Parhaat ruoat lapselle - näin koostat terveellisen ruokavalion - Äitiyden Ihme
 

Parhaat ruoat lapselle - näin koostat terveellisen ruokavalion

Parhaat ruoat lapselle - näin koostat terveellisen ruokavalion

Viimeisin päivitys: 16 marraskuuta, 2018

Jos ja kun lapsesi terveys on sinulle maailman tärkein asia, on syytä varmistaa, että hän syö kunnollista ruokaa. Tätä varten on tiedettävä, mitä ovat parhaat ruoat lapselle. Terveellinen ruokavalio, joka sisältää sopivan määrän kaloreita, vitamiineja ja ravintoaineita, on erittäin tärkeä tekijä lapsen kehityksen kannalta.

Lapsen ruokavalioon tulee sisällyttää terveellisiä ruokia joka päivä. Tämä auttaa vahvistamaan terveitä ruokailutottumuksia, ja kun lapsi oppii syömään hyvin jo pienenä, hän todennäköisemmin tekee näin myös aikuisena.

Tänään listaamme muutamia terveellisiä ja helppokäyttöisiä ruoka-aineita, joita kannattaa sisällyttää lapsen tasapainoiseen ruokavalioon.

Parhaat ruoat lapselle

Avokado

Avokadon terveysvaikutukset ovat moninaiset. Nämä hedelmät sisältävät kasvikseksi runsaasti energiaa ja rasvaa. Rasva on kuitenkin suureksi osaksi tyydyttymätöntä – niin sanottua hyvää – rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä ja nostaa hyvää kolesterolia. Avokado myös auttaa tasaamaan verensokeria, ja se sisältää runsaasti E- ja D-vitamiinia.

Vauvat voivat alkaa syödä avokadoa jo kuuden kuukauden iässä.

Mustikka

Myös mustikat ovat oiva lisä lapsen ruokavalioon. Nämä marjat sisältävät runsaasti energiaa, kuitua, flavonoideja ja antioksidantteja, jotka ovat välttämättömiä elimistön terveenä säilymiselle. Mustikoilla on todettu olevan virtsatietulehduksia ehkäisevä vaikutus.

Lapsi voi alkaa syödä mustikoita mehun tai soseen muodossa noin kahdeksan kuukauden iässä.

Kaura

Tämä on yksi parhaista tuotteista lapsille. Terveellistä kauraa voidaan valmistaa monella tapaa. Sen lisäksi, että kaura sisältää runsaasti kuitua, elimistö saa siitä myös hiilihydraatteja, proteiinia, vitamiineja ja mineraaleja.

Asiantuntijat suosittelevat, että lapsi alkaa syödä kauraa ja kaurahiutaleita noin vuoden ikäisenä.

Lohi

Tämä kala sisältää runsaasti terveellisiä rasvoja ja omega-3-rasvahappoja. Lohi alentaa kolesterolia, tehostaa verenkiertoa ja on hyväksi aivoille ja hermostolle.

Vauvan ruokavalio

Pinaatti

Lapsi voi olla vaikea saada syömään pinaattia, mutta sen makuun olisi hyvä yrittää opetella jo nuorella iällä.

Pinaatissa on kuitua, folaattia, rautaa sekä A- ja C-vitamiineja. Se vahvistaa luita, edistää aivojen kehitystä ja ravitsee kasvavia lihaksia. Pinaatti myös auttaa suojaamaan ihoa ja ehkäisee silmäsairauksia.

Bataatti

Bataatti on tärkeä valmistaa oikealla tavalla, jotta lapsen elimistö pystyy käsittelemään sen ongelmitta. Bataatti on luonnollinen kaliumin, A-vitamiinin ja antioksidanttien lähde.

Jogurtti

Jogurtti on hyvä kalsiumin lähde. Kalsiumilla on tärkeä tehtävä monien elintoimintojen säätelyssä sekä luuston ja hampaiden kehittymisessä. Jogurtti sisältää myös proteiineja sekä hyviä bakteereita suoliston terveen kasvuston takaamiseksi.

Parhaat ruoat lapselle

Onko suklaa haitaksi lapselle?

Kuten tiedämme, lapsi on hyvin vaikea pitää erossa makeisista ja suklaasta. Suklaalla on itse asiassa monia terveyshyötyjä, joten sitä voidaan nauttia osana terveellistä ruokavaliota – kunhan sen määrä on kohtuullinen. Suklaan hyötyjä ovat muun muassa seuraavat:

  1. Suklaa sisältää hiilihydraatteja, kuitua, fosforia, magnesiumia sekä B2- ja B12-vitamiineja.
  2. Kaakao on stimulantti, joka virkistää ja pitää lapsen valppaana.
  3. Suklaa sisältää runsaasti energiaa ja auttaa lapsen lihasten ja luiden vahvistamisessa.
  4. Suklaa sisältää antioksidantteja, jotka suojaavat solujamme vapaiden radikaalien aiheuttamalta vahingolta.
  5. Suklaan on todettu lisäävän serotoniinin tuotantoa, mikä parantaa mielialaa ja auttaa ehkäisemään stressiä.

Lapset tulisi opettaa ajattelemaan, eikä opettaa heille, mitä ajatella.

– Margaret Mead

Tutkimuksen mukaan suklaa ei lihota

Granadan yliopiston lääketieteen ja urheilututkimuksen tiedekunnissa tehty tutkimus viittaa siihen, että niiden ihmisten, jotka nauttivat suklaata, kehossa on vähemmän rasvaa. Tutkimukseen osallistui 1458 12-17-vuotiasta teiniä, joita pyydettiin kirjaamaan ylös kaikki vuorokauden aikana syömänsä ruoka-aineet. Näin tutkijat havaitsivat nautitun suklaamäärän vaikuttavan kehon rasvamäärään.

Tulokset olivat riippumattomia fyysisestä aktiivisuudesta, sukupuolesta, iästä, kalorien kokonaiskulutuksesta sekä tyydyttyneen rasvan, hedelmien, kasvisten, kahvin ja teen kulutuksesta.

Onnellisimmissa lapsuusmuistoissamme myös vanhempamme ovat onnellisia.

– Robert Brault

Tasapainon löytäminen lapsen ruokavaliota suunniteltaessa on vaikea, mutta oleellinen, tehtävä. Ravitseva ja terveellinen ruokavalio auttaa lasta kehittymään ja kasvamaan terveeksi aikuiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Taylor, Jennifer & Evers, Susan & Mckenna, Mary. (2005). Determinants of healthy eating in children and youth. Canadian journal of public health. Revue canadienne de santé publique. 96 Suppl 3. S20-6, S22.
  • Improving child nutrition: the achievable imperative for global progress. UNICEF. 2013. [Online].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.