5 eri tyyppistä vauvansänkyä hyötyineen ja haittoineen - Äitiyden Ihme
 

5 eri tyyppistä vauvansänkyä hyötyineen ja haittoineen

5 eri tyyppistä vauvansänkyä hyötyineen ja haittoineen
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Uuden perheenjäsenen syntymä tarkoittaa myös erilaisten välineiden ja tarvikkeiden hankintaa. Yksi tärkeimmistä ostoksista on lapsen sänky, jonka valintaan kannattaa panostaa. Markkinoilla on tarjolla valtava määrä erilaisia malleja ja tyylejä, ja vanhempien kannattaakin miettiä etukäteen, millainen on sopiva sänky juuri omaan kotiin ja omalle lapselle. Tänään esittelemme viisi eri tyyppistä vauvansänkyä ja kerromme niiden hyvistä ja huonoista puolista.

5 eri tyyppistä pinnasänkyä hyötyineen ja haittoineen

Perinteinen pinnasänky

Puhuttaessa vauvansängyistä, suurin osa ihmisistä todennäköisesti miettii perinteistä puista pinnasänkyä. Tämän tyyppiset sängyt ovat tukevia, pitkäikäisiä ja oikein käytettyinä turvallisia. Tarjolla on valtava määrä eri kokoisia ja näköisiä malleja, joten jokaiseen kotiin löytyy varmasti sopiva sänky. Osa malleista on muunnettavissa juniorisängyksi vaihtamalla yksi pinnasängyn sivulaidoista lisälaitaan.

  • Hyvät puolet: Tyypillisesti halvimpia sänkymalleja, minkä lisäksi ne ovat kestäviä ja helppoja koota. Isompia malleja voidaan käyttää siihen asti, että lapsi täyttää kolme vuotta.
  • Huonot puolet: Usein perinteinen pinnasänky on pelkkä pinnasänky, joka ei ole muuksi muokattavissa. Pinnasänky on myös yleensä niin iso ja painava, että sitä on vaikea liikutella paikasta toiseen.
5 eri tyyppistä vauvansänkyä hyötyineen ja haittoineen

Lapsen mukana kasvava sänky

Nykyään saatavilla on erilaisia sänkyjä, joita on mahdollisuus muokata sitä mukaa, kun lapsi kasvaa. Kuten jo yllä mainitsimme, jotkut pinnasängyt on mahdollista muuntaa juniorisängyksi, mutta saatavilla on myös pinnasänkyjä, jotka venyvät jatkopalojensa ansiosta jopa 10-vuotiaalle lapselle.

  • Hyvät puolet: Ekologinen ja kustannustehokas valinta, kun lapsi pärjää samalla sängyllä vuosia.
  • Huonot puolet: Tavallisesti muun tyyppisiä vauvansänkyjä kalliimpi vaihtoehto. Vauvalle hankittu sänky ei välttämättä miellytä isompaa lasta sai sovi kodin uuteen sisustukseen.

Siirrettävä pinnasänky

Jos kotona ei ole paljon tilaa, renkailla varustettu siirrettävä pinnasänky voi olla hyvä ratkaisu. Mahdollisuus siirtää sänky huoneesta toiseen voi myös helpottaa vauvan vahtimista hänen nukkuessaan, kun sänky voidaan siirtää huoneeseen, jossa vanhempi oleskelee.

Tärkeintä on varmistaa, että sänky mahtuu kasattuna kodin oviaukkojen läpi ja että siinä on lukittavat jarrut lapsen turvallisuuden takaamiseksi.

  • Hyvät puolet: Hyvä ratkaisu pieneen kotiin ja heille, jotka haluavat vahtia vauvaa jatkuvasti, myös hänen nukkuessaan.
  • Huonot puolet: Vauvaa täytyy monitoroida säännöllisesti. Markkinoilla ei ole runsaasti erilaisia malleja valittavaksi, ja sängyn mukana tuleva patja on usein taitettavaa mallia.

Matkasänky

Matkasänky on helppo avata ja taittaa kokoon ja se kulkee kätevästi mukana matkoilla ja on näppärä varasänky esimerkiksi mökille tai mummolaan. Matkasänkyyn kannattaa hankkia ohut sijauspatja, joka on paitsi helposti pestävissä, myös lisää nukkumismukavuutta. Tämän tyyppisiä sänkyjä ei ole yleensä tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.

 

 

  • Hyvät puolet: Helppo ottaa mukaan matkalle materiaalinsa ja keveytensä ansiosta. Usein hinnaltaan huokea. Voidaan käyttää nukkumisen lisäksi leikkikehänä.
  • Huonot puolet: Ei sovi pitkäaikaiseen käyttöön, minkä lisäksi osa malleista kuluu kohtalaisen nopeasti.

Sivuvaunusänky

5 eri tyyppistä vauvansänkyä hyötyineen ja haittoineen

Sivuvaunusänky on vanhempien sänkyyn kiinnitettävä sänky, joka mahdollistaa pienen vauvan nukkumisen aivan aikuisen sängyn vieressä. Sängyt ovat säädettävissä korkeussuunnassa, joten ne sopivat lähes kaikkiin aikuisten sänkyihin. Sänkyä on myös helppo liikutella pyörien ansiosta.

 

 

  • Hyvät puolet: Helppo ja turvallinen vaihtoehto perhepedin rakentamiseen.
  • Huonot puolet: Sopii yleensä lapsille vain noin puolen vuoden ikään asti.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.