Osittainen keskenmeno monisikiöraskaudessa - Äitiyden Ihme
 

Osittainen keskenmeno monisikiöraskaudessa

Osittainen keskenmeno monisikiöraskaudessa
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 05 lokakuuta, 2019

Osittainen keskenmeno on monisikiöraskauteen liittyvä riski. Kyseessä on tilanne,  jossa yksi tai useampi kohdussa kehittyvistä sikiöistä kuolee kesken raskauden. Myös eloon voi jäädä yksi tai useampi sikiö.

Kuollut sikiö joko jää kohtuun tai tulee ulos vuodon mukana. Joissain tapauksissa odottava äiti ei itse edes huomaa yhden sikiön menehtymistä.

Sikiön tai lapsen menettäminen on vanhemmille vaikea kokemus, johon liittyy usein ristiriitaisia tunteita toisen sikiön jäädessä eloon. Valitettavasti vanhemmista saattaa tuntua – ja heille voidaan jopa näin ilmaista – ettei heillä ole lupaa surra menetettyä lasta, koska he kuitenkin saivat yhden tai useamman lapsen. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa.

Seuraavaksi kerromme tavallisimmista osittaisen keskenmenon syistä ja siitä, miten osittainen keskenmeno todetaan.

Kuinka osittainen keskenmeno todetaan?

Osittainen keskenmeno tarkoittaa tilannetta, jossa osa kehittyvistä sikiöistä menehtyy kesken raskauden

Ennen ultraäänitutkimusten yleistymistä osittaiset keskenmenot oli huomattavasti vaikeampi todeta. Tänä päivänä ensimmäinen raskauden aikainen ultraäänitutkimus tehdään jo raskauden alkuvaiheessa, ja näin myös sikiöiden määrä varmistuu raskauden ensimmäisellä kolmanneksella.

Kun raskauden etenemistä seurataan erilaisten tutkimusten avulla, mahdolliset muutokset äidin ja sikiön tai sikiöiden terveydessä havaitaan nopeasti. Näiden tutkimusten avulla voidaan esimerkiksi huomata yhden sikiön sydämen sykkeen puuttuminen. Aikaisemmin osittainen keskenmeno saatettiin huomata vasta synnytyksen jälkeen, kun istukkaa analysoitaessa osan sikiöistä pääteltiin menehtyneen.

Mistä osittainen keskenmeno johtuu ?

Osittainen keskenmeno voidaan todeta ultraäänitutkimuksen avulla raskauden varhaisessa vaiheessa.

Osittaisen keskenmenon tarkka syy on edelleen pimeän peitossa. On kuitenkin olemassa todisteita siitä, että menehtyvä sikiö kärsii usein geneettisestä häiriöstä alkiovaiheesta lähtien. Tällainen olettamus voidaan tehdä toisen lapsen tai muiden lasten syntymän jälkeen istukkaa analysoitaessa.

Tässä mielessä osittainen keskenmeno ei tapahdu yhtäkkiä, sillä menehtyneellä sikiöllä ilmenee poikkeavuuksia alusta alkaen. Menehtyneellä sikiöllä voi olla esimerkiksi kromosomipoikkeavuuksia, kun taas henkiin jäävällä sikiöllä ei niitä ole. Toinen mahdollinen tekijä keskenmenolle voi olla alkion huono kiinnittyminen.

Mitä seurauksia osittaisesta keskenmenosta voi olla henkiin jäävälle lapselle?

Osittaisen keskenmenon seuraukset muille sikiöille riippuvat siitä, missä vaiheessa raskautta keskenmeno tapahtuu. Jos sikiö menehtyy raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, ei selkeitä oireita tai vakavia seurauksia yleensä ilmene. Kaikki kuitenkin riippuu siitä, mikä on aiheuttanut keskenmenon.

Jos keskenmeno tapahtuu raskauden toisen tai kolmannen kolmanneksen aikana, on selviytyvällä sikiöllä suurempi riskiä kärsiä esimerkiksi aivovammasta. Jos sikiö menehtyy alkiovaiheessa, istukka, neste ja kaikki sikiön kudokset liukenevat. Näin käy suurimmaksi osaksi siksi, että hengissä selviävä sikiö aiheuttaa painetta kudokseen litistäen sen täysin.

Kahdenlaista litistymistä voidaan havaita synnytyksen jälkeen:

  • Sikiön tiivistyminen: Kun voidaan tehdä löydös helposti tunnistettavissa olevasta litistyneestä sikiöstä.
  • Sikiön muumioituminen: Sikiön katoaminen voidaan huomata ainoastaan istukan analyysista tai lapsiveden puuttumisesta.

Osittainen keskenmeno voidaan joissain tapauksissa tunnistaa myös äidin oireista, kuten verenvuodosta, lantiokivusta tai kohdun kouristuksista. Tällaiset oireet ovat aina syy ottaa yhteyttä lääkäriin mahdollisimman nopeasti. Jos osittainen keskenmeno tapahtuu raskauden toisen tai kolmannen kolmanneksen aikana, raskautta voidaan pitää riskiraskautena.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.