Tyttöjen ja poikien aivoissa on eroja - mitä ne ovat? - Äitiyden Ihme
 

Tyttöjen ja poikien aivoissa on eroja - mitä ne ovat?

Tyttöjen ja poikien aivoissa on eroja - mitä ne ovat?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta. Tämän lauseen teki kuuluisaksi kirjailija, joka tienasi tyttöjen ja poikien eroista kertovalla psykologisella analyysillaan omaisuuden. Tämä metafora kiteyttää tämän päiväisen artikkelimme aiheen; tyttöjen ja poikien aivoissa on eroja, jotka määrittävät lasten fyysistä, psykologista ja käytökseen liittyvää kehitystä.

Ihmisissä on jo ennen syntymää hormonaalisia ja geneettisiä eroja, jotka määrittävät esimerkiksi sellaiset ominaisuudet, kuten koon, hiusten ja silmien värin, sukupuolen, myötätunnon määrän sekä motoriset taidot.

Useissa neurotieteen alan tutkimuksissa on löydetty distinktioita, jotka esittävät kaavoja, joiden avulla vanhemmat ja opettajat pystyvät päättelemään, miksi tytöt ja pojat käyttäytyvät, kuten käyttäytyvät.

On kuitenkin muistettava, että aivot ovat joustava ja jatkuvasti kehittyvä elin. Näin ollen, vaikka tytöt ja pojat syntyvät varustettuina erilaisilla taidoilla, erot voivat tasoittua elämän aikana.

Erot aivoissa: Pojat

Tutkimukset osoittavat, että pojat ottavat yleensä ensiaskeleensa tyttöjä aikaisemmin ja hahmottavat tilaa vastakkaista sukupuolta paremmin. Tämä tarkoittaa, että pojat ovat usein etevämpiä palikoiden asetteluun tai rakentamiseen liittyvissä leikeissä.

Poikalapsen aivoissa on korkeampi testosteronitaso kuin 25-vuotiaan miehen aivoissa. Tämä testosteronin suuri määrä on syynä aivojen maskuliinistamiseen, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että henkilö painottaa loogiseen päättelyyn liittyvän oikean aivopuoliskon käyttöä.

Neurobiologian tohtori, neuropsykiatri ja Harvard Medical School -oppilaitoksen professori Louann Brizendine, on julkaissut kaksi tyttöjen ja poikien aivojen eroista kertovaa kirjaa . Tutkimuksessaan Brizendine paljastaa seuraavia seikkoja:

 • Mitä tulee tunteisiin, pojat kiihtyvät tyttöjä nopeammin, ja kun poika närkästyy, hänen on vaikeampi saada itsensä rauhoittumaan.
 • Pojat eivät ylläpidä katsekontaktia tai tarkastele ihmisten kasvoja yhtä pitkään kuin tytöt. Sen sijaan he osoittavat enemmän kiinnostusta liikkuvia esineitä, geometrisia muotoja ja leluja kohtaan.
 • Pojat ovat kiinnostuneempia kilpailuhenkisistä leikeistä kuin yhteistyötä vaativista leikeistä. Näin pojat mielellään järjestävät leikkimielisiä taisteluita tai pelaavat jalkapalloa tai videopelejä, sen sijaan, että leikkisivät esimerkiksi koulunkäyntiä tai muuta leikkiä, josta ei ole saatavilla palkintoa, tai jossa voittajaa ja häviäjää ei pystytä selvästi osoittamaan.
Tyttöjen ja poikien aivoissa on eroja - mitä ne ovat?
 • Eräässä kokeessa pojat kierrättivät esineiden kuvia mentaalisesti, käyttäen kahta päälakilohkon puolta, kun tytöt käyttivät samassa tilanteessa ainoastaan yhtä aivojen osaa.
 • Murrosiässä pojat kiinnostuvat tyttöjä aikaisemmin ja intensiivisemmin seksistä – josta muodostuu aihe, joka tuntuu vievän poikien kaiken huomion. Tämä johtuu poikien aivojen korkeasta testosteronitasosta.
 • Murrosiässä pojat eivät ole ainoastaan tylsistyneitä, vaan he ovat tylsistyneitä, koska aivojen palkitsemiskeskus toimii hitaammin ja tekee näin pojista vähemmän herkkiä ärsykkeille.

Erot aivoissa: Tytöt

Yhdysvaltain terveysviraston tutkijat järjestivät 500 lasta kattavan tutkimuksen, jossa osoitettiin, että vaikka tytöillä ja pojilla on keskimääräisesti samanlaiset matemaattiset taidot, tytöillä muistiin ja kielen käyttöön liittyvät kyvyt olivat poikia vahvemmat.

Sama tutkimus paljasti, että tytöillä aivopuoliskojen yhteys on vahvempi, mikä tekee sosiaalisesta kanssakäymisestä helpompaa. Tämän vuoksi tytöt myös lausuvat usein sanoja poikia aikaisemmin.

Erot tyttöjen ja poikien aivoissa

Mainitun Harvard Medical School -koulun professorin suorittama tutkimus kokoaa nämä neurotieteen alan löydökset ja esittää, että tyttöihin liittyy seuraavanlaisia ominaisuuksia:

 • Tytöt osoittavat heti syntymänsä jälkeen kiinnostusta katsekontaktin luomiseen ja kasvojen katselemiseen.
 • Tytöt arvostavat tunnepohjaista yhteyttä, hellimistä, hemmottelua ja huomiota. Tällainen vuorovaikutus myös validoi tyttöjä, ja tyttö määrittelee jo varhaisessa vaiheessa elämää näiden vaikutteiden pohjalta, rakastetaanko, arvostetaanko vai hyljeksitäänkö häntä.
  Jo tässä vaiheessa ovat nähtävillä tyttöjen ja poikien tunne-elämän eroavaisuudet.
 • Tytöillä on taito lukea kasvoja ja tunnistaa äänensävyjä. Näin ollen pienikin muutos äidin äänensävyssä kertoo tyttärelle, onko hänen käytöksensä hyväksyttävää vai ei-toivottua. Pojat eivät synny samanlaisen kyvyn kanssa. Tämän vuoksi vanhempien tulisi olla empaattisempia ja selkeämpiä nuhdellessaan lastaan.
 • Koska aivokurkiainen on tytöillä suurempi kuin pojilla, he kykenevät suorittamaan useita toimintoja samanaikaisesti ja omaksumaan erilaisia vastuita ilman, että tuntevat olonsa häkeltyneeksi.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.