4 ympäristökasvatusta edistävää aktiviteettia koko perheelle
 

4 ympäristökasvatusta edistävää aktiviteettia koko perheelle

Perheellä ja etenkin vanhemmilla on tärkein rooli lapsen kasvatuksessa. Monen muun asian lisäksi lapselle on tärkeää puhua kotona ympäristön ja luonnon merkityksestä.
4 ympäristökasvatusta edistävää aktiviteettia koko perheelle
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On valitettava tosiasia, että ihminen tuhoaa omilla toimillaan maapalloa hitaasti mutta varmasti. Vaikka ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii myös laajamittaisia poliittisia toimia, jokainen yksilö voi vaikuttaa planeettamme tilaan omalla käytöksellään. Tämän vuoksi vanhempien on tärkeää kasvattaa seuraavat sukupolvet tietoisiksi ympäristöön liittyvistä ongelmista. Tänään listaamme neljä ympäristökasvatusta edistävää aktiviteettia, jotka on helppo ottaa osaksi arkea jokaisessa kodissa. Niiden avulla myös perheen pienimmät oppivat omaksumaan tärkeitä luontoon ja ympäristöön liittyviä arvoja ja tietoa.

“Kun lapselle opetetaan ympäristöstä huolehtimista, hänelle opetetaan elämän kunnioittamista.”

– Tuntematon

4 ympäristökasvatusta edistävää aktiviteettia koko perheelle

Ympäristökasvatus on kasvatuksellista toimintaa, jolla tuetaan elinikäistä oppimisprosessia siten, että yksilöiden tai yhteisöjen arvot, tiedot, taidot ja toimintatavat muuttuvat kestävän kehityksen mukaisiksi. Alla listatut neljä ympäristökasvatusta edistää aktiviteettia on helppo sisällyttää jokaisen perheen jokapäiväiseen arkeen.

1. Materiaalien uusiokäyttö

Voitte hyödyntää kotoanne löytyviä materiaaleja ja esineitä uusiin tarkoituksiin. Mielikuvitusta ja luovuutta käyttämällä voitte antaa muussa tapauksessa pois heitettäville esineille ja asioille uuden elämän muuttamalla ne esimerkiksi ekologisiksi leluiksi, sisustusesineiksi tai säilytysratkaisuiksi. Esimerkiksi erilaiset säilytyspakkaukset, pahvilaatikot, tölkit sekä WC- ja talouspaperirullien hylsyt taipuvat moneen tarkoitukseen. Yhdessä askartelemalla lapsi oppii arvostamaan sekä kädentaitoja että kierrättämistä ja materiaalien uudelleenkäyttöä.

4 ympäristökasvatusta edistävää aktiviteettia koko perheelle

2. Tietoisuuden levittäminen

Etsi internetistä tai lehdistä kuvia, joista käy ilmi ihmisten tuottaman jätteen luonnolle aiheuttama vaikutus. Kun jokainen perheenjäsen on tarkastellut näitä kuvia, he voivat kertoa niistä oman mielipiteensä. Aiheesta keskustelemalla lapsi tulee tietoiseksi siitä, kuinka tärkeää on pyrkiä vähentämään ympäristön saastuttamista ja kuormittamista. Keskustelun tukena käytettävät kuvat varmistavat, että tieto jää lapsen mieleen.

“Ympäristön tilan parantaminen on mahdollista vain, jos kaikki osallistuvat siihen.”

– Richard Rogers

3. Ymmärrys sähkön kuluttamisesta

Tutkikaa yhdessä lapsen kanssa taloutenne sähkölaskua ja sähkönkulutusta. Monet sähköyhtiöt tarjoavat palvelun, jossa kodin sähkönkulutus on avattu niin, että näette, paljonko esimerkiksi kotinne lämmitys, valaistus ja kodinkoneet kuluttavat sähköä. Voitte yhdessä miettiä, miten pystyisitte perheenä muuttamaan sähkönkulutukseen liittyviä tottumuksianne ja säästämään sitä kautta sekä rahaa että energiaa.

4. Ilmastonmuutoksesta puhuminen

Puhuttaessa lapselle ympäristöstä ja luonnosta, ilmastonmuutosta ei voida jättää mainitsematta, sillä ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on yksi suurimmista, jos ei suurin, maailmanlaajuisista kriiseistämme. Yksi tapa konkretisoida asiaa lapselle, on etsiä kuvia paikoista, joissa ilmastonmuutoksen vaikutus näkyy jo selvästi. Lapselle voidaan näyttää kuvia siitä, miltä alue näytti esimerkiksi muutama vuosikymmen sitten ja miltä se näyttää tänä päivänä. Tämän lisäksi on tärkeää puhua siitä, millaisilla toimilla yksittäinen ihminen voi pyrkiä hidastamaan ilmastonmuutosta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Morales, M. N., Bugdud, A. T., & Aguilar, N. Á. (2012). Evolución e importancia de la Educación Medioambiental: su implicación en la educación superior. Educación y futuro: revista de investigación aplicada y experiencias educativas, (26), 155-174. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3923982.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.