Miten hyödyntää vanhat lastenvaatteet? - Äitiyden Ihme
 

Miten hyödyntää vanhat lastenvaatteet?

Osa vanhemmista haluaa säilyttää lastensa vauva-ajan vaatteet herttaisina muistoina lasten ensimmäisistä vuosista. Jos lastenvaatteet kuitenkin halutaan kierrättää, tähän on monia tapoja. Niitä voidaan esimerkiksi muokata uusiin tarpeisiin tai ne voidaan lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille. 
Miten hyödyntää vanhat lastenvaatteet?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2019

Pieni lapsi kasvaa nopeasti, ja yhtä nopeasti hänen vaatteensa jäävät pieniksi. Moni vanhempi miettii, kannattaako vanhat lastenvaatteet säilyttää vai pitäisikö niistä luopua.

Vaikka lastennvaatteita ei perheessä enää tarvittaisikaan, lapsen ensimmäiset vaatteet tuovat vanhempien mieleen rakkaita muistoja, minkä vuoksi niistä luopuminen voi tuntua vaikealta. Seuraavaksi jaamme muutamia ideoita lasten vanhojen vaatteiden hyötykäyttöön saattamiseksi – olipa suunnitelmana sitten kierrättää tai hankkiutua eroon vaatteista.

Lapsen vanhoista vaatteista voi olla vaikeaa luopua

Monet äidit ja isät haluavat säilyttää ainakin osan lastensa ensimmäisistä vaatteista, vaikka niillä ei varsinaisesti enää käyttöä olisikaan. Kun vanhemmat sitten jossakin vaiheessa käyvät läpi lapsensa vauvavuosien vaatteita, tunteet ovat nostalgiset. Nämä pienen pienet vaatteet laitetaankin usein takaisin varastoon sen sijaan, että niillä tehtäisiin jotakin. Kierrätys ei ole helppoa, kun vauvanvaatteilla on vanhemmille erittäin suuri tunnearvo.

Lapset kuitenkin kasvavat, ja toisinaan myös tilanpuute voi muodostua ongelmaksi. Näin ollen vanhemmat saattavat lopulta päättää tehdä jotakin kaappiin sullotuille vauvanvaatteille. Yksi mahdollisuus on niiden uudelleenkäyttö niin, että saadaan aikaan jotakin arvokasta ja erityistä. Jotkut vanhemmat päättävät hankkiutua vauvan- tai lastenvaatteista yksinkertaisesti eroon, mutta tähänkin on olemassa hyviä keinoja.

Miten hyödyntää vanhat lastenvaatteet?

Anna vaatteet ystäville ja perheenjäsenille

Usein perheenjäsenet tai ystävät ottavat mielellään vastaan vanhoja vaatteita omalle lapselleen. Hyvä tapa päästää irti oman lapsen vanhoista vaatteista, joilla on tunnearvoa, on siis antaa ne vaatteita tarvitseville uusille vanhemmille. Tämä on erinomainen tapa jakaa sitä rakkautta, jota olette tunteneet omaa lastanne ja hänen muistoja mieleen tuovia pieniä vaatteitaan kohtaan.

Miten hyödyntää vanhat lastenvaatteet?

Lahjoita vaatteet hyväntekeväisyyteen

Tämä on loistava ratkaisu niille vanhemmille, jotka eivät keksi muuta järkevää tapaa kierrättää vanhat lastenvaatteet. Jos ystävillä tai sukulaisilla ei ole pieniä lapsia, on monia järjestöjä, jotka ottavat ilomielin vastaan lastenvaatteita ja antavat ne tarvitseville.

Valmista lastenvaatteista vaatteita lemmikille

Tämä on yksi kekseliäs tapa hyödyntää uudella tavalla vanhat lastenvaatteet, eli niistä voidaan muokata hyviä vaatteita koirille. Pienelle koiralle käyvät vauvanvaatteet oivallisesti, ja voit valmistaa niistä pieniä puseroita ja viittoja, joiden avulla koira saa suojaa kylmältä.

Käytä vaatteita lasten lelujen valmistamiseksi

Sillä vauvanvaatteita on monenlaisia, niillä on erilaisia koostumuksia, joista saadaan aikaan hyviä opettavia leluja. Tämä on loistava tapa antaa vauvanvaatteille uutta käyttöä ja välttää niiden pois antaminen.

Voit esimerkiksi valmistaa nukkeja, pehmoleluja, pehmokuutioita ja -palloja, käsinukkeja tai kangaskirjoja. Lapsesi nauttii varmasti mistä tahansa valmistamastasi lelusta!

“Usein äidit ja isät haluaivat säilyttää vauvansa vaatteet, joile ei enää ole käyttöä. Moni vanhempi päättääkin pitää suuren osan niistä tallessa laatikossa tai kaapin perällä.”

Myy hyväkuntoiset vaatteet

On tavallista, että kaappeihin jää paljon hyviä lastenvaatteita, joita on käytetty vain kerran tai kaksi. Sillä vastasyntynyt vauva saa yleensä paljon vaatteita lahjoina, monia näistä ei kenties ehditä käyttää ollenkaan. Kannattaa siis harkita niiden vaatteiden myyntiä, jotka ovat edelleen hyvässä kunnossa.

Idenaa tässä on siis myydä sellaiset vaatteet, jotka eivät enää mahdu vauvallesi, mutta joista toiset ovat valmiit maksamaan. Hinta on tietysti alennettu, mutta näin pääset eroon tarpeettomista vaatteista ja saat samalla hiukan rahaa.

Miten hyödyntää vanhat lastenvaatteet?

Koristele lapsen huone kankailla

Jos olet luova ja pidät käsillä tekemisestä, kannattaa käyttää hiukan mielikuvitusta ja muuttaa rakkaat vauvanvaatteet erilaisiksi lapsen huonetta koristaviksi tekstiileiksi.

Voit esimerkiksi luoda seinäkoristeen tai tyynynpäällisiä käyttämällä eri ikävaiheiden vaatteiden palasia. Näin säästät ensinnäkin sisustuskuluissa, mutta lisäksi saat luotua lapsesi huoneeseen mukavan nostalgisen tunnelman.

Pursuilevatko kaapit lastenvaatteista? Jos on aika luopua ainakin osasta vauva-ajan vaatteita, kokeile näitä ideoita. Mieti mikä vaihtoehto inspiroi itseäsi eniten, ja laita lapsesi tarpeettomat vaatteet hyvään käyttöön.

Kun annat niitä esimerkiksi hyväntekeväisyyteen tai suoraan jollekin tarvitsevalle, saat hyvää mieltä. Mutta jos on joitakin vaatteita, joista et millään halua luopua, uudelleenkäyttö on loistava tapa pitää kiinni muistoista ja samalla tuoda säilössä olevat vaatteet pois kaapin perältä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.