Ibuprofeeni ja raskaus - Äitiyden ihme
 

Ibuprofeeni ja raskaus

Ibuprofeenin käyttö raskauden aikana voi vaarantaa kehittyvän sikiön terveyden. Jos odottavan äidin täytyy käyttää kipulääkkeitä, tarjolla on turvallisempia vaihtoehtoja.
Ibuprofeeni ja raskaus

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 30 kesäkuuta, 2021

Myös odottava äiti voi tarvita lääkehoitoa, ja sairautta onkin tärkeä hoitaa myös raskauden aikana, koska raskaana olevan naisen terveydellä on suora yhteys sikiön hyvinvointiin. Lähes kaikki lääkeaineet läpäisevät istukan ja kulkeutuvat sikiöön, mutta vain harvan lääkkeen on todistettu olevan selkeästi haitallinen sikiön kehitykselle. Tästäkin huolimatta odottavan äidin on aina varmistettava lääkkeen sopivuus joko lääkäriltä tai farmaseutilta. Tänään puhumme siitä, miten ibuprofeeni ja raskaus sopivat yhteen.

Mitä ibuprofeeni on ja mihin sitä käytetään?

Ibuprofeeni on paljon käytetty tulehduskipulääke, jolla on tulehdusta ja kipua lievittäviä sekä kuumetta alentavia ominaisuuksia. Sen toimintamekanismi perustuu kuumeen, kivun ja tulehduksen puhkeamiseen vaikuttavan prostaglandiinisynteesin estoon. Ibuprofeenia käytetään satunnaisen lievän tai kohtalaisen kivun lievittämiseksi ja kuumeen alentamiseksi.

Tätä lääkevalmistetta kuuluu käyttää vain satunnaisesti ja rajoitetun jakson ajan, sillä sen liiallinen käyttö voi aiheuttaa erilaisia sivuvaikutuksia. Ibuprofeenin käytön yleisimpiä haittavaikutuksia ovat ruoansulatuskanavan oireet kuten pitkäaikaisessa käytössä ilmenevä mahahaava. Muita haittavaikutuksia ovat muun muassa pahoinvointi, ripuli, päänsärky, huimaus, iho-oireet ja maksaentsyymien nousu.

Ibuprofeeni ja raskaus

Vaikka minkään kipulääkkeen käyttöä ei suositella raskauden aikana, toisinaan lääkehoitoa ei voida välttää. Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, asetyylisalisyylihappo ja ketoprofeeni, voivat lisätä keskenmenon vaaraa ja vaikuttaa haitallisesti sikiön terveyteen. Ibuprofeenia ei siis suositella käytettävän lainkaan raskauden aikana. Turvallisin lääke ohjeiden mukaisina annoksina käytettynä on parasetamoli.

Kohonneen keskenmenoriskin lisäksi ibuprofeeni altistaa sikiön seuraavanlaisille ongelmille:

 • Vaikuttaa haitallisesti sikiön verenkiertojärjestelmään erityisesti raskauden viimeisen kolmanneksen aikana
 • Lisää sydänvian sekä huuli- ja kitalakihalkion riskiä
 • Sanotaan lisäävän riskiä vatsahalkioon, joka on kehityshäiriö, jossa sikiön sisäelimet työntyvät ulos vatsaontelosta navan oikealla puolella
Ibuprofeeni ja raskaus

Raskauden ensimmäisen ja toisen kolmanneksen aikana ibuprofeenin käyttöä ei suositella yllä mainittujen syiden vuoksi. Lääkäri saattaa kuitenkin määrätä odottavalle äidille pienen annoksen ibuprofeenia tarpeen vaatiessa. Viimeisellä raskauskolmanneksella tätä lääkeainetta ei tulisi käyttää missään tilanteessa.

