Ensimmäiset terveystarkastukset raskausaikana
 

Ensimmäiset terveystarkastukset raskausaikana

Onneksi olkoon, odotat vauvaa! Tässä artikkelissa kerromme, mitä raskausajan ensimmäisiltä terveystarkastuksilta voi odottaa.
Ensimmäiset terveystarkastukset raskausaikana
Leidy Mora Molina

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ensimmäiset terveystarkastukset raskausaikana ovat tapaamisia terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa sen jälkeen, kun raskaustesti on vahvistanut raskauden. Mitä näiltä käynneiltä voi odottaa ja mistä siellä keskustellaan? Tässä artikkelissa kerrotaan raskausajan ensimmäisistä terveystarkastuksista äitiysneuvolassa.

Kuukautisten poisjäämisen jälkeen naiset yleensä odottavat muutaman viikon ennen kuin he vahvistavat raskaustestillä, ovatko he todella raskaana. Kun raskaustesti on vahvistanut raskauden, tärkeintä on varata aika äitiysneuvolaan raskauden seurannan aloittamiseksi. Siellä varmistetaan, että kaikki sujuu odotusaikana hyvin.

Mitä raskausajan ensimmäiset terveystarkastukset pitävät sisällään?

Ensimmäinen terveystarkastus sijoittuu yleensä 6. ja 10. raskausviikon välille, viimeisten kuukautisten alkamispäivästä laskettuna. Tämä on koko raskauden yksi tärkeimmistä äitiysneuvolakäynneistä, sillä sen aikana vahvistetaan raskaus, arvioidaan laskettu aika, määrätään tarvittavat tutkimukset ja kerrotaan äidille, mitä tulee ottaa huomioon, jotta raskaus etenisi terveellä tavalla.

Ensimmäisessä terveystarkastuksessa keskustellaan kaikista mahdollisista mieltä askarruttavista asioista, joita odottajalla saattaa olla tämän uuden elämänvaiheen suhteen; kuten mitä ruokia ja lääkkeitä tulee välttää, mitä ei kannata tehdä ja kuinka lievittää mahdollisia ensimmäisen raskauskolmanneksen yleisiä vaivoja, kuten pahoinvointia, oksentelua sekä vatsan ja rintojen kipua.

Odottavalle äidille määrätään myös ravintolisiä, kuten foolihappoa, rautaa ja kalsiumia sekä vitamiinilisä, joka auttaa vauvan keskushermostoa ja luustolihaksia muodostumaan ja kehittymään kunnolla.

Sairaushistoria ja laboratoriotutkimukset

Ensimmäisten terveystarkastuksien aikana selvitetään odottavan äidin sairaushistoria ja tehdään fyysinen tutkimus, joka antaa tietoa äidin terveydentilasta sekä siitä, miten se voi vaikuttaa vauvaan. Tämän perusteella laaditaan seurantasuunnitelma.

Tätä varten äidille esitetään kysymyksiä sekä hänen että lapsen isän sairaushistoriasta, merkittävistä sairauksista ja kirurgisista toimenpiteistä. Gynekologisen alueen osalta tiedustellaan mahdollisista aiemmista raskauksista ja keskenmenoista. Myös äidin elämäntavoista ja ruokavaliosta saatetaan kysellä siltä osin, kuin pidetään merkityksellisenä lääketieteellisestä näkökulmasta.

Näiden tietojen tueksi ja välttämättömänä toimenpiteenä mitataan odottajan lähtöpaino ja verenpaine sekä otetaan veri- ja virtsakokeita. Näitä ovat hemoglobiini, veriryhmä, äidin ja isän Rh-tekijät sekä vasta-aineet infektioille kuten toksoplasmoosi, vihurirokko, hepatiitti B ja C, AIDS ja kuppa.

Virtsakokeella taas varmistetaan, ettei äidillä ole virtsatieinfektiota eikä virtsassa ole valkuaista tai glukoosia. Virtsanäyte otetaan yleensä säännöllisesti raskausaikana.

Laskettu aika

Toinen asia, josta on keskusteltava ensimmäisessä terveystarkastuksessa, on laskettu aika. Tämä on todennäköinen päivämäärä eli ei tarkka ajankohta, sillä vain 1 % vauvoista syntyy kyseisenä päivänä.

Laskettu aika arvioidaan viimeisten kuukautisten tarkan päivämäärän perusteella. Tämän päivämäärän avulla lasketaan kuluva raskausviikko ja se todennäköinen päivämäärä, jolloin vauva voi syntyä.

Tämä päivämäärä arvioidaan viikolle 40, ja sen laskemiseksi käytetään Naegelen sääntöön perustuvaa kiekkoa, joka näyttää sekä todennäköisen synnytyspäivän että raskausviikot.

Tällöin raskaus kestää noin 40 viikkoa, ja vauva voi syntyä viikoilla 37–42, muutama viikko ennen tai jälkeen ilmoitetun ajankohdan.

Raskauden vahvistaminen

Ensimmäisessä lääkärintarkastuksessa tehdään ultraäänitutkimus emättimen kautta sen varmistamiseksi, että kyseessä todella on raskaus. Näin saadaan selville, onko sikiötä muodostunut kohtuonteloon, onko siellä sikiöpussia ja onko kyseessä yksisikiöinen vai monisikiöraskaus. Viikosta riippuen saatetaan kuulla sikiön sydämenlyönnit.

Tällä ultraäänellä siis varmistetaan, ettei kyseessä ole kohdunulkoinen raskaus tai tuulimunaraskaus, jossa alkio lakkaa kehittymästä ja päättyy keskenmenoon.

Raskauden seurannan tärkeys

Kun puhumme raskausajan terveystarkastuksista, tarkoitamme suunniteltuja käyntejä lääkärin tai terveydenhoitajan luona, jotta voidaan seurata raskauden etenemistä ja puuttua ajoissa mahdollisiin komplikaatioihin.

Siksi ensimmäisestä tapaamisesta lähtien on tärkeää olla johdonmukainen, noudattaa terveydenhuollon ammattilaisten suosituksia ja osallistua varattuihin äitiysneuvolakäynteihin, joiden määrä riippuu pitkälti äidin ja vauvan terveydentilasta.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Onko syytä huolestua, jos raskaus on vähäoireinen tai oireeton?
Äitiyden Ihme
Lue se täällä Äitiyden Ihme
Onko syytä huolestua, jos raskaus on vähäoireinen tai oireeton?

Se, että raskaus on vähäoireinen tai oireeton, voi saada odottavan äidin hermostumaan. Yleensä oireiden puuttuminen ei kuitenkaan ole merkki ongelm...
Äitiyden Ihme -sivuston sisältö on laadittu ainoastaan opetus- ja informatiivisiin tarkoituksiin. Se ei missään tilanteessa korvaa ammattilaisen diagnoosia, neuvoja tai hoitoa. Askarruttavissa asioissa kannattaa kääntyä luotetun asiantuntijan puoleen.