6 tekijää, jotka vaikuttavat lapsen pituuteen - Äitiyden Ihme
 

6 tekijää, jotka vaikuttavat lapsen pituuteen

6 tekijää, jotka vaikuttavat lapsen pituuteen

Viimeisin päivitys: 18 marraskuuta, 2018

Monia vanhempia askarruttavat tekijät, jotka vaikuttavat lapsen pituuteen. Seuraamme jatkuvasti lapsen kasvua ja pidämme huolta, että tämä saa oikeanlaista ja oikean määrän ruokaa kasvaakseen. Usein vanhemmat ajattelevatkin, että terveellinen ruokavalio on ainoa asia, joka vaikuttaa lapsen kasvuun.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä on monia muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat lapsen pituuteen. Tällaisia ovat esimerkiksi geeniperimä ja monet ympäristötekijät.

6 tekijää, jotka vaikuttavat lapsen pituuteen

Geeniperimä

Kaikki vanhemmat varmasti tietävät geeniperimän vaikuttavan suoraan siihen, kuinka pitkäksi lapsi kasvaa. Geenit ovat yksi lapsen pituuteen yksi voimakkaimmin vaikuttavista tekijöistä. Joten jos kaikki perheessäsi ovat pitkiä, on todennäköistä, että myös lapsestasi kasvaa pitkä – pituus siis todella kulkee suvussa.

Sukupuoli

Tytöt ovat yleensä muutaman senttimetrin poikia lyhyempiä.
Sukupuolten välillä on myös muita fyysisiä eroavaisuuksia, ja pojilla on usein hieman isompi pää kuin tytöillä, mikä voi tuoda lisää pituutta. Pään koko tietenkin vaihtelee lasten keskuudessa, sillä siihen vaikuttavat monet seikat, esimerkiksi geeniperimä.

Ympäristö

Myös ympäristön olosuhteet voivat vaikuttaa pituuteen. Esimerkiksi skandinaavit ovat usein pitkiä, kun taas korkeilla leveysasteilla elävät ihmiset ovat usein keskivertoa lyhyempiä.

Terveellinen ruokavalio on yksi tekijöistä, jotka vaikuttavat lapsen pituuteen

Terveellinen ruokavalio

Yksi tunnetuimmista lapsen pituuteen vaikuttavista tekijöistä on ruokavalio, jolla on suuri merkitys kasvun kannalta aina kohdusta aikuisuuteen asti.

Kun puhutaan terveellisestä ruokavaliosta, on kyse enemmänkin ruoan laadusta kuin sen määrästä, sekä siitä, että lapsen elimistö saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit. Isot ruoka-annokset kyllä auttavat lasta kasvamaan – ei kuitenkaan pituutta, vaan leveyttä. Terveen kasvun kannalta on siis tärkeä löytää hyvä tasapaino.

Vaikka geeniperimällä onkin suuri vaikutus lapsen pituuskasvuun, on myös terveellinen ruokavalio olennaisessa roolissa. Tämän voi todeta muun muassa seuraamalla köyhyydessä eläviä lapsia, jotka eivät saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Lapsen keho ei kehity normaalilla tavalla, mikä tulee vaikuttamaan tämän elämään myöhemmin.

Pidä huoli, että lapsesi nauttii oikeanlaista ravintoa, jotta hänen kehonsa saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja muut tärkeät ravintoaineet. Jos näin ei vielä ole, nyt on oikea aika muuttaa lapsen ruokavalio terveelliseksi.

Liian vähäinen unensaanti

Uni on äärimmäisen tärkeää ihmiselle ja etenkin lapselle. Ihmisen kasvuhormonia, eli somatotropiinia, erittyy etenkin yöaikaan, mutta myös päivällä 3-5 tunnin välein.

Liikunta

Fyysinen aktiivisuus stimuloi luusolujen tuotantoa, mikä auttaa kasvattamaan vahvat ja terveet luut. Liikunta, kuten vaikka koripallon pelaaminen, pitää siis lapsen hyvässä kunnossa, mutta voi myös auttaa tätä kasvamaan pidemmäksi.

Liikunta vahvistaa lasten luustoa

Geeniperimä vaikuttaa pituuteen enemmän kuin ruokavalio

Tutkimusten mukaan lapsen pituus määräytyy 80-prosenttisesti geenien perusteella. Loput 20% riippuu lapsen ravinnosta ja kasvuympäristöstä. Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia, jotta näiden tekijöiden merkityksestä opitaan enemmän.

Ensimmäinen pituuteen vaikuttava geeni löydettiin vuonna 2007, mutta tutkijat uskovat, että pituuteen vaikuttavat tuhannet geenit.

Erään uuden tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että on olemassa yli 400 erilaista ihmisen pituuteen vaikuttavaa geeniä. Määrä on kaksi kertaa enemmän kuin mitä tähän asti on pidetty pituuteen vaikuttavien geenien määränä.

Tutkimukseen osallistui yli 300 lääketieteellistä laitosta, joiden tutkijat analysoivat 253 288 yksilön genomidataa, eli geeniperimää. Tutkijat havaitsijat 627 varianttia 424 eri alueella, jotka olivat yhteydessä suoraan ihmisen pituuteen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.