Vanhemmat vaikuttavat lapsen huumorintajuun - Äitiyden Ihme
 

Vanhemmat vaikuttavat lapsen huumorintajuun

Vanhemmat vaikuttavat lapsen huumorintajuun
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Huumorintaju on asia, jonka opimme vanhemmiltamme. Ensimmäisinä elämän kuukausina opimme asioita kopioimalla vanhemmiltamme ja tarkkailemalla heidän reaktioitaan eri tyyppisissä tilanteissa.

Tämä prosessi alkaa kuuden kuukauden iässä, kun vauvat ovat tietoisia vanhempien tunnereaktioista, kuten esimerkiksi naurusta.

Jos kuusikuisen lapsen vanhemmat osoittavat olevansa välinpitämättömiä jonkin tilanteen suhteen, lapsi tulee todennäköisesti käyttäytymään samoin. Jos vanhemmat kuitenkin nauravat jollekin tapahtuneelle, vauva tulee olemaan innostunut ja toistaa tätä käytöstä.

Eräs tutkimus, jonka julkaisi British Psychological Society -yhdistyksen asiantuntijoiden ryhmä, kuvaa että vauva ei pysty vielä arvioimaan, onko jokin hauskaa vai ei, kun se on kuuden kuukauden ikäinen. Siten vauva etsii vanhempiensa reaktioita ja kopioi näistä kaikkein kiinostavimmat.

Huumorintajun kehittyminen

Tämän kokeen kehittääkseen asiantuntijoiden ryhmä (johon kuului muun muassa Gina Mireault Johnson State College:sta ja John Sparrow University of New Hampshire:sta) valitsi vauvoja, jotka olivat 6-12 kuukautta vanhoja.

Kaikki lapset osallistuivat tutkimukseen vanhempiensa kanssa, ja tutkijat näyttivät vauvoilla kiinnostavia ja hassuja kohtauksia, jotka saivat aikaan naurua vanhemmissa.

Vauvat katsoivat koomisia tilanteita reagoimatta, ja kun he kuulivat ja näkivät vanhempiensa nauravan, he kääntyivät välittömästi heidät nähdäkseen ja katsoivat näiden kasvoja.

Kun vauvat ymmärsivät, että vanhemmat nauroivat, he itsekin alkoivat nauraa.

vauvan hymy

Näin lapsen huumorintaju kehittyy, sanovat tutkimuksen tekijät. Vauvat, jotka ovat 6-12 kuukautta vanhoja, etsivät vanhempiensa reaktioita, jotka ovat “sosiaalisia viitteitä”.

Lääkärit selvittivät, että kuuden kuukauden iässä vauvojen reaktiot riippuvat vanhempien osoittamista reaktioista, ja näin on etenkin silloin, kun vanhemmat nauravat. Tämä ei päde niihin tilateisiin, kun vanhemmat ovat ilmeettömiä.

Tutkimuksessa vauvat, jotka olivat yli vuoden vanhoja, olivat jo osoittaneet oman huumorintajunsa, ja tämä määritti sen, mitä he pitivät hauskana ja mitä taas eivät. Nämä lapset eivät enää etsineet vanhempiensa reaktioita viitteiksi. He katsoivat hauskoja tilanteita intensiivisesti ja alkoivat nauraa omillaan.

Tutkijat totesivat, että huumorintajua ei peritä, vaan se opitaan. Tämä tarkoittaa, että nauravat vauvat eivät synny tällaisina. Samaa voidaan sanoa myös niiden vauvojen osalta, jotka ovat “huonotuulisia”.

Itse asiassa vanhemmilla on paljon tekemistä tämän kaiken kanssa, sillä he ovat lapsensa viitteitä, mitä tulee tunteiden ilmaisemiseen.

Nauru on tärkeää lapsesi kasvulle

Huumorintaju vaikuttaa kenties vanhemmalle aika toissijaiselta aiheelta, mutta itse asiassa se ei ole. Kyseessä on hyvin kiinnostava ja tärkeä tekiä, jotta voidaan ymmärtäää lapsen kehitystä ja tässä tapauksessa myös sosiaalisia viitteitä.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan vanhemmista tulee tunnetason tiedon lähteitä vauvoille, ja he ovat loistava työkalu lasten tunnetason ja sosiaalisen kehityksen ymmärtämiseksi.

vauvan hymy

Kaikesta tästä tiedosta nousee sitten muutamia kysymyksiä: Kuinka on mahdollista, että sisarukset voivat olla niin erilaisia? Miten yhdellä voi olla aivan loistava huumorintaju ja toinen on kaiken aikaa kovin vakava?

Asiantuntijoiden mukaan vastaus on se, että hyvä huumorintaju ei ole perittyä, vaan opittua. Mieliala on kuitenkin sisäsyntyinen, ja se rajoittaa ihmisen kykyä kehittää sitä mitä on opittu, riippuen muista tekijöistä, kuten persoonallisuudesta, itsetunnosta ja luonteesta.

Lääkärit sanovat, että ihmiselle on monia hyötyjä siitä että hänellä on hyvä mieliala, ja näihin kuuluu esimerkiksi se, että hän vetää puoleensa enemmän positiivisia tilanteita ja ihmisiä. Se myös auttaa lapsia kehittämään empatiaa sekä mahdollistaa sen, että lapsi on paremmassa suhteessa muihin lapsiin.

Hyvä huumorintaju ja nauru auttavat myös lisäämään lapsen itsevarmuutta. Ne myös edistävät älykkyyttä ja auttavat lasta pääsemään yli vaikeista tilanteista nopeammin.

On siis hyvä muistaa, että kun olet lapsesi edessä, hyvä huumorintaju kannattaa aina. Näin hän voi kopioida sinua parhaalla mahdollisella tavalla kyseistä asiaa ajatellen. Muista, että olet lapsesi tunnetason opas hänen elämänsä ensimmäisten kuukausien aikana.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.