdollisimman pian.

Mihin aikaan vuorokaudesta vauva liikkuu eniten?

Tietyt tekijät ovat yhteydessä sikiön liikkeisiin, kuten milloin ja mitä äiti syö. Makeat ruoat nostavat verensokeria, mikä lisää vauvan aktiivisuutta.

Tämän lisäksi sikiö aistii äitinsä tunteet molempien veressä kulkevien hormonien kautta. Siksi myös vauva “kokee” nämä tunteet.

Jos äiti on stressaantunut tai riitelee päivän aikana, hänen kehonsa erittää kortisolia ja adrenaliinia. Nämä hormonit pääsevät lapsen verenkiertoon ja lisäävät potkuja. Useat tutkimukset itse asiassa vahvistavat, että tällä voi myöhemmin olla muitakin seurauksia vauvan kehossa.

Toinen tärkeä sikiön liikkeitä säätelevä tekijä on uni- ja valveillaolotila. Yleensä vauva on aktiivisimmillaan vuorokauden ensimmäisinä tunteina (klo 9–14) ja illalla (klo 19 jälkeen). Muun ajan se nukkuu ja palauttaa voimiaan. Yleensä vauvan päiväunet ovat 40–60 minuutin mittaisia, eikä niiden aikana ilmene potkuja tai liikkeitä.

Monet äidit sanovat, että heidän vauvansa muuttuvat energisemmäksi heidän käydessä makuulle. Todellisuudessa vauvan liikkeet vain tuntuvat paremmin levossa kuin liikkellä ollessa. Tästä syystä ilta on paras ajankohta aloittaa häiriötön “keskustelu”.

Vauvan potkut tuntuvat paremmin levossa kuin liikkeellä ollessa.

Vauvan potkimisen hyödyt

Sikiön liikkeet kohdussa ovat hyödyllisiä hermo-lihaskehitykselle yleisesti. Niiden avulla vauva voi vahvistaa vartaloaan, raajojaan, nielemistä ja myös hengitykseen osallistuvia lihaksia. Lisäksi nämä harjoitukset edistävät aivojen ja muiden elinten välistä koordinaatiota.

Kannattaa muistaa, että vauvan päivittäisten potkujen laskemisen lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota liikkeiden rytmiin ja luonteeseen. Näin voit arvioida vauvan tyypillistä liikehdintää ja oppia tuntemaan hänen uni-valverytminsä.

Jos huomaat vauvan liikehdinnän vähenevän tai et ole tuntenut liikkeitä yli 24 tuntiin, on parasta mennä lääkäriin varmistamaan, että kaikki sujuu raskaudessa hyvin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.