Pelejä ADHD-lapsille
Pelit ovat tehokkaita työkaluja, jotka on helppo sisällyttää ADHD:stä (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö) kärsivien lasten monialaisiin hoitoihin sekä koulu- tai harrastustoimintaan. Jos sinulla on ADHD-lapsi tai olet opettaja ja luokallasi on ADHD:stä kärsiviä oppilaita, nämä resurssit voivat olla erittäin hyödyllisiä heidän päivittäisen elämänsä tukemisessa. Tässä artikkelissa esittelemme helppoja ja suosittuja pelejä ADHD-lapsille.
ADHD on krooninen aivosairaus, jonka vuoksi lasten on vaikea hallita käyttäytymistään.
– Amerikan lastenlääkäriyhdistys –
ADHD-lapsille tarkoitettujen pelien tavoitteena on vähentää ADHD:n oireita, jotka vaikeuttavat lasten oppimista ja vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa. Näitä oireita ovat muun muassa impulsiivisuus, ylivilkkaus, keskittymiskyvyttömyys ja tarkkaamattomuus.
Pelejä ADHD-lapsille: lisäapu taitojen kehittämiseen
Pelit ovat arvokkaita oppimistyökaluja, sillä ne luovat rennon ilmapiirin, vähentävät jännitystä ja antavat lapsille mahdollisuuden olla luovia, sosiaalisia ja kekseliäitä. ADHD-lapsia ne hyödyttävät kaksin verroin, sillä oppimisen helpottamisen lisäksi ne kehittävät heillä taitoja, joita heidän on erittäin vaikea hallita. Ne auttavat esimerkiksi saavuttamaan hyvän keskittymiskyvyn ja parantamaan suhdetta ikätovereihin.
1. Luovat pelit
Jotkut tutkimukset osoittavat, että ADHD-lapset ovat luovempia. Tästä syystä taide on heille loistava resurssi, varsinkin jos se on ideoitu peliksi. Tässä on muutama luova peli kotiin tai luokkahuoneeseen:
- Mandaloiden värittäminen: Tämä auttaa lapsia keskittymään muotoihin ja väreihin.
- Piirtäminen: Piirtämisen kautta lapset voivat ilmaista tunteitaan ja tehostaa keskittymistään.
2. Älypelit
Sanapelit ja ristisanatehtävät ovat perinteisiä muistin harjoittamisessa käytettyjä resursseja. Ne ovat erittäin hyödyllisiä myös ADHD-lapsille, sillä ne opettavat heitä keskittymään ja kiinnittämään huomionsa käsillä olevaan tehtävään. Aivopeleissä on hyvä olla lapsen ikätasoon sopiva teema. Hyvin pienille lapsille voi valita sanapelin, jossa on löydettävä värien nimet. Ristisanatehtävien teemaksi sopivat hedelmät tai eläimet.
3. Lautapelit
Jotkut lautapelit on tarkoitettu nimenomaan keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden treenaamiseen. Tällainen ajanviete on hyödyksi ADHD-lapsille.
Swish Jr. – Thinkfun
Tämä peli vaatii keskittymistä ja aivotyötä muotojen luomiseksi valmiiden ääriviivojen sisällä. Tässä hauskassa visuaalisessa haasteessa pyritään tekemään mahdollisimman monta yhdistelmää, swishia.
Halli Galli – Last Level
Pelissä on yksinkertainen dynamiikka: tavoitteena on kääntää kortteja, kunnes näkyviin tulee viisi samaa hedelmää. Tässä kohtaa pitää kilauttaa soittokelloa. Tämä yksinkertainen peli kehittää itsehillintää ja tarkkaavaisuutta.
Rush Hour – Thinkfun
Tässä joukkue- tai yksinpelissä haasteena on päästää vapaaksi kuorma-auto, joka on juuttunut laudalle muiden ajoneuvojen keskelle. Peli opettaa keskittymään, ajattelemaan, suunnittelemaan, olemaan sinnikäs sekä keskustelemaan, sopimaan strategioista ja olemaan vuorovaikutuksessa muiden pelaajien kanssa.
Camelot Junior – Smart Games
Camelot Junior on puupaloja sisältävä rakennuspeli, jossa haasteena on selvittää, kuinka prinssi pääsee rakkaansa luo. Siinä on kolme eri vaikeustasoa. Tämä leikkisä haaste harjoittaa keskittymiskykyä.
4. Videopelit terapeuttisiin tarkoituksiin
Vuonna 2020 Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) hyväksyi videopelin käytön ADHD-diagnoosin saaneiden lasten hoidossa. EndeavourRx on neurotieteilijöiden kehittämä peli, jonka tavoitteena on saada lapsi keskittymään ja sivuuttamaan häiriötekijät. Tämä mahdollistaa tarkkaavuuden harjoittamisen, ja ajatuksena on, että kyky on siirrettävissä muuhun oppimiseen. Peliin pääsee vain reseptillä, sillä sen käyttö on rajoitettu terapeuttisiin tarkoituksiin.
Peli on erittäin hauska, ja lapset ovat sen päähenkilöitä: heidän täytyy ohjata avaruusoliota tämän matkoilla eri maailmoissa ja kerätä esineitä sen mukaan, mitä reitin kussakin vaiheessa tarvitaan.
ADHD:n hoidossa on noudatettava ammattilaisten ohjeita
On aina tarpeen muistaa, että on ADHD:n hoidossa on noudatettava terveydenhuollon ammattilaisten ohjeita. Nämä pelit ovat yksinkertaisia ja erittäin käteviä työkaluja kotiin, kouluun tai tapaamisiin ammattilaisten kanssa, mutta ne eivät koskaan korvaa hoitoa.
Hyödynnä näitä pelejä ja tue lapsesi kehitystä, jotta hän tuntee olonsa varmemmaksi hankalimpinakin hetkinä!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- American Academy of Pediatrics (2019) Información para los padres sobre el trastorno por déficit de atención e hiperactividad, TDAH. (2022). HealthyChildren.org. Disponible en: https://www.healthychildren.org/Spanish/health-issues/conditions/adhd/paginas/understanding-adhd.aspx
- BBCNews. (2022, July 18). El videojuego que los médicos prescriben para tratar la hiperactividad en niños – BBC News Mundo. Disponible en: https://www.bbc.com/mundo/noticias-62144062
- Gonzalez-Carpio, G., Juan Pedro Serrano, & Marta Nieto López. (2017). Creativity in Children with Attention Déficit Hyperactivity Disorder (ADHD). ResearchGate; Scientific Research Publishing. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/313651647_Creativity_in_Children_with_Attention_Deficit_Hyperactivity_Disorder_ADHD
- Meca Martinez, R. (2018) Juegos para entrenar y mejorar dificultades en el TDAH. Fundacioncadah.org. Disponible en: https://www.fundacioncadah.org/web/articulo/juegos-para-entrenar-y-mejorar-dificultades-en-el-tdah-.html
- Sainz de la Maza, S. (2019) Beneficios del dibujo sobre el TDAH.. Fundacioncadah.org. Disponible en: https://www.fundacioncadah.org/web/articulo/beneficios-del-dibujo-sobre-el-tdah.html
- Team, U. (2020, October 22). TDAH y creatividad: Lo que necesita saber. Understood.org. Disponible en: https://www.understood.org/es-mx/articles/adhd-and-creativity-what-you-need-to-know