Sopivin urheilulaji lapselle persoonallisuuden mukaan
 

Sopivin urheilulaji lapselle persoonallisuuden mukaan

Lapselle sopivin urheilulaji voidaan määrittää sen perusteella, millainen hänen persoonallisuutensa on ja miten hän käyttäytyy muiden lasten kanssa. Lue lisää täältä.
Sopivin urheilulaji lapselle persoonallisuuden mukaan
Andrés Felipe Cardona Lenis

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntatieteiden kandidaatti Andrés Felipe Cardona Lenis.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapselle sopivin urheilulaji voidaan valita hänen persoonallisuutensa mukaan, sillä lasten käyttäytymisessä on tiettyjä erityispiirteitä, jotka vaikuttavat heidän mieltymyksiinsä ja päätöksiinsä.

Lasten lokeroiminen ei ole kauttaaltaan positiivista, mutta käyttäytymistä on mahdotonta olla yhdistämättä ihmisen elämäntapaan ja kiinnostuksen kohteisiin. Siksi rauhallisimmat ja sisäänpäin kääntyneet lapset etsivät yleensä rauhallisempia aktiviteetteja, kun taas vilkkaimmat lapset pitävät energisemmistä liikuntalajeista.

Seuraavaksi tarkastelemme eri urheilulajeja ja niitä harrastavien ihmisten persoonallisuuspiirteitä.

Sopivimman urheilulajin valinta lapsen persoonallisuuden mukaan

Lasten persoonallisuus liittyy läheisesti tapaan, jolla he käyttäytyvät valtaosan ajasta. Alla ehdottamamme suositukset perustuvatkin juuri tähän ajatukseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö lapsi voisi valita jotain muutakin urheilulajia.

On syytä mainita, että urheilulaji tulee valita lasten mieltymysten pohjalta vanhempien hyväksynnällä ja valvonnassa.

Urheiluväline.
Kaikki ihmiset ovat erilaisia, ja tämä koskee myös kiinnostuksenkohteitamme ja toiveitamme. Siksi lapsille kannattaa tarjota erilaisia vaihtoehtoja, joista he voivat valita makunsa mukaan.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Urheilu on tärkeää lapselle

Introvertit lapset

Sisäänpäin kääntyneet lapset ovat sosiaalisessa kanssakäymisessä yleensä vähän, ja he erottuvat hiljaisina ja rauhallisina ihmisinä. He eivät kuitenkaan elä täydellisessä yksinäisyydessä, vaan heillä on pikemminkin vain pienempi sosiaalinen piiri.

Vanhempana tavoitteesi on parantaa lastesi sosiaalisia taitoja. Mutta varoituksen sana! Tarkoituksena ei ole pakottaa heitä solmimaan ystävyyssuhteita muiden lasten kanssa, vaan yllyttää heitä sellaiseen toimintaan, joka vahvistaa tätä puolta.

Tätä silmällä pitäen tällaisille lapsille suositellaan joukkuelajeja, kuten jalkapallo, koripallo tai muu vastaava laji. Se voi olla lapsista aluksi hankalaa, mutta ajan myötä heidän ihmissuhteensa paranevat.

Liian itsevarmat lapset

Liian itsevarmoja lapsia luonnehditaan ulospäin suuntautuneiksi ja energisiksi. Pohjimmiltaan tällainen persoonallisuus ajaa heitä uskallusta vaativiin, extreme-tyyppisiin lajeihin.

Sopivin urheilulaji tällaisille lapsille lieneekin sellainen, joka haastaa heitä. Parhaimpia vaihtoehtoja ovat voimistelu, kontaktilajit (kuten rugby tai amerikkalainen jalkapallo) tai taistelulajit (kuten karate tai kamppailulajit).

Lapset, joiden huomio herpaantuu herkästi

Huomion herpaantuminen on tyypillistä ihmisille, ja sitä voi esiintyä missä iässä tahansa. Se on kuitenkin yleensä selkeämpää joillakin lapsilla – jopa siihen pisteeseen, että sitä pidetään heidän persoonallisuuspiirteenään.

Tällaisille lapsille sopivimpia urheilulajeja ovat esimerkiksi uinti, pyöräily tai yleisurheilu. Nämä lajit vaativat suurta keskittymiskykyä, mikä on erittäin hyödyllistä näille lapsille.

Aluksi edistyminen on todennäköisesti erittäin heikkoa, mutta ajan myötä huomaat, kuinka lapsesi alkavat hallita tätä taitoa paremmin.

Tarkkaavaiset tai perfektionistiset lapset

Hyvin perfektionistisille lapsille on ominaista kontrolloiva käytös ja jopa toimintansa suunnitteleminen. Yleensä heillä on myös hyvä itsehillintäkyky.

Tällaiselle persoonallisuudelle sopivin urheilulaji on yksilölaji. Suositeltavimpia lajeja ovat pöytätennis tai tavallinen tennis, voimistelu tai shakki.

Nämä suositukset perustuvat tällaisten lasten kykyyn hallita tunteitaan. Koska he toimivat yksin, heidän on paljon helpompi kontrolloida sitä, mitä heidän puolellaan kenttää tapahtuu.

Muita vaikuttavia tekijöitä

Persoonallisuustyyppi on ehkäpä yksi merkittävimmistä urheilulajin valintaan vaikuttavista tekijöistä. Päätöstä tehtäessä on kuitenkin huomioitava muitakin tärkeitä näkökohtia.

  • Ikä: Tämä on ratkaiseva tekijä urheilulajin valinnassa, sillä monet lajit edellyttävät tiettyä kokoa tai fyysistä kapasiteettia, joka ei ehkä ole vielä täysin kehittynyt.
  • Ympäristö: Ympäristö, jossa urheiluharrastus tapahtuu, on erittäin tärkeä tekijä. Esimerkiksi sää voi rajoittaa joidenkin ulkoilmalajien harrastamista tai vaatia erikoisvarusteita, joita ei ole saatavilla.
Urheilulajin valitsemiseen vaikuttaa ympäristö, jossa sitä harrastetaan.
Jotkut urheilulajit ovat riippuvaisia ulkoisista tekijöistä, kuten sääolosuhteista ja välineiden saatavuudesta.

Sopivin urheilulaji lapselle persoonallisuuden ja mieltymysten mukaan

Persoonallisuus on siis erittäin tärkeä tekijä valittaessa urheilulajia. Tästä huolimatta on paljon arvokkaampaa luottaa lasten omiin mielenkiinnon kohteisiin ja makuun.

Lapsia ei pitäisi pakottaa harrastamaan lajia, jossa he eivät tunne oloaan mukavaksi tai joka ei motivoi heitä. Pyri rakentamaan edellä annettujen suositusten varaan, mutta älä jätä lastesi toiveita huomiotta. Ovathan he kuitenkin niitä, joiden on lajia harrastettava.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lagos, R. Et al. (2019). Comportamiento en las funciones ejecutivas de niños tenimesistas durante competencias. Aletheia. Revista de Desarrollo Humano, Educativo y Social Contemporáneo. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2145-03662019000100147
  • Valerazo, C. Et al. (2020). Caracterización general y evolución de la personalidad
    en la primera infancia. Horizontes Revista de Investigación en Ciencias de la Educación. Disponible en: http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2616-79642020000400010&lng=es&nrm=iso

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.