Kuinka selvitän, onko minulla indigolapsi? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka selvitän, onko minulla indigolapsi?

Kuinka selvitän, onko minulla indigolapsi?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 marraskuuta, 2018

Indigolapsi-termi liittyy New Age -liikkeeseen, ja sitä on käytetty viitattaessa lapsiin, jotka edustavat ylempää ihmisen evoluution olomuotoa. Näillä lapsilla väitetään olevan epätavallisia psyykkisiä kykyjä ja käyttäytymispiirteitä. Indigolapsilla uskotaan olevan jopa älyllisen ja henkisen evoluution tuotosta olevia yliluonnollisia piirteitä.

Indigo-termillä ei ole tieteellistä perustaa, vaan se pohjautuu 1980-luvun alkupuolella syntyneille pseudotieteellisille käsitteille. Indigolapsen käsite tuli laajasti tunnetuksi Nancy Ann Tappen Understanding Your Life Through Color -julkaisun myötä vuonna 1982. Monien näkemyksen mukaan indigolapseksi väitetyn henkilön näennäinen erilaisuus johtuu esimerkiksi ADD:stä tai ADHD:stä.

Suurin osa vanhemmista ei varmasti koskaan mieti, onko hänellä indigolapsi, mutta käsite on saanut etenkin maailmalla paljon huomiota ja suosiota. Lapsella saattaa olla indigon piirteitä, mutta erityisille ominaisuuksille ei osata antaa nimeä. Toisinaan taas ihmiset näkevät lapsissaan indigon piirteitä, vaikka niitä ei oikeasti olisikaan olemassa. Olipa lapsi indigo tai ei, hänet on joka tapauksessa kasvatettava rakkaudella.

Kuinka selvittää onko minulla indigolapsi?

Kaikki lapset, joilla on indigon piirteitä, eivät ole oikeasti indigoita. Nämä ominaisuudet ovat usein lähtöisin tavasta, jo lla lapsi on kasvatettu ja ympäristöstä, jossa lapsi on viettänyt aikaa.

Kuinka selvittää asuuko kotonani indigolapsi?

Jos mietit, asuuko kotonasi indigolapsi, vertaa alle listaamiamme piirteitä lapseesi.

 • Indigolapset ovat intuitiivisia. Tämä piirre on kytköksissä poikkeavaan aivorakenteeseen, jonka ansiosta lapset havaitsevat asioita, joita muut eivät havaitse.
 • Heillä on vahva itseluottamus. Tämä piirre saa yleensä lapsen erottumaan joukosta ja voi pahimmillaan äityä röyhkeydeksi tai ylimielisyydeksi.
 • Heillä on eloisa mielikuvitus. Indigolapset käyttävät luovuutta kaikissa tekemissään asioissa. Tästä johtuen he saattavat ikävystyä sellaisten rutiinien parissa, jotka eivät jätä tilaa mielikuvitukselle.
 • Näillä lapsilla on vaikeuksia seurata käskyjä tai kunnioittaa auktoriteetteja. He ovat itsenäisiä teoissaan ja päätöksissään.
 • He ovat hyvin älykkäitä ja heillä on kyky ratkaista teknologisia ongelmia, joita aikuiset saattavat pitää käsittämättöminä.
 • Indigolapset osoittavat hyperaktiivisuuden merkkejä. Näitä ovat esimerkiksi vähäinen nukkuminen ja kyky pysyä touhukkaana ilman lepoa.
 • Nämä lapset eivät yleensä pidä koulunkäynnistäTämä johtuu siitä, että indigolapset pitävät itsenäisyydestä. He eivät ole hyviä ottamaan vastaan ohjeita tai noudattamaan rutiineja.
 • Heidän on vaikea samaistua suurimpaan osaan muista lapsista. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että he poikkeavat muista huomattavan paljon. Uskotaan, että vain kaksi indigoa voivat olla hyviä ystäviä keskenään.
 • On hyvin yleistä, että mikään ei tunnu olevan indigolapselle tarpeeksi. He eivät ole erityisen mukautuvaisia.
 • Indigolapset ovat usein hyvin suorasanaisia. Lapsi voi pyytää laajoja selityksiä mistä tahansa aiheesta todella ymmärtääkseen asioita.
 • Jotkut indigolapsista ovat kapinoitsijoita. He pyrkivät suorittamaan loppuun pelkästään sellaisia asioita, jotka heitä kiinnostavat.

Indigolapsen tunnistamiseksi ei ole olemassa testejä. Tällaiset eivät olekaan tarpeen, sillä indigolapsi ei ole sairas tai viallinen. Ainoa ongelma on se, että vanhemmat eivät välttämättä tiedä, kuinka kasvattaa indigolasta.

Tärkeintä kenen tahansa lapsen kasvattamisessa on kärsivällisyys ja rakkaus. Indigolapsen kohdalla on erityisen tärkeää pyrkiä ravitsemaan lapsen halua oppia ja tukea hänen taitojensa kehitystä. Indigolapset ovat hyvin herkkiä, ja tulevat usein väärinymmärretyiksi tavallisesta poikkeavien emotionaalisten piirteidensä vuoksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.