Mikä on paras aika vuodesta tulla raskaaksi? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on paras aika vuodesta tulla raskaaksi?

Mikä on paras aika vuodesta tulla raskaaksi?

Viimeisin päivitys: 23 helmikuuta, 2019

Parhaan mahdollisen hedelmöityshetken laskeminen ei ole aina yksinkertaista, mutta on olemassa tiettyjä suuntaviivoja, jotka voivat auttaa päättämään, milloin on paras aika tulla raskaaksi.

Mikään ei tietenkään voi taata sitä, että hedelmöitys osuu juuri tietylle päivämäärälle, mutta raskaaksi tuloa voi kuitenkin yrittää tiettynä aikana. Paras vuodenaika tulla raskaaksi on sellainen, jonka ansiosta itse raskausaika on helpompaa ja mukavampaa.

Tämä voi tarkoittaa eri asioita eri pariskunnille. Joidenkin on esimerkiksi suunniteltava työaikataulujaan. Vauvan saaminen keskellä kiireisintä vuodenaikaa voi koitua todella hankalaksi.

Myös tulevaisuuden matkasuunnitelmat, vuodenaikoihin liittyvät sääolosuhteet ja lomien juhla-ajat ovat asioita, jotka on pidettävä mielessä raskautta pohdittaessa. Sääolosuhteet on otettava huomioon, jos halutaan välttää äärimmäistä kuumuutta tai kylmyyttä raskauden tai lapsen syntymän aikaan.

Paras aika vuodesta tulla raskaaksi

Tieteellisissä tutkimuksissa on löydetty mielenkiintoisia sattumia, mitä tulee ihanteelliseen hedelmöittymisajankohtaan. Tutkimusten mukaan paras vuodenaika tulla raskaaksi on kesällä.  Proceedings of the National Academy of Science –lehti esittää, että heinä- tai elokuussa alkunsa saaneiden vauvojen syntymäpaino on korkeampi kuin muilla lapsilla.

Mikä on paras aika vuodesta tulla raskaaksi?

Avainasioita raskaaksi tulemisessa

Hedelmöittymiselle parhaiden päivien päättäminen on oma ongelmansa, mutta se, onnistuuko raskaaksi tuleminen haluttuna päivänä, on asia erikseen.

Raskaaksi tuleminen juuri haluttuna päivänä ei ole helppoa. Alla on kuitenkin muutamia vinkkejä, joita voidaan hyödyntää, jotta hedelmöittyminen osuu mahdollisimman lähelle toivottua ajankohtaa .

  • Varmista, että mikään lääkinnällinen asia ei estä hedelmöittymistä. Muutoin yrityksistäsi tulee turhia.
  • Pysy rauhallisena ja rentona. Mielentilallasi on vaikutus hedelmällisyyteesi, ja stressi ja ahdistus vaikuttavat siihen negatiivisesti.
  • Harrasta liikuntaa päivittäin. Fyysinen aktiivisuus helpottaa hedelmöittymistä.
  • Noudata terveellistä ruokavaliota. Lisääntymiselimet toimivat paremmin, kun keho on terve.
  • Vältä alkoholia ja tupakkaa. Nämä kaksi ainetta ovat suureksi vaaraksi hedelmällisyydelle. Paras ratkaisu onkin jättää ne pois kokonaan.
  • Pudota painoa tarvittaessa. Ylipaino rajoittaa hedelmällisyyttä.
Mikä on paras aika vuodesta tulla raskaaksi?

Muutamia tekijöitä muistettavaksi

On olemassa muutamia raskauden aikaiseen mukavuuteen ja turvallisuuteen liittyviä tekijöitä, jotka kannattaa pitää mielessä. Näiden tekijöiden pohjalta voidaan päätellä, mihin aikaan vuodesta raskaaksi tuloa kannattaa yrittää.

  • Jos olet altis flunssalle tai muille vuodenajasta riippuvaisille sairauksille, lapsen syntymää ei kannata ajoittaa talvikuukausille. On parempi, että kehosi on parhaassa mahdollisessa kunnossa, jotta synnytys onnistuu ongelmitta.
  • Jos sinulla on korkea verenpaine tai kärsit vesipöhöstä, raskauden loppuaikaa ei kannata ajoittaa kesäajalle. Liiallinen kuumuus voi saada nämä vaivat pahentumaan, erityisesti, jos raskauden viimeinen kolmannes ajoittuu kesän kuumimmille kuukausille.
  • Eräät tutkimukset osoittavat, että sperman laatu on parempaa talvikuukausina. Tämä on myös loogista, sillä kuumuus on yksi miesten hedelmällisyyttä rajoittavista tekijöistä.
  • Heinäkuu on oletettavasti paras syntymäkuukausi. Tämä johtuu siitä, että äidin keho tuottaa tähän aikaan enemmän D-vitamiinia, minkä johdosta lapsi on vähemmän altis allergioille.

Loppujen lopuksi paras aika yrittää tulla raskaaksi on epäilemättä silloin, kun sinä ja kumppanisi olette siihen valmiita.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.