Mistä emätinvuoto johtuu ja onko se aina normaalia? - Äitiyden Ihme
 

Mistä emätinvuoto johtuu ja onko se aina normaalia?

Emätinvuoto eli valkovuoto on jokaiselle naiselle tuttu asia. Tämä tavallisesti vaalea erite auttaa pitämään emättimen puhtaana ja ehkäisee tulehdusten muodostumista.
Mistä emätinvuoto johtuu ja onko se aina normaalia?

Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2020

Emätinvuoto, eli valkovuoto, on täysin normaali ilmiö, ja vuodolla on itse asiassa tärkeä tehtävä naisen lisääntymiselimistössä. Emättimessä kuuluu olla aina jonkin verran valkovuotoa, sillä tämä erite ylläpitää emättimen limakalvojen joustavuutta ja luontaista kemiallista tasapainoa.

Valkovuodon muodostavat emättimen limakalvojen erittämä neste, kohdunkaulan rauhasten erittämä lima ja limakalvojen irtoava pintasolukko. Tämä tavallisesti vaalea erite siis auttaa pitämään emättimen puhtaana ja ehkäisee tulehdusten muodostumista.

Normaalista poikkeava emättimen vuoto voi viitata erilaisiin terveysongelmiin ja vaatii käynnin lääkärin vastaanotolla. Tarkkana on syytä olla etenkin, jos poikkeavan vuodon ohella ilmenee emättimen kutinaa tai poltetta.

Emätinvuoto on normaali asia

Emätinvuodolla on siis  tärkeä tehtävä naisen lisääntymiselimistössä. Sillä on puhdistava vaikutus ja se pitää yllä emättimen limakalvojen joustavuutta. Useimmiten vuoto kertoo siitä, että emätin on täysin terve ja sen pH-arvo on hapan, jolloin se pystyy suojautumaan tartunnoilta.

Terve emätin erittää normaalisti eritettä, jonka mukana kehosta poistuu kuolleita soluja ja bakteereja. Toisin sanoen vuodossa ei ole useimmiten mitään epänormaalia, ja kyseessä on vain kehon luonnollinen keino suojautua.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että moni syy voi aiheuttaa muutoksia emättimen vuodossa. Kutina, eritteen paha haju tai muutokset eritteen värissä tai rakenteessa voivat olla merkkejä ongelmasta. Mikä tahansa muutos emättimen bakteeritasapainossa voi vaikuttaa valkovuotoon. On tärkeää, että jokainen nainen osaa erottaa normaalin valkovuodon epänormaalista lisääntymiselimistön terveyden varmistamiseksi.

Muutokset emätinvuodossa

Runsas vuoto tai muutokset vuodon hajussa, värissä tai rakenteessa voivat kertoa esimerkiksi seuraavista asioista:

  • Hormonaaliset muutokset saattavat muuttaa emätivuodon määrää ja hajua.
  • Vuodot voivat muuttua väliaikaisesti stressin ja vahvojen tunteiden, kuten seksuaalisen kiihottumisen johdosta.
  • Tietyt lääkkeet, kuten antibiootit, kortikosteroidit ja ehkäisypillerit, muuttavat emättimen mikrobeja.
  • Emättimen tulehdukset aiheuttavat usein runsaampaa vuotoa, ja joskus vuodon väri tai haju muuttuu.
Mistä emätinvuoto johtuu ja onko se aina normaalia?

Mistä normaalista poikkeava emätinvuoto johtuu?

Alla esittelemme neljä syytä, joiden vuoksi emätinvuoto voi poiketa normaalista. Nämä ovat kuitenkin kaikki luonnollisia syitä, eikä näiden aiheuttamasta epänormaalista vuodosta tarvitse huolestua.

1. Ovulaatio

Tässä vaiheessa kuukautiskiertoa on normaalia, että vuoto on tavallista runsaampaa. Ovulaation aikana vuoto on vaaleampaa, joustavampaa ja säikeisempää kuin muissa kierron vaiheissa. Syynä tähän muutokseen on se, että sperman kulkeutuminen helpottuu munasolun hedelmöittämisen mahdollistamiseksi.

