Hampaiden reikiintyminen ja sen ehkäiseminen
Hampaisiin ja suuhun liittyvät terveysongelmat ovat hyvin yleisiä. Ne vaikuttavat niin aikuisiin kuin lapsiinkin, ja voivat pahimmillaan olla hyvin vakavia. Hammasongelmat voivat olla kivuliaita, aiheuttaa tulehduksia ja saattavat jopa tuhota hampaat täysin. Hampaiden reikiintyminen on iso ongelma, minkä vuoksi sen ehkäisemisestä hyvän suuhygienian avulla tulee huolehtia jo lapsen ollessa pieni.
Mitä hampaiden reikiintyminen on ja mikä sitä aiheuttaa?
Hampaiden reikiintyminen johtuu hampaiden tulehdustilasta, joita aiheuttavat suun tavallinen bakteerikanta. Streptococcus mutans on eräs tällainen bakteeri, joka aiheuttaa hammaskariesta.
Nämä bakteerit käyttävät suussamme olevaa bakteeria tuottamaan happoja. Nämä hapot kuluttavat hammaskiillettä, ja pikkuhiljaa pääsevät tuhoamaan hampaan syvimpiä kerroksia. Tämä prosessi on nimeltään demineralisaatio eli happohyökkäys, joka on kaiken hampaiden reikiintymisen syynä.
Keholla on kuitenkin oma puolustusmekanisminsa, esimerkiksi syljellä on monia tehtäviä. Yksi syljen tarkoitus on remineralisoida eli kovettaa hampaan pinta uudelleen sekä ehkäistä hampaiden reikiintymistä. Samoin toimii myös fluoridi, jota on hampaiden pinnalla.
Alkuvaiheessa hampaiden reikiintyminen ei välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita. Ajan myötä hampaiden reiät kuitenkin ovat kivuliaita, saattavat tulehtua sekä mahdollisesti jopa tuhota hampaat – myös ympärillä olevat. Tämän takia hampaiden reikien hoito niin pian kuin mahdollista on äärettömän tärkeää, jotta vältyttäisiin vakavammilta komplikaatioilta.
Reikiä ilmenee useimmiten poskihampaissa, sillä niiden pinta on epätasaisempi. Reikiä voi kuitenkin syntyä mihin tahansa hampaaseen. Erityinen hampaiden reikiintymisen muoto on tuttipullon aiheuttamat reiät, jotka kehittyvät vauvan etuhampaisiin.
Kuinka ehkäistä hampaiden reikiintymistä?
Hampaiden reikiintymisen ehkäisemiseksi on tärkeää kiinnittää huomiota terveellisiin ruokailutottumuksiin ja hyvään suuhygieniaan.
Terveelliset ruokailutottumukset
- Sokeria sisältävien ruokien ja juomien nauttimista tulisi vähentää niin paljon kuin mahdollista. Sama pätee hampaisiin kiinni jääviin ruokiin.
- Sokeristen ruokien ja juomien nauttiminen aterioiden välillä on erityisen haitallista hampaiden kannalta. Tämä johtuu siitä, että seuraavaan hampaiden pesuun kuluu usein pitkä aika.
- Vauvan ei tule antaa nukahtaa pitkäksi ajaksi tuttipullo tai rinta suussaan. Pitkiä aikoja lapsen hampaiden kanssa kontaktissa oleva maidon sokeri voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.
Suuhygienia
- Lapsen on tärkeää oppia pitämään hampaistaan hyvää huolta jo pienestä pitäen. Tämä tarkoittaa hampaiden pesemistä ainakin kahdesti päivässä. Pienen lapsen ollessa kyseessä hampaiden pesua tulisi aikuisen avustaa tai valvoa.
- Fluoridi auttaa vahvistamaan hampaita sekä ehkäisemään hampaiden reikiintymistä. Tätä fluorin muotoa on joissakin hammastahnoissa, suuvesissä sekä hanavedessä.
- Raskauden aikana äidin on tärkeää pitää hyvää huolta suuhygieniastaan. Äidin tulee myös välttää laittamasta vauvan tuttia suuhunsa, nuolemasta vauvan lusikkaa tai puhaltaa vauvan ruokaa jäähdyttäessään sitä. Vaikka nämä tavat vaikuttavatkin harmittomilta, saattaa kuitenkin äiti jakaa suun bakteereitaan eteenpäin lapselleen.
Hammaslääkärillä käynti
- Säännölliset hammaslääkäritarkastukset jo nuoresta iästä lähtien auttavat ehkäisemään hampaiden reikiintymistä. Jos hampaista löytyy reikiä, säännölliset tarkastukset auttavat hoitamaan reikiä ajoissa. Tällä tavoin voidaan välttyä tulehduksen leviämiseltä sekä vakavammilta komplikaatioilta.
Loppuyhteenveto
Kuten jo aiemmin mainitsimme, hampaiden reikiintyminen on hyvin yleinen terveydellinen ongelma kaikissa ikäluokissa. Säännöllistä hammastarkastusta ei tulisi unohtaa, niin aikuisilla kuin lapsillakaan.
Hampaisiin voi ilmestyä reikiä monesta syystä, ja on myös monia tekijöitä, joihin emme pysty vaikuttamaan. Terveellisillä ruokailutottumuksilla ja kunnollisella hammashygienialla on kuitenkin suuri merkitys: molemmat auttavat estämään tulehduksia sekä ehkäisemään suurempia komplikaatioita.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México, 29(1), 21-24.
- Hidalgo Gato-Fuentes, I., Duque de Estrada Riverón, J., & Pérez Quiñones, J. A. (2008). La caries dental: Algunos de los factores relacionados con su formación en niños. Revista Cubana de Estomatología, 45(1), 0-0.
- Pérez Quiñones, J. A., Duque de Estrada Riverón, J., & Hidalgo Gato-Fuentes, I. (2007). Asociación del Estreptococos mutans y lactobacilos con la caries dental en niños. Revista Cubana de Estomatología, 44(4), 0-0.
- Molina Escribano, Antonia, López Garví, Antonio J., López Ibáñez, Catalina, & Sáez Cuesta, Úrsula. (2008). Caries del biberón. Revista Clínica de Medicina de Familia, 2(4), 184-185