Kuinka valmistautua synnytykseen? - Äitiyden ihme
 

Kuinka valmistautua synnytykseen ja lapsen syntymään?

Kuinka valmistautua synnytykseen ja lapsen syntymään?

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Yhdeksän kuukauden odotuksen jälkeen vauva on aivan pian vanhempiensa käsivarsilla, mutta ennen tätä onnen hetkeä edessä on vielä synnytys. Tänään puhumme siitä, miten vanhempien ja etenkin äidin kannattaa valmistautua synnytykseen ja lapsen kotiin saapumiseen.

Kuinka valmistautua synnytykseen ja lapsen syntymään?

Sairaalalaukku

Seitsemännen raskauskuukauden jälkeen kannattaa alkaa miettiä sairaalalaukun pakkaamista. Vauvalle kannattaa hankkia vastasyntyneen vaippoja, kosteuspyyhkeitä ja vauvaöljyä, minkä lisäksi mukaan voi pakata pari puuvillaista kietaisubodya, myssy ja sukat. Viltin ja töppösten pakkaamisestakaan ei ole haittaa, etenkään talvella.

Äidin kannattaa pakata mukaan tarvikkeita myös itseään varten. Näitä ovat esimerkiksi mukavat vaatteet ja yöpaita, imetysliivit, liivinsuojat ja henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet. Pitkän synnytyksen varalta myös isä voi valmistautua pakkaamalla oman laukkunsa, joka voi sisältää vaihtovaatteet ja hygieniatarvikkeet.

Kuinka valmistautua synnytykseen?

Pesänrakennusvietti

Lasketun päivän lähestyessä raskaana oleville naisille syntyy usein luontainen tarve aloittaa asioiden valmistelu lapsen saapumista varten. Tätä vaistoa kutsutaan pesänrakennusvietiksi. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaakin varmistaa, että kotiin on hankittu kaikki, mitä vastasyntynyt tarvitsee ensimmäisten elinpäiviensä ja -viikkojensa aikana.

Jos lapsella on oma huone, sen sisustaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen synnytystä. Sisustusta suunniteltaessa kannattaa käyttää lämpimiä värejä, hyödyntää luonnonvaloa ja varmistaa sopiva huonelämpötila.

Vauvan sänky

Yksi tärkeimmistä hankinnoista lasta varten on sänky, jonka valintaan kannattaa panostaa. Markkinoilla on tarjolla valtava määrä erilaisia malleja ja tyylejä, ja vanhempien kannattaakin miettiä etukäteen, millainen on sopiva sänky juuri omaan kotiin ja omalle lapselle.

Ruokien etukäteen valmistelu

Tulevien vanhempien kannattaa valmistaa ennen synnytystä pakastimeen ruokaa, joka on helppo lämmittää nopeasti. Kun vauva saapuu maailmaan, hänestä tulee kaiken huomiosi keskipiste. Kun olet valmistanut ruokaa pakkaseen, säästyy sinulta aikaa, jonka voit käyttää esimerkiksi uudesta perheenjäsenestäsi nauttimiseen.

Lepo

Niin jännitys kuin hyvän nukkuma-asennon löytämisen vaikeuskin voivat häiritä odottavan äidin unta, mutta hänen kannattaa silti yrittää levätä ja nukkua niin paljon kuin mahdollista ennen lapsen syntymää. Vaikka vastasyntynyt nukkuukin paljon, hänen unirytminsä voi sotkea vanhempien unirytmin, minkä lisäksi vauvaa täytyy syöttää säännöllisesti ympäri vuorokauden.

Kuinka valmistautua synnytykseen?

Fyysiset harjoitukset

Osaksi synnytykseen valmistautumista kannattaa lisätä muutamia fyysisiä harjoituksia. Lantionpohjan lihasten harjoittamisesta on hyötyä, sillä se lisää lihasten kimmoisuutta. Harjoitteluksi riittää lantionpohjan lihasten supistaminen ja rentouttaminen samalla tavoin kuin pidättäisi ja päästäisi virtsaa.

Myös esimerkiksi raskausjooga auttaa valmistamaan kehoa synnytykseen samalla, kun se luo hyvät lähtökohdat synnytyksestä palautumiselle.

Erilaiset hengitystekniikat

Raskauden aikana kannattaa harjoitella erilaisia hengitystekniikoita. Kussakin synnytyksen vaiheessa on nimittäin tärkeä osata hengittää oikealla tavalla kivun lievittämiseksi ja rentoutumisen helpottamiseksi.

Läheisille tiedottaminen

Synnytyksen lähestymisestä kertominen perheelle, sukulaisille ja ystäville on vanhempien oma päätös. Voi olla helpompaa kertoa vauvan syntymästä vasta synnytyksen jälkeen, mutta osa vanhemmista haluaa läheistensä tietävän jatkuvasti, mikä tilanne on.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.