3 asiaa, jotka suusta on hyvä tietää raskauden aikana
Naisen keho käy läpi monia muutoksia raskausaikana, ja niiden mukana tulee satoja kysymyksiä. Siksi tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä suusta on hyvä tietää raskauden aikana.
Hormonaaliset muutokset, lisääntynyt ikenien verenkierto, pahoinvointi ja mieliteot voivat lisätä riskiä kärsiä suun sairauksista tässä elämänvaiheessa. Ja jotkut niistä voivat johtaa vakaviin raskauskomplikaatioihin.
Siksi on tärkeää tietää ennalta, mitä suussa tapahtuu raskauden aikana ja miten suun terveyttä pidetään yllä.
3 asiaa, jotka suusta on hyvä tietää raskauden aikana
1. Milloin kannattaa käydä hammaslääkärissä
Hammaslääkärissä tulisi ihanteellisesti käydä ensimmäisen kerran jo raskautta suunniteltaessa. Näin hammaslääkäri voi tehdä kaikki tarvittavat hoidot, jotta suu on terve ennen hedelmöitystä.
Kun raskaus on vahvistettu, myös tällöin on tarpeen käydä hammaslääkärissä ja kertoa hänelle raskaudesta. Jokaiselle raskauskolmannekselle on hyvä varata käyntiaika, jotta ammattilainen voi auttaa ja antaa tarvittavan hoidon.
“Kun nainen suunnittelee raskautta tai saa tietää raskaudestaan, hänen kannattaa varata aika hammaslääkäriin.”
Jos tarvitaan jotakin toimenpidettä, hammaslääkäri neuvoo oikean ajankohdan sen tekemiseksi. Ihannetapauksessa hoidot tulisi ajoittaa toiselle raskauskolmannekselle, koska se on turvallisin ajankohta vauvalle ja mukavinta odottavalle äidille.
Hammaslääkäri tekee tarvittaessa myös joitakin ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, kuten hampaiden puhdistuksia ja fluorihoitoja. Lisäksi hän opettaa, miten vauvan suu pidetään terveenä.
Raskausaikanakin voidaan puuduttaa, paikata hampaita, tehdä juurihoitoja ja poistaa hampaita. Jos hammaslääkäri katsoo sen tarpeelliseksi, hän voi myös ottaa röntgenkuvat asianmukaiset suojatoimenpiteet huomioiden.
Hammaslääkäri voi tarvittaessa määrätä myös turvallisia lääkkeitä käytettäväksi raskauden aikana. Jos odottavalla äidillä siis on ongelmia suussaan, on erittäin tärkeää mennä luotettavan hammaslääkärin vastaanotolle.
2. Muutokset suussa raskauden aikana
Muutokset suussa ovat raskauden aikana tavallisia, sillä hormonit vaikuttavat kaikkiin kehon kudoksiin. Mutta myös muutokset ruokavaliossa ja hygieniatottumuksissa vaikuttavat asiaan.
Nämä ovat yleisimmät ongelmat suussa raskauden aikana:
- Ientulehdus: Ikenet tulehtuvat ja punoittuvat, turpoavat, tuntuvat epämukavilta ja vuotavat helposti verta. Tämä ongelma liittyy bakteeriplakin ja hammaskiven esiintymiseen hampaissa puutteellisen suuhygienian vuoksi. Vaikkakin myös hormonaaliset muutokset ja lisääntynyt kudosten verenkierto edistävät sen ilmaantumista.
- Parodontiitti: Tämä on hoitamattoman ientulehduksen seuraus, jossa taudinaiheuttajabakteerit hyökkäävät hampaita tukeviin kudoksiin. Tulehdus sijaitsee syvemmällä, mikä edistää yläleukaluun tuhoa. Tästä syystä on yleistä, että osa hampaista saattaa liikkua ja jopa irrota. Tämän lisäksi parodontiitti liittyy myös raskauskomplikaatioihin, minkä vuoksi sen oikea-aikainen hoito on erittäin tärkeää.
- Reikiintyminen: Raskaana olevat naiset saattavat muuttaa suuhygieniatottumuksiaan välttämällä hampaiden harjaamista pahoinvoinnin tai ikenien epämukavuuden vuoksi. Tämän lisäksi suun ympäristöä happamoittavat oksentelu ja refluksi sekä mieliteot makeaan. Hormonit puolestaan aiheuttavat suun kuivumista, mikä vähentää syljen suojaavaa voitelua. Nämä olosuhteet edistävät hampaiden reikiintymistä ja siitä johtuvaa hammastuhoa.