Ibuprofeeni raskauden viimeisten kuukausien aikana

Ibuprofeenin käyttö raskauden viimeisen kolmanneksen aikana altistaa sikiön seuraaville ongelmille:

 • Lapsiveden määrän väheneminen ja sitä kautta synnytyksen viivästyminen
 • Ongelmat sikiön keuhkojen kehityksessä
 • Haitalliset vaikutukset verenkiertojärjestelmään, jotka voivat aiheuttaa sydämen epämuodostumia

Sen lisäksi, että ibuprofeenin käyttö raskauden aikana vaarantaa sikiön terveyden, sen käyttö ennen raskautta voi sekin aiheuttaa ongelmia. Se nimittäin vähentää elimistön prostaglandiinien tuotantoa. Prostaglandiinit ovat kudoshormoneihin kuuluvia rasvahappoja, joilla on tärkeä rooli ovulaatiossa. Ne myös auttavat alkiota kiinnittymään kohdun seinämiin.

Turvalliset lääkkeet raskauden aikana

Kuten jo yllä mainitsimme, raskauden aikana turvallisin kipulääke on parasetamoli. Odottava äiti saattaa kärsiä bakteeritulehduksesta, joka on aina hoidettava, sillä hoitamattomana se aiheuttaa haittaa paitsi äidille itselleen, myös sikiölle. Raskauden aikana turvallisia mikrobilääkkeitä ovat penisilliinit, erytromysiini ja kefalosporiinit. Tetrasykliinien ja doksisykliinien käyttöä ei suositella.

Diabeteksen hoidossa ei tule käyttää suun kautta otettavia diabeteslääkkeitä, vaan sairautta hoidetaan insuliinin avulla. Verensokerin tasapainosta on huolehdittava niin ennen raskautta kuin raskauden aikanakin. Mitä tulee toiseen krooniseen sairauteen, astmaan, inhaloitavia lääkkeitä voidaan käyttää koko raskauden ajan, mutta nieltäviä astmalääkkeitä ei suositella käytettävän. Astman hoito on hyvin tärkeää raskauden aikana, sillä hoitamaton tai huonossa tasapainossa oleva astma voi heikentää sikiön hapensaantia.

Myös erilaisista luontaistuotteista voi olla apua raskauden aikana, mutta niidenkin käytöstä kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa.

Ibuprofeeni ja raskaus

Raskauden aikana kielletyt lääkkeet

Tulehduskipulääkkeiden lisäksi seuraavien lääkkeiden käyttöä ei suositella raskauden aikana:

 • A-vitamiinin johdannaiset. A-vitamiinijohdokset isotretinoiini ja asitretiini, joita käytetään akne- ja psoriaasilääkkeissä, voivat aiheuttaa sikiölle vaikeita monielinepämuodostumia.
 • Androgeenit. Androgeenit eli mieshormonit aiheuttavat tyttösikiön maskulinisaatiota.
 • Tietyt epilepsialääkkeet. Valproaatti, karbamatsepiini ja fenytoiini aiheuttavat keskushermoston sulkeutumishäiriötä, kehitysviivettä, kita-suulakihalkiota ja monielinepämuodostumia. Odottavan äidin epilepsiaa on kuitenkin tärkeä hoitaa, ja sairauden hoitamatta jättäminen on suurempi riski sikiölle kuin lääkityksen käyttäminen.
 • Tietyt masennuslääkkeet. SSRI-lääkkeet eli niin kutsutut serotoniinin takaisinoton estäjät voivat aiheuttaa vastasyntyneelle vaikeitakin oireita, kuten sydämen epämuodostumia. Tämän vuoksi lääkkeen annostus on tärkeä tarkistaa loppuraskauden aikana.
 • Litium. Masennuslääkkeenä käytettävä litium lisää joidenkin lähteiden mukaan sikiön sydämen kehityshäiriön riskiä.
 • Misoprostoli. Mahahaavan hoitoon käytettävä isoprostoli lisää keskenmenon ja epämuodostumien, kuten raajojen kehityshäiriöiden, riskiä.
 • Solunsalpaajat. Syöpähoidoissa käytettävät solunsalpaajat aiheuttavat hedelmättömyyttä ja kasvattavat keskenmenon ja monielinepämuodostumien riskiä.
 • Varfariini. Varfariinia käytetään verenohennuslääkkeenä laskimopuolen tukostaipusmusten ehkäisyyn ja hoitoon. Tämä lääkeaine voi aiheuttaa verenvuotoja sikiössä ja saada aikaan vaurioita erityisesti keskushermoston alueella.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.