Kuinka sisustaa vauvan huone? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka sisustaa vauvan huone?

Kuinka sisustaa vauvan huone?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 03 huhtikuuta, 2020

Suomessa on tavallista, että lapsi nukkuu elämänsä ensimmäiset kuukaudet vanhempiensa makuuhuoneessa, mutta monessa perheessä vauvan huone halutaan tästäkin huolimatta valmistella jo hyvissä ajoin. Oma huone on yksi ensimmäisistä tiloista, jonka lapsi oppii tuntemaan, mikä on hyvä syy kiinnittää huomiota yksityiskohtiin, jotka tekevät huoneesta houkuttelevan ja mukavan. Vielä esteettisiä tekijöitäkin tärkeämpää on tietenkin lapsen turvallisuus, johon on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Kuinka sisustaa vauvan huone?

Pinnasänky

Pinnasänky tai muu peti on tärkein hankinta vauvan huoneeseen. Sopivan värisen ja näköisen pinnasängyn valitseminen voi olla helppoa, mutta sängyn tulee täyttää muitakin kriteerejä ollakseen turvallinen ja täyttääkseen lapsen tarpeet.

Hoitopöytä

Vanhemmat tulevat vaihtamaan satoja ja satoja vaippoja ennen kuin lapsi oppii potalle. Vaipanvaihto onnistuu myös esimerkiksi lattialla, mutta hyvä ja turvallinen hoitopöytä tai vaipanvaihtoalusta helpottaa vanhempien elämää ja tekee lapsen olon mukavaksi.

Pitkäikäiset huonekalut

Tällä tarkoitamme huonekaluja, joita voi käyttää uudelleen, jos ne eivät enää jossain vaiheessa palvele alkuperäisessä tarkoituksessaan. Jos vain mahdollista, kannattaa hankkia huonekaluja, jotka mukautuvat lapsen tarpeisiin hänen kasvaessaan.

Lapsesi ei esimerkiksi aina tule tarvitsemaan pinnasänkyä. Jos pinnasänky on muunneltavissa, sillä on huomattavasti pidempi käyttöikä, kun sen voi muuttaa taaperon sängyksi. Toinen esimerkki on imetykseen käytettävän tuolin hyödyntäminen myös sen jälkeen, kun lasta ei enää rintaruokita. Imetystuoli kannattaa valita niin, että se sopii kodin muuhun sisustukseen, jolloin sen voi myöhemmin siirtää vauvan huoneesta toiseen tilaan.

Kuinka sisustaa vauvan huone?

Monikäyttöiset huonekalut

Jos vauvan huone on pieni tai sitä ei haluta täyttää huonekaluilla, kannattaa valita monikäyttöisiä huonekaluja. Kuten nimestä voi päätellä, tämän tyyppisiä huonekaluja voidaan käyttää moneen tarkoitukseen. Yksi esimerkki on hoitopöytä. Jos huoneessa on tilaa, kannattaa hankkia hoitopöytä, jossa on hyllyjä, laatikoita tai lokeroita, jolloin saadaan enemmän säilytystilaa lapsen tarvikkeille.

Hyvä valaistus

Valolla on suuri merkitys minkä tahansa huoneen viihtyvyyteen. Parhaassa tapauksessa vauvan huoneeseen tulvii runsaasti lämmintä ja kutsuvaa luonnonvaloa. Verhot on kuitenkin hyvä valita niin, että huone saadaan tarpeen mukaan pimennettyä. Mitä tulee keinotekoiseen valoon, kannattaa valita lämpimän värisiä lamppuja ja välttää loisteputkia.

Normaalin valaistuksen lisäksi lapsen huoneessa on hyvä olla pieni yövalo. Vauva herää useita kertoja yössä ruokinnan ja vaipanvaihdon vuoksi. Sen lisäksi, että yövalo voi tuoda lapselle turvaa, se myös helpottaa vanhempien työtä heidän saapuessaan hoitamaan vauvaa keskellä yötä. Lapsi yhdistää kirkkaan valon päivään ja hämärän yöhön, minkä vuoksi kirkkaan valon sytyttämistä on hyvä välttää ruokinnan tai vaipanvaihdon aikana. Vauva voi olla hyvin vaikea saada takaisin nukkumaan, jos hän piristyy kirkkaan valon vuoksi.

Lattia

Huone ei palvele lasta ainoastaan hänen elämänsä ensimmäisinä kuukausina, vaan myös hänen kasvaessaan ja kehittyessään. Tämän vuoksi lattian on hyvä olla kestävä ja helposti putsattava. Mattoja, jotka on vaikea pestä tai jotka aiheuttavat kaatumis- tai liukastumisvaaran, kannattaa välttää.

Materiaalit

Vauvan huoneeseen kannattaa valita luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta, valmistettuja mattoja, peittoja, tyynyjä ja muita vastaavia. Sen lisäksi, että ne tuovat huoneeseen lämpöä, ne eivät aiheuta lapselle allergisia reaktioita ja kestävät yleensä hyvin toistuvaa pesua.

Kuinka sisustaa vauvan huone?

Peili

Tämä vinkki voi kuulostaa erikoiselta, mutta peilillä on keskeinen rooli siinä, miten lapsi tutustuu omaan kehoonsa. Asennuksessa on varmistettava, ettei peili aiheuta minkäänlaisia vaaratilanteita.

Nojatuoli tai sohva vanhemmille

Lapsen lisäksi vanhemmat viettävät runsaasti aikaa vauvan huoneessa, joten myös omaa mukavuutta kannattaa miettiä huonetta sisustettaessa. Erityisesti yölliset vauvan ruokinnat helpottuvat, jos huoneessa on mukava noja- tai keinutuoli.

Lelut

Vauvoille mobilet ovat yksiä parhaista leluvaihtoehdoista . Näissä kattoon ripustettavissa esineissä on erilaisia muotoja ja värejä, jotka viihdyttävät vauvaa. Sen lisäksi, että mobile on hauskan näköinen, se myös stimuloi vauvan aisteja. Suosittelemme etsimään mobilen, jossa on kirkkaita värejä, ääniä ja haluttaessa myös valoja.

Myös pehmolelut ovat hyvä vaihtoehto, mutta tulee muistaa, että niitä ei saa jättää sänkyyn yhtä aikaa nukkuvan lapsen kanssa, sillä ne aiheuttavat tukehtumisvaaran. Pienelle lapselle ei myöskään saa antaa mitään leluja, joista voi irrota pieniä osia.

Itkuhälytin

Jos vanhempien huone ei ole aivan vauvan huoneen vieressä, kannattaa kotiin hankkia itkuhälytin. Näin vanhemmat kuulevat välittömästi, jos lapsi itkee tai hänellä on jokin hätä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.