2. Raskaus ja synnytyksestä toipuminen

On tavallista, että nainen kärsii tavallista runsaammasta ja ulkonäöltään poikkeavasta emätinvuodosta raskauden aikana. Näin tapahtuu usein etenkin viimeisinä synnytystä edeltävinä viikkoina.

Synnytyksen jälkeen emätinvuoto voi olla sekoitus verta, pieniä hyytymiä ja kohdun peitteestä irtoavaa kudosta. Ajan kuluessa epänormaali vuoto muuttuu vähitellen vetisemmäksi ja vaaleamman punaiseksi ja loppuu lopulta kokonaan.

3. Vaihdevuodet

Hormonaaliset muutokset aiheuttavat emätinvuotoa vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen. Tässä elämänvaiheessa vuoto alkaa vähentyä, kun estrogeenin määrä elimistössä pienenee.

4. Seksuaalinen kiihottuminen

Vetinen ja läpinäkyvä tai vaalea vuoto emättimestä on seksuaalisen kiihottumisen merkki. Tämän tyyppinen vuoto kostuttaa ja suojaa emätintä yhdynnän aikana.

Emätinvuodon tyypit

Emätinvuodon määrä voi vaihdella kuukautiskierron eri vaiheissa, eikä tästä tarvitse huolestua. Sen sijaan muutokset eritteen hajussa, värissä tai koostumuksessa – etenkin yhdistettyvä emättimen kutinaan tai polttavaan tunteeseen – voi olla merkki tulehduksesta tai muusta ongelmasta.

Mistä emätinvuoto johtuu ja onko se aina normaalia?

Valkovuoto voidaan jakaa tyyppeihin värin ja koostumuksen perusteella. Osassa tapauksia erite on normaalia, kun taas tietyissä tapauksissa eritteen ominaisuudet saattavat viitata lääkehoitoa vaativaan ongelmaan.

  1. Valkoinen. Tämä on normaali väri valkovuodolle, mutta jos erite on paksua ja siihen liittyy kutinaa, voi kyseessä olla hiivasienitulehdus.
  2. Kirkas ja nestemäinen. Tämä on täysin normaali valkovuodon muoto, ja tällaista eritettä voi erittyä missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa. Se voi olla merkki ovulaatiosta.
  3. Vetinen. Tavallista vetisempi vuoto voi olla merkki herpeksestä. Tässä tapauksessa naisella on todennäköisesti muitakin oireita, joista yleisin on kipu sukuelimissä. Normaalia paksumpi vuoto sen sijaan voi johtua esimerkiksi hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden käytöstä tai allergiasta.
  4. Läpinäkyvä ja elastinen. Myös nämä ovat valkovuoden normaaleja ominaisuuksia. Vuoto voi olla tavallista tahmeampaa tai elastisempaa muutama päivä tai viikko ennen kuukautisia.
  5. Keltainen tai vihreä. Kellertävä tai vihertävä erite – erityisesti, jos se on paksua tai pahan hajuista – on merkki ongelmasta. Yleensä tällaiset oireet viittaavat emättimen tulehdukseen tai bakteeriepätasapainoon.
  6. Vihertävän harmaa ja vaahtoinen. Tämän tyyppinen vuoto viittaa yleensä bakteerivaginoosiin, joka on epämiellyttävä tulehdus, mutta onneksi helppo hoitaa.
  7. Ruskea tai verinen. Hieman verta sisältävä vuoto on normaalia kuukautisia edeltävien ja seuraavien päivien aikana. Runsas vuoto kuukautisten ulkopuolella on syy hakeutua gynekologin vastaanotolle.
  8. Paakkuinen. Paakkuinen vuoto voi kertoa sekä lievästä tulehduksesta että kehon hedelmällisestä tilasta.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.