Turvalliset lääkkeet raskauden aikana - Äitiyden ihme
 

Turvalliset lääkkeet raskauden aikana

Turvalliset lääkkeet raskauden aikana

Viimeisin päivitys: 18 toukokuuta, 2020

Toisinaan myös odottava äiti tarvitsee lääkehoitoa, ja naisen sairautta onkin tärkeä hoitaa myös raskauden aikana, koska hänen terveydellään on suora yhteys myös sikiön hyvinvointiin. Lääkärit luonnollisesti pyrkivät välttämään sellaisten lääkkeiden määräämistä, joiden tiedetään olevan sikiölle haitallisia tai joiden riskeistä sikiölle ei ole vielä tarpeeksi tietoa. Tiedätkö sinä, mitä ovat turvalliset lääkkeet raskauden aikana käytettäväksi ja mitä lääkkeitä puolestaan ei suositella käytettävän?

Lähes kaikki lääkeaineet läpäisevät istukan ja kulkeutuvat sikiöön, mutta vain harvan lääkkeen on todistettu olevan selkeästi haitallinen sikiön kehitykselle. Tästäkin huolimatta odottavan äidin on aina varmistettava lääkkeen sopivuus joko lääkäriltä tai farmaseutilta.

Turvalliset lääkkeet raskauden aikana

Turvalliset lääkkeet raskauden aikana

Vaikka minkään kipulääkkeen käyttöä ei suositella raskauden aikana, toisinaan lääkehoitoa ei voida välttää. Turvallisin lääke ohjeiden mukaisina annoksina käytettynä on parasetamoli. Tulehduskipulääkkeet, kuten asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni ja ketoprofeeni, voivat lisätä keskenmenon vaaraa ja vaikuttaa haitallisesti sikiön verenkiertojärjestelmään erityisesti raskauden viimeisen kolmanneksen aikana.

Odottavan äidin bakteeritulehdus on aina hoidettava, sillä hoitamattomana se aiheuttaa haittaa sekä äidille että sikiölle. Raskauden aikana turvallisia mikrobilääkkeitä ovat penisilliinit, erytromysiini ja kefalosporiinit. Tetrasykliinien ja doksisykliinien käyttöä ei suositella.

Diabeteksen hoidossa ei tule käyttää suun kautta otettavia diabeteslääkkeitä, vaan sairautta hoidetaan insuliinin avulla. Verensokerin tasapainosta on huolehdittava niin ennen raskautta kuin raskauden aikanakin. Mitä tulee toiseen krooniseen sairauteen, astmaan, hengitettäviä lääkkeitä voidaan käyttää koko raskauden ajan, mutta nieltäviä astmalääkkeitä ei suositella käytettävän. Astman hoito on hyvin tärkeää raskauden aikana, sillä hoitamaton tai huonossa tasapainossa oleva astma voi heikentää sikiön hapensaantia.

Raskauden aikana kielletyt lääkkeet

Raskauden aikana kielletyt lääkkeet
  • A-vitamiinin johdannaiset. A-vitamiinijohdokset isotretinoiini ja asitretiini, joita käytetään akne- ja psoriaasilääkkeissä, voivat aiheuttaa sikiölle vaikeita monielinepämuodostumia. Koska näiden lääkeaineiden vaikutusaika on pitkä, niiden käyttö on lopetettava useita kuukausia ennen raskauden alkua.
  • Androgeenit. Androgeenit eli mieshormonit aiheuttavat tyttösikiön maskulinisaatiota.
  • Tietyt epilepsialääkkeet. Valproaatti, karbamatsepiini ja fenytoiini aiheuttavat keskushermoston sulkeutumishäiriötä, kehitysviivettä, kita-suulakihalkiota ja monielinepämuodostumia. Odottavan äidin epilepsiaa on kuitenkin tärkeä hoitaa, ja sairauden hoitamatta jättäminen on suurempi riski sikiölle kuin lääkityksen käyttäminen.
  • Tulehduskipulääkkeet. Tulehduskipulääkkeet voivat lisätä keskenmenon vaaraa ja viimeisen raskauskolmanneksen aikana ne voivat vaikuttaa sikiön verenkiertoelimiin.
  • Tietyt masennuslääkkeet. SSRI-lääkkeet eli niin kutsutut serotoniinin takaisinoton estäjät voivat aiheuttaa vastasyntyneelle vaikeitakin oireita, kuten sydämen epämuodostumia. Tämän vuoksi lääkkeen annostus on tärkeä tarkistaa loppuraskauden aikana.
  • Litium. Masennuslääkkeenä käytettävä litium lisää joidenkin lähteiden mukaan sikiön sydämen kehityshäiriön riskiä.
  • Misoprostoli. Mahahaavan hoitoon käytettävä isoprostoli lisää keskenmenon ja epämuodostumien, kuten raajojen kehityshäiriöiden, riskiä.
  • Solunsalpaajat. Syöpähoidoissa käytettävät solunsalpaajat aiheuttavat hedelmättömyyttä ja kasvattavat keskenmenon ja monielinepämuodostumien riskiä.
  • Varfariini. Varfariinia käytetään verenohennuslääkkeenä laskimopuolen tukostaipusmusten ehkäisyyn ja hoitoon. Tämä lääkeaine voi aiheuttaa verenvuotoja sikiössä ja saada aikaan vaurioita erityisesti keskushermoston alueella.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.