Kuinka stimuloida vauvaa raskauden aikana
 

Kuinka stimuloida vauvaa raskauden aikana

Vauvaa kannattaa stimuloida eri tavoin raskauden aikana, sillä se edistää hänen täysipainoista kehitystään ja auttaa häntä aloittamaan kommunikaation vanhempiensa kanssa.
Kuinka stimuloida vauvaa raskauden aikana
Samanta Ruiz

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Samanta Ruiz.

Viimeisin päivitys: 29 maaliskuuta, 2023

Tiesitkö, että lapset pystyvät käyttämään aistejaan jo kohdussa? Tästä syystä on erittäin tärkeää osata stimuloida vauvaa raskauden aikana hänen täysipainoisen kehityksensä edistämiseksi.

Raskauden aikainen stimulaatio edistää sikiön keskushermoston ja aivojen kehitystä sekä auttaa aloittamaan vanhempien ja vauvan välisen kommunikaation. Tätä kiehtovaa aihetta koskevissa tutkimuksissa paljastuu jatkuvasti uusia asioita, mutta äidit ovat tienneet jo muinaisista ajoista asti, että vauvat reagoivat ulkoisiin ärsykkeisiin aktiivisesti.

Sinulle ja vauvallesi hyödyllisiä stimulaatiotekniikoita

Lue alta, millaista stimulaatiota voit toteuttaa raskauden eri vaiheissa, ja ala kommunikoida pienokaisesi kanssa heti kun saat tietää raskaudestasi.

Kuinka stimuloida vauvaa raskauden aikana kosketuksen avulla

Seitsemännestä raskausviikosta lähtien vauvalla on jo aistit. Ensin suun alueella, ja sitten ne ulottuvat vähitellen sukuelimiin ja jalkapohjiin. 20. viikolla vauvan iho on jo muodostunut ja reagoi ärsykkeisiin. Vauvasta onkin mukavaa, jos teet seuraavaa:

  • Kosketa ja hiero vatsaasi.
  • Kun tunnet potkun, paina vauvan jalkaa muodostaaksesi yhteyden välillenne.
  • Kylve miellyttävän lämpöisessä vedessä ja anna sen ulottua vatsasi yli, jotta vauvalla on sama hyvän olon tunne kuin sinulla.
  • Hiero vatsaasi samalla, kun rasvaat ihoasi voiteella tai öljyllä.
Äiti istuu sängyllä hieroen raskausmahaansa.
Vatsan hyväily ja hieronta ovat erinomaisia tapoja kommunikoida vauvan kanssa. Pienokaisella on aistit jo seitsemännellä raskausviikolla.

Kuinka stimuloida vauvaa raskauden aikana äänen avulla

Viikosta 28 alkaen vauva kuulee ja reagoi ulkoisiin ääniärsykkeisiin. Asiantuntijat uskovat, että vauva tunnistaa äitinsä äänen ja kuulee tämän sydämenlyönnit vielä aikaisemmin. Tässä on joitakin kuuloaistia stimuloivia harjoituksia:

  • Jutelkaa vauvalle rauhallisella äänellä, jotta hän oppii tunnistamaan sekä äidin että isän äänen.
  • Kerro vauvalle, mitä parhaillaan teet.
  • Kuuntele rauhallista ja rentouttavaa musiikkia, kuten klassista tai lastenlauluja.
  • Lue vauvalle ääneen runoja ja satuja.

Stimuloi vauvan näköaistia

Näköelinten muodostuminen on hidasta, ja vasta kuudennella raskauskuukaudella vauva avaa silmäluomensa. Kahdeksannella kuulla hän reagoi valoärsykkeisiin. Voit kehittää vauvasi näköaistia seuraavilla tavoilla:

  • Tuo vatsasi lähelle pehmeä valo stimuloidaksesi vauvasi silmiä.
  • Katso elokuvia tai TV-ohjelmia, joissa on hauskoja ääniä ja värejä.

Makuaisti

Makuaisti kehittyy viikkojen 6 ja 12 välillä. Vauva reagoi uudella tavalla äidin nauttimaan ruokaan ja käyttäytyy eri tavoin mausta riippuen. Seuraavilla vinkeillä autat vauvaasi tuntemaan olonsa mukavaksi ja hänen makuaistiaan kehittymään:

  • Valitse ateriat huolella. Pyri välttämään tulisia ruokia.
  • Vältä ruokien makua muuttavia ja piristäviä aineita, kuten alkoholia ja savukkeita.
  • Syö terveellisesti ja monipuolisesti. Lisää erityisesti hedelmien ja vihannesten määrää ruokavaliossasi.

Hajuaisti

Hajuaistia ei voida stimuloida kohdussa. On kuitenkin tiedossa, että vauva tunnistaa äitinsä tuoksun ja se rauhoittaa häntä.

Raskaana oleva nainen meditoi.
On tärkeää stimuloida vauvaa raskauden aikana tuottamalla hänelle ilon, tyyneyden ja onnen tunteita. Synnyttäjien jumppatunnit tai jooga voivat olla suureksi avuksi.

Raskauden aikainen stimulaatio ja tunteet

Aististimulaation lisäksi on olemassa toisenkin tyyppistä stimulaatiota, joka liittyy tunteisiin ja vaikuttaa vauvan tunnekehitykseen. Epigenetiikka tutkii ulkoisten tekijöiden vaikutusta DNA:n muodostumiseen. Toisin sanoen ihmisen luonteenpiirteitä ja terveydentilaa ei määritä ainoastaan geneettinen tieto, vaan myös tunteet, menneisyys, hyvinvointi ja ympäristö.

Tästä syystä esimerkiksi identtisillä kaksosilla voi olla keskenään erilainen persoonallisuus tai erilaiset terveysongelmat.

“Ulkoinen ympäristö (elämäntavat, asenne, ruoka, ilma, vesi, ajatukset, tunteet) vaikuttaa solun sisäiseen ympäristöön, aineenvaihduntaverkostoon, joka synnyttää epigeneettisen verkoston, jonka mukaan niin sanotut geenit aktivoituvat tai vaimenevat.”

– Bruce Lipton –

Hyvinvointia vauvalle

Jos olet raskaana ja tunnet ahdistusta, etsi itsellesi jokin rentouttava aktiviteetti, kuten synnytystä edeltävä jooga tai jumppa. Tällaiset harjoitukset auttavat parantamaan yöunia, vähentämään stressiä ja kohentamaan fyysistä kuntoa synnytystä varten. Lisäksi stimuloit samalla vauvaasi välittämällä hänelle omaa hyvää oloasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.