Näin pidät lastenvaatteet hyvässä kunnossa seuraavaa vauvaasi varten
 

Näin pidät lastenvaatteet hyvässä kunnossa seuraavaa vauvaasi varten

Opi pitämään lastenvaatteet hyvässä kunnossa seuraavaa vauvaasi varten. Tämä on hyväksi taloudellesi ja planeetalle.
Näin pidät lastenvaatteet hyvässä kunnossa seuraavaa vauvaasi varten
Samanta Ruiz

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Samanta Ruiz.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapsesi kasvaessa sinun on mietittävä, miten säilytät hänelle pieneksi jääneitä vaatteita. Näin on erityisesti silloin, kun haluat pitää ne hyvässä kunnossa seuraavaa vauvaasi varten.

Tämän tekemiseksi on muutama jippo, joiden avulla värit säilyvät kirkkaina ja vaatteet näyttävät hyviltä vielä silloinkin, kun otat ne uudelleen käyttöön.

Lue alla olevat vinkit ja hyödynnä niitä jo tänään, sillä et voi tietää, kuinka kauan lastenvaatteet pysyvät kaapissa.

Näin pidät lastenvaatteet hyvässä kunnossa

Ajatuksena on se, että vaatteet eivät menisi pilalle ja niitä voitaisiin käyttää perheen uudella tulokkaalla myöhemmin.

Vauvanvaatteet tulee pestä huolellisesti ennen säilöön laittamista.
Valmistele vaatteet, joita lapsesi ei enää käytä, ja säilytä niitä oikeaoppisesti seuraavaa vauvaasi varten.

1. Valitse säilytettävät vaatteet

Tarkista vaatteiden kunto ja erottele ne vaatekappaleet, jotka ovat säästämisen arvoisia joko siksi, että ne ovat olleet niin vähäisessä käytössä tai koska ne ovat muutoin vain edelleen erinomaisessa kunnossa.

2. Pese kaikki huolellisesti

Käytä tavallista mietoa pesuainetta vaatteiden pesemiseen, äläkä käytä huuhteluainetta. Tarkista kankaat huolellisesti ruokatahrojen varalta ja poista tahrat, sillä orgaaninen aines sitoo kosteutta, mikä edistää homeen muodostumista.

3. Kannattaako vaatteet silittää?

Vaatteiden silittäminen jakaa mielipiteet. Toisaalta silitetyt vaatteet saa varastoitua siistimmin ja ilman ryppyjä, jotka jättävät kankaisiin jälkiä. Toisaalta taas silittämisen kanssa on oltava erittäin varovainen, sillä kuuma silitysrauta voi kiinnittää tahrat niin, ettei niitä saa myöhemmin enää poistettua.

Muista myös, että silittämisen jälkeen vaatteiden on annettava tuulettua läpikotaisin ennen niiden viikkaamista säilöön. Näin kankaisiin ei varmasti jää kosteutta höyrystä.

4. Poista metalliset osat pitääksesi lastenvaatteet hyvässä kunnossa

Napit ja muut metalliosat voivat tahrata kankaan ruosteesta, joten ne on parasta poistaa.

Laita ne erilliseen pussiin tai rasiaan ja säilytä niitä samassa paikassa kuin vaatteita. Voit sitten laittaa ne takaisin, kun haluat ottaa vaatteet uudelleen käyttöön.

5. Lajittele vaatteet koon mukaan

Lajittele vaatteet iän tai koon mukaan, esimerkiksi 0–3 kuukautta, 3–6 kuukautta ja niin edelleen. Tällä tavoin löydät tarvitsemasi helposti, kun tulee aika ottaa ne taas käyttöön.

6. Säilytyslaatikot

Tämä on erittäin tärkeä kohta, vaikkakin säilytysmenetelmän valinta riippuu käytettävissä olevasta tilasta.

Varminta on säilyttää vaatteita pellava- tai puuvillapusseissa ja erottaa vaatteet toisistaan pehmopaperilla. Kaikki nämä materiaalit ovat hengittäviä ja antavat ilman kiertää niin, että kosteutta ei pääse kertymään. Näin vaatteisiin ei myöskään tartu tunkkaista hajua. Tämä on ihanteellinen menetelmä, jos kotonasi on kuiva säilytyspaikka.

Jos varastossasi ei kuitenkaan ole täydellisiä olosuhteita, voit laittaa säilytyspussit kannellisiin muovilaatikoihin. Muovisten säilytyslaatikoiden etuna on se, että ne eivät päästä sisäänsä kosteutta ja ne ovat läpinäkyviä, jolloin näet sisällön avaamatta niitä.

Kummassakin tapauksessa laatikot kannattaa avata vähintään kerran vuodessa tarkistaaksesi, että kaikki on varmasti moitteettomassa kunnossa.

7. Älä käytä koipalloja!

Koipallot sisältävät aktiivisia ainesosia, kuten naftaleenia tai paradiklooribentseeniä, jotka muuttuvat myrkyllisiksi kaasuiksi ja tappavat koit munineen.

Yhdysvaltain kansallinen torjunta-ainetietopalvelu on kuitenkin raportoinut, että näiden kaasujen hengittäminen voi aiheuttaa epämiellyttäviä oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia, oksentelua, ripulia, silmien ja nenän ärsytystä sekä yskää.

Älä käytä naftaleenia tai mitään muutakaan kemiallista tuotetta, joka voi imeytyä vaatteisiin, sillä se voi aiheuttaa pahoja hajuja ja vaarantaa tulevan vauvan terveyden.

Hyönteisten ja yöperhosten karkottamiseen on parempi käyttää esimerkiksi pusseihin laitettua laventelia, joka on erittäin tehokas ja myös hyväntuoksuinen luonnollinen hyönteiskarkote.

Laventeli karkottaa hyönteisiä.
Laventeli on luonnollinen hyönteiskarkote, jota käyttämällä vältetään kankaissa olevien myrkyllisten kemikaalien hengittäminen.

8. Merkitse kaikki lapulla

Laitettuasi vaatteet laatikoihin kirjoita lapulle, mitä olet niihin säilönyt. Kiinnitä lappu laatikon ulkopuolelle niin tiedät, mitä kussakin laatikossa on.

Lastenvaatteiden säilyttäminen on vanha tapa, joka jatkuu nykyäänkin

Vauvanvaatteiden säilyttäminen on ikivanha perinne, joka on kaikille äideille tuttua ja jota lähes kaikki tekevät. Ennen vanhaan näin tehtiin siksi, että vaatteet valmistettiin käsin ja käytetyt kankaat maksoivat paljon.

Nykyään vaatteita on helpompi saada ja ne ovat helpommin korvattavissa. Monet äidit kuitenkin edelleen jatkavat tätä tapaa, joka on paitsi hyväksi perheen taloudelle, myös edistää kestävää kehitystä ja kunnioittaa ympäristöä.

Nyt kun osaat laittaa lastenvaatteet säilöön ja pitää ne hyvässä kunnossa tulevaa vauvaasi varten, suosittelemme aloittamaan järjestämisen, ostamaan kaiken mitä siihen tarvitset ja tekemään tämän aina 3–4 kuukauden välein. Näin kaikki on valmiina ja hyvässä järjestyksessä, jos saat yhtäkkiä iloisia vauvauutisia!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.