5 syytä jutella vauvalle raskauden aikana - Äitiyden Ihme
 

5 syytä jutella vauvalle raskauden aikana

5 syytä jutella vauvalle raskauden aikana
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On monta syytä jutella vauvalle raskauden aikana. Se on esimerkiksi yksi ensimmäisistä tavoista alkaa luoda äidin ja lapsen välistä erityistä suhdetta, minkä lisäksi se vahvistaa lapsen aivoja ja kehittää tämän kuuloa.

Siitä hetkestä lähtien, kun nainen saa tietää olevansa raskaana, lukemattomien tunteiden yhdistelmä valtaa hänen mielensä. On vaikea selittää, kuinka voi tuntea samaan aikaan epävarmuutta, jännitystä, pelkoa ja äärimmäistä iloa ja onnea. Monet näistä tunteista kulkevat mukana koko raskauden ajan.

Lapsesta tulee monelle vanhemmalle syy taistella unelmiensa puolesta ja pyrkiä voittamaan kaikki elämässä vastaan tulevat haasteet. Vanhemmat ovat valmiita tekemään kaikkensa lapsensa tarpeiden täyttämiseksi ja tämän hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Jokainen äiti haluaa vain parasta lapselleen, jo tämän vielä kasvaessa kohdussa. Mikä olisikaan parempi tapa osoittaa rakkauttaan kuin kannustaa syntymätöntä vauvaa rakastavan vuoropuhelun kautta?

Epäilysten poistaminen

https://aitiydenihme.fi/wp-content/uploads/2019/01/raskauden-toinen-kolmannes.jpg

Ajatus sikiölle puhumisesta raskauden aikana voi herättää monen odottavan äidin mielessä kysymyksiä. Kuinka tärkeää tällainen raskauden aikainen stimulaatio on ja mitä etuja ja haittoja siitä on? Onko kyseessä pelkästään myytti vai tuottaako syntymättömälle lapselle puhuminen todella tuloksia?

Jotkut tahot kehottavat välttämään syntymättömän vauvan stimulointia.
Väite perustuu uskoon siitä, että stimuloinnilla on negatiivisia vaikutuksia vauvaan. Tällaisia ikäviä vaikutuksia ovat muun muassa lapsen hyperaktiivisuus ja levottomuus myöhemmässä vaiheessa.

Näillä väitteillä ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä, vaan ennen lapsen syntymää harjoitettavalla stimulaatiolla – ja etenkin vauvalle puhumisella – on monia etuja.

5 syytä jutella vauvalle raskauden aikana

On luonnollista, että äidinvaisto ohjaa äitiä juttelemaan vauvalle jo raskauden alkumetreiltä alkaen. Hienoa on se, että sikiön korvat ja kuuloaisti kehittyvät jo raskauden ensimmäisten kuukausien aikana.

Kaikki rakastavat toimet, joita vanhemmat tekevät raskauden aikana stimuloidakseen vauvaa, ovat äärimmäisen positiivisia ja hyödyllisiä. Alla listaamme viisi syytä siihen, miksi kannattaa jutella vauvalle raskauden aikana:

  1. Aivojen vahvistuminen. Sikiölle puhuminen kehittää ja vahvistaa lapsen aivojen hermostoa ja hermoverkkoa.
  2. Äidin ja lapsen välisen siteen vahvistuminen. Vanhemman ääni muuttuu vauvalle yhä tutummaksi, ja pian lapsi tunnistaa tämän äänen.
  3. Kuuloaistin kehittyminen. Säännöllinen vauvalle juttelu raskauden aikana edistää huomattavasti vauvan kuuloaistin kehittymistä.
  4. Rauhoittava vaikutus. Muutama san äidin suusta voi olla juuri se, mitä levoton vauva tarvitsee rauhoittuakseen.
  5. Kielitaidon kehittyminen. Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan syntymättömälle vauvalle jutteleminen edistää lapsen kielitaidon kehittymistä. Lapset, joille puhuttiin säännöllisesti raskauden aikana, lausuivat ensimmäiset sanansa aiemmin kuin muut lapset.

Syntymätön lapsi pystyy erottamaan ja tunnistamaan ääniä, miellyttäviä tilanteita, onnea, ahdistusta, vihaa ja surua. Sikiön kanssa kommunikointi ei rajoitu pelkkään puhumiseen, vaan vanhemmat voivat ilmaista tunteitaan ja ajatuksiaan monin eri tavoin:

  • Äiti tai isä voi hieroa odottavan äidin kasvavaa vatsaa.
  • Äiti voi opetella hengitystekniikoita helpottamaan hermostuneisuutta ja ahdistuneisuutta. Tämä lähettää lapselle viestin, että kaikki on hyvin.
  • Rauhoittava ja rauhallinen musiikki on hyvä keino kommunikoida lapsen kanssa.

Kommunikointi lapsen kanssa

Vauva tuntee kohdussa kaiken minkä äitikin. Vahvin tunneside, jonka ihminen voi elämänsä aikana kokea, on todennäköisesti äidin ja lapsen välille muodostuva side, joka syntyy jo sikiön ollessa vielä kohdussa.

Vaikka vauva ei ole vielä syntynyt, hän pystyy jo kokemaan ulkomaailman äidin tunnetilojen kautta. Vauva tietää missä mennään; hän tietää, kun asiat ovat hyvin ja äidin olo on rauhallinen, ja hän reagoi heti huomatessaan äidin tunnetilan vaihtuneen esimerkiksi stressiin tai jännitykseen.

Vauvat oppivat ennen syntymistään paljon myös kuuntelemalla. Raskauden aikana äidin sydämen syke välittää vauvalle rauhallisuuden ja turvallisuuden tunteen. Jos äiti kuulee esimerkiksi ikäviä uutisia, jotka saavat hänen sydämensä tahdin kiihtymään, myös vauva huomaa eron välittömästi.

Vanhemmilla on vastuu valita tavat, joilla he kommunikoivat lapsensa kanssa. Viestimällä syntymättömälle lapselle rakkautta ja hellyyttä, vanhemmat osoittavat, että ulkopuolinen maailma voi olla yhtä rauhallinen ja ihana paikka kuin turvallinen kohtukin. Äidin kannattaa jutella vauvalle raskauden aikana niinä hetkinä, kun hän tuntee oman olonsa rauhalliseksi ja rentoutuneeksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.