Mikä on äidin ihanteellinen paino raskauden aikana? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on äidin ihanteellinen paino raskauden aikana?

Mikä on äidin ihanteellinen paino raskauden aikana?
Marta Guzmán

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Marta Guzmán.

Viimeisin päivitys: 17 maaliskuuta, 2023

Moni odottava äiti miettii, mikä on ihanteellinen paino raskauden aikana. Ihannepainoa halutaan usein pyrkiä ylläpitämään paitsi terveydellisistä, myös esteettisistä syistä. Valitettavasti kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä jokainen henkilö ja raskaus on erilainen.

Asiantuntijoiden mukaan normaalipainoisen naisen painon tulisi nousta raskauden aikana noin 11,5-16 kiloa. Keskimääräinen painonnousu on 12 kiloa. Se, kuinka paljon kiloja olisi hyvä kertyä raskauden aikana, riippuu naisen raskausaikaa edeltäneestä painosta. Siinä missä alipainoisen äidin painon on hyvä nousta keskivertoa enemmän, ylipainoisen naisen painon olisi hyvä nousta maltillisesti.

Tärkeintä on varmistaa onnistunut raskaus, synnyttää terve lapsi ja palata raskautta edeltäneeseen terveelliseen painoon synnytyksen jälkeen.

Äidin ihanteellinen paino raskauden aikana

Yleisen olettamuksen mukaan odottavan äidin painon tulisi nousta kilon jokaisen raskauskuukauden aikana. Jos tämä olisi totta, raskauden aikainen painonnousu olisi 9 kiloa. Kuten jo yllä mainitsimme, keskimääräinen painonnousu raskauden aikana on 12 kiloa, mutta monilla naisilla paino nousee tätäkin enemmän.

Kaikki riippuu naisen elimistöstä ja elintavoista, joihin lukeutuvat ruokavalio ja harrastetun liikunnan määrä. Odottava äiti voi myös kärsiä fyysisestä vaivasta, joka vaikuttaa kertyvän painon määrään.

Raskaana olevan naisen ei tulisi koskaan näännyttää itseään ja olla syömättä painonnousun pelossa. Jos odottavalla äidillä on nälkä, hänen on syötävä. Makeisia, roskaruokaa ja valkoisia jauhoja kannattaa syödä kohtuudella, mutta niin kauan kuin nainen on terve ja voi hyvin, ei ole syytä huoleen.

Raskauden aikainen painonnousu ja ruokavalio

Raskaana olevan naisen ei tule rajoittaa liikaa syömänsä ruoan määrää. Raskausaika ei ole oikea hetki aloittaa dieettiä, mutta syötävät ruoat kannattaa kuitenkin valita viisaasti.

Kasvipohjaisten ruokien, kuten hedelmien ja vihannesten, syöminen on suositeltavaa. Punaista lihaa ei kannata syödä viikossa kolmea kertaa enempää, ja valkoinen liha onkin suositeltavampi vaihtoehto raskauden aikana. Valkoisen jauhon sijasta kannattaa nauttia täysjyvätuotteita, minkä lisäksi palkokasvit, oliiviöljy ja vähärasvaiset maitotuotteet ovat terveellinen vaihtoehto. Roskaruokaa kannattaa vältellä parhaansa mukaan.

“Ruokamme tulisi olla lääkkeemme ja lääkkeemme tulisi olla ruokamme.”

– Hippokrates

Odottavan äidin ei kannata stressata liikaa raskauden aikaisesta painonnoususta, eikä missään nimessä syödä liian vähän painonnousun pelossa. Raskautta ei kuitenkaan myöskään ole syytä nähdä ajanjaksona, jolloin painon kuuluu nousta runsaasti. Moni raskaana oleva nainen käyttää raskautta ja lisääntynyttä ruokahaluaan tekosyynä nauttiakseen ruokia, joita ei suositella hänelle itselleen tai kehittyvälle sikiölle.

Kun ihminen syö tarvitsemaansa enemmän, hänen elimistönsä rasvakudoksen määrä kasvaa, mikä näkyy ulospäin henkilön suurentuneena kokona. On selvää, että mitä enemmän painoa odottava äiti kerryttää ylimääräisestä ruoasta, sitä vaikeampi hänen on päästä kiloista eroon synnytyksen jälkeen.

Painon lisääntyminen raskauden aikana

  1. Odottavan äidin paino nousee vain vähän ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana. Suositusten mukaan naisen tulisi kerryttää tänä ajanjaksona painoa 0,5-1,5 kg. Joidenkin odottavien äitien paino ei nouse lainkaan raskauden alussa ja osalla paino jopa putoaa pahoinvoinnin ja oksentelun vuoksi.
  2. Toisen raskauskolmanneksen aikana suositeltu painonnousu on 3,5-4 kg.
  3. Suurin painonnousu tapahtuu kolmannen raskauskolmanneksen aikana, sillä tällöin myös sikiön alkaa kerryttää enemmän painoa. Suositeltu painonnousu on 5-5,5 kg, mikä tarkoittaa 400 g viikossa.

Jos äiti syö vähän, onko vauva pienempi?

Vastaus kysymykseen on kyllä. Jos odottava äiti rajoittaa ruoan saantia, eikä näin saa ravinnosta kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, lapsen syntymäpaino voi olla normaalia alhaisempi. Tästä syystä raskaana olevan äidin tulee syödä hyvin ja välttää nälän tunnetta.

Aikaisemmin on ajateltu, että raskaana olevan naisen on syötävä kahden edestä. On totta, että odottavan äidin on syötävä tarpeeksi ja terveellisesti sekä itsensä että kehittyvän lapsen tarpeiksi, mutta tämä ei tarkoita ruokamäärän kaksinkertaistamista. Jos raskaana oleva nainen päättää syödä paljon aikomuksenaan saada isompi vauva, hänen on hyvä tietää, että hän on itse se, joka tulee kantamaan ylimääräiset kilot, ei lapsi.

Lopuksi haluamme vielä muistuttaa, että yhtä ihanteellista raskauden aikaista painoa ei ole olemassa. Ei ole mitään standardia, joka määrittäisi, miten jokaisen raskauden tulee kehittyä ja kuinka paljon odottavan äidin on terveellistä kerryttää kiloja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Herring, S. J., & Oken, E. (2010). Ganancia de peso durante el embarazo: Su importancia para el estado de salud materno-infantil. Annales Nestlé (Ed. española)68(1), 17-28.
  • Rodríguez Domínguez, P. L., Hernández Cabrera, J., & Reyes Pérez, A. (2005). Bajo peso al nacer: Algunos factores asociados a la madre. Revista cubana de obstetricia y ginecología31(1), 0-0.
  • Alimentación y nutrición. Ediciones Roble, S.L

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.