- Epulis gravidarum on ikenissä sijaitseva hyvänlaatuinen kasvain, joka syntyy ikenen tulehtuessa. Se on kipeä, vuotaa verta ja vaikeuttaa puhumista ja pureskelua. Se kuitenkin häviää itsestään synnytyksen jälkeen.
- Kserostomia: Hormonaaliset muutokset vähentävät syljeneritystä joillakin naisilla, mikä lisää reikiintymisen ja pahanhajuisen hengityksen riskiä.
3. Odottavan äidin suun kunto vaikuttaa vauvan terveyteen
Suun terveys vaikuttaa kehon muihinkin osiin. Näin ollen raskaana olevien naisten suusairaudet vaikuttavat kehittyvään vauvaan.
Äidillä, jolla on parodontiitti tai reikiä hampaissaan, on suurempi riski saada raskauskomplikaatioita. Näitä komplikaatioita ovat esimerkiksi ennenaikainen synnytys, supistukset, alhainen syntymäpaino ja pre-eklampsia.
Lisäksi odottavan äidin suun huono kunto voi vaikuttaa vauvan suun terveyteen syntymän jälkeen. On syytä mainita, että hammasongelmiin liittyy suuri määrä bakteereita suussa, ja ne tarttuvat syljen välityksellä.
Äiti, jonka suussa on paljon bakteereja, voi siirtää ne lapselleen , koska he ovat jatkuvasti toistensa lähellä. Tämä lisää vauvan riskiä kärsiä suuongelmista myöhemmin.
Äidin suun terveys on tärkeää vauvan terveyden kannalta syntymän jälkeen.Kuinka hoitaa suuta raskauden aikana?
Jotta suusi pysyisi terveenä ja välttyisit komplikaatioilta raskauden aikana, on tärkeää kiinnittää huomiota seuraaviin näkökohtiin:
- Harjaa hampaat jokaisen aterian jälkeen tai vähintään kahdesti päivässä 2 minuutin ajan.
- Käytä hammaslankaa hammasvälien puhdistukseen.
- Täydennä hygieniaa fluorihammastahnalla ja sopivilla suuvesillä, jos hammaslääkärisi niin määrää. Jos ne aiheuttavat pahoinvointia, voit vaihtaa ne toisenmakuiseen.
- Juo runsaasti vettä ja vältä sokeripitoisia juomia ja hiilihapotettuja virvoitusjuomia.
- Noudata tasapainoista, ravitsevaa ja monipuolista ruokavaliota. Pyri syömään ruokia, jotka sisältävät runsaasti kalsiumia, vitamiineja ja kivennäisaineita. Vähennä sokerin ja pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden kulutusta.
Muista käydä hammaslääkärissä jokaisella raskauskolmanneksella. Pitämällä hyvää huolta suustasi voit nauttia raskaudesta ja terveestä hymystä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Flores, J., Oteo, A., Mateos, L., & Bascones, A. (2004). Relación entre enfermedad periodontal y parto prematuro. Bajo peso al nacimiento: una revisión de la literatura. Avances en Periodoncia e Implantología Oral, 16(2), 93-105.
- García, R. C., Culqui, S. F., Benalcázar, R. Q., Raymi, A. C., Navarro, M. P., & Vásquez, Ó. T. (2019). Enfermedad periodontal asociada al embarazo. Revista Científica Odontológica, 7(1), 132-139.
- Carranza Villao, K. B. (2020). Gingivitis asociada al embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Guzmán Espinoza, K. N. (2021). Inflamación gingival asociada a factores de riesgo en el embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Candina, H. J. R., Batista, A. J. H., & Fonte, E. T. P. (2018). Enfermedad periodontal en gestantes del primer y tercer trimestre del embarazo. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 37(2), 18-26.
- Mancheno Valenzuela, C. L. (2021). Odontología preventiva durante el embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Ramos Pizaña, M. (2018). Evaluación de muestras salivales para determinación de carga microbiana cariogénica en mujeres gestantes (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
- Alfaro Alfaro, A., Castejón Navas, I., Magán Sánchez, R., & Alfaro Alfaro, M. J. (2018). Embarazo y salud oral. Revista Clínica de Medicina de Familia, 11(3), 144-153.
- Cuesta, A. L. (2020). Incidencia de Caries y Enfermedad Periodontal en Pacientes Embarazadas (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata).
- Aulestia Jácome, A. N. (2022). Factores de riesgo de infectividad bucal en pacientes pediátricos. Revisión de la literatura.
- Astoreca, V., & Mercadier, M. Importancia de la promoción y prevención de la salud bucodental en la embarazada, su relación con binomio madre-hijo y cuidados del niño en la primera infancia.