Vauva tuntee kohdussa kaiken minkä äitikin - Äitiyden Ihme
 

Vauva tuntee kohdussa kaiken minkä äitikin

Ole onnellinen raskautesi aikana, niin myös vauva tuntee olonsa onnelliseksi.
Vauva tuntee kohdussa kaiken minkä äitikin
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauva tuntee kohdussa kaiken minkä äitikin. Vahvin tunneside, jonka ihminen voi elämänsä aikana kokea, on todennäköisesti äidin ja lapsen välille muodostuva side, joka syntyy jo sikiön ollessa vielä kohdussa.

Vaikka vauva ei ole vielä syntynyt, hän pystyy jo kokemaan ulkomaailman äidin tunnetilojen kautta. Vauvat oppivat ennen syntymistään paljon myös kuuntelemalla. Raskauden aikana äidin sydämen syke opettaa vauvalle rauhallisuuden ja turvallisuuden tunteen. Jos äiti kuulee esimerkiksi ikäviä uutisia, jotka saavat hänen sydämensä tahdin kiihtymään, myös vauva huomaa eron välittömästi.

Vauva tietää missä mennään; hän tietää, kun asiat ovat hyvin ja äidin olo on rauhallinen, ja hän reagoi heti huomatessaan äidin tunnetilan vaihtuneen esimerkiksi stressiin tai jännitykseen. 

Kaiken ollessa hyvin

Äiti tekee paljon enemmänkin kuin ainoastaan ravitsee kohdussa kasvavaa vauvaa – hän myös kasvattaa lastaan jo tässä vaiheessa tunteidensa avulla.Kohdussa elävä vauva saa ravintonsa  napanuoran kautta. Napanuora ei kuitenkaan välitä sikiölle pelkästään ruokaa, jota se tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen. Istukan välityksellä vauvaan siirtyvät myös muun muassa ne monet hormonit, joita äiti erittää tunnetilojensa mukaisesti. Näin vauva saa tietoa – sekä positiivista että negatiivista – ulkomaailmasta jo ennen syntymäänsä.

Esimerkiksi äidin ollessa onnellinen, hänen kehonsa erittää endorfiineja. Nämä ovat niin sanottuja onnellisuushormoneja, jota erittyy ihmisen tuntiessa olonsa onnelliseksi ja rentoutuneeksi. Endorfiinit ovat siten hyväksi myös vauvalle.

Minkälaisissa testeissä sinun tulisi käydä raskautesi aikana?

Vauva tunnistaa rakkauden kuulemastaan äitinsä äänestä. Siksi lapselle suositellaankin juteltavan läpi koko raskauden. Vauvalle puhuminen auttaa kehittämään äidin ja lapsen välistä vahvaa tunnesidettä. Äitin jutellessa vauvalle pehmeällä äänellä, välittyy lapselle harmoninen ja rauhallinen olo. Lapsi tuntee kohdussa olonsa turvalliseksi ja varmaksi kuunnellessaan äitinsä ääntä.

Kun asiat menevät pieleen

Vauvat siis tuntevat samoja asioita – sekä positiivisia että negatiivisia – kuin äitinsä. Tämä tarkoittaa, että lapsi aistii äidin mielentilan myös tämän ollessa huonolla tuulella. Napanuoran välityksellä sikiöön siirtyy välittäjäaineita sekä hormoneja, jotka vaikuttavat vauvaan samalla tavoin kuin äitiin.

Paineen alaisena äidin kortisolitaso nousee. Lisääntynyt stressihormonin määrä äidin veressä siirtyy lopulta napanuoran kautta istukkaan ja sieltä edelleen sikiöön. Vauva tietää siis saman tien, kun äiti on alla päin, ja osoittaa tämän usein levottomuudella.

Vauvasi siis tietää, milloin äiti tuntee olonsa huolestuneeksi, hermostuneeksi, pelokkaaksi, epäröiväksi tai itkuiseksi. Jokaisen äidin tehtävä on suojella lastaan. Siksi jo raskauden aikana naisen tulisi välttää tilanteita, joista voi aiheutua jonkinlaista haittaa vauvan emotionaaliselle tai fyysiselle kehitykselle. Koska vauva pystyy aistimaan äidin tunnetilat, kannattaa pyrkiä pysymään mahdollisimman positiivisena raskauden läpi ja vaalia onnellisia hetkiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.