7 hyvää harjoitetta lukemisen opetteluun - Äitiyden Ihme
 

7 hyvää harjoitetta lukemisen opetteluun

7 hyvää harjoitetta lukemisen opetteluun
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 18 elokuuta, 2018

Jos lapsesi opettelee juuri lukemaan, tässä tulevat seitsemän helppoa harjoitetta, jotka voivat olla todella suureksi hyödyksi.

Harjoitteet lukemisen opetteluun ovat loistava apu, jotta lapsi saisi hyvän alun koulutukseensa.

Nämä hauskat pelit pitävät lapset viihdytettyinä ja keskittyneinä. Ja ennen kuin huomaatkaan, pienesi lukutaito on parantunut roimasti!

Lukemisen opettelu on pitkä prosessi, ja se voi olla sekä jännittävää että turhauttavaa. Ja vanhemmille kärsivällisyys on tietysti erittäin tärkeä ominaisuus.

Äidit ja isät ovat suuressa roolissa, jotta lapsi saisi tämän keskeisen taidon. Jos käytät hiukan luovuutta ja runsaasti aikaa, voit auttaa lastasi lukemisen oppimisessa.

Jos tarvitset inspiraatiota, ota nämä seitsemän hauskaa harjoitetta mukaan opetteluun – ne ovat kaikki aivan varmasti suuria menestyksiä lapsesi silmissä!

7 hauskaa harjoitetta lukemisen opetteluun

1. Kortit

Tämä ensimmäinen harjoite on hyvin helppo. Tarvitset vain korttteja, joissa on kirjoitettuina eri tavuja ja kirjainten äänteitä. Lapsesi tehtävänä on muodostaa sanoja valitsemistaan äänteistä.

Jotta voisit lisätä mukaan hauskuutta, laita kortit koriin ja anna lapsesi valita niistä jokin.

Kun lapsi on valinnut äänteen, sano se itse ääneen. Sitten odota ja katso, mitä lapsesi mielikuvitus tuottaa.

lukemisen opettelu

2. Aakkoskeitto

Aakkoskeitto tai -spaghetti on hauska ruokalaji lapsille, jotka opettelevat lukemaan. Voit pyytää lastasi etsimään vokaaleja tai konsonantteja edessä olevasta kulhosta.

Voit myös leikata paperista kirjaimia hänelle väritettäväksi, jotta voisit tehdä oppimisen kokemuksesta rikkaamman.

Hauskuus auttaa lasta oppimaan. Jos hän näkee aktiviteetin leikkinä, hän saa siitä enemmän irti.

3. Sanan muodostaminen

Tämä harjoite on hiukan vaativampi pikkuisellesi. Kirjoita aakkosten kaikki kirjaimet pienille paperinpalasille ja leikkaa ne irti siten, että jokainen palanen on saman kokoinen.

Sitten levitä palaset pöydälle lapsesi ulottuville. Voit aloittaa pyytämällä lastasi osoittamaan kirjaimia sanoessasi ne.

Kun hän on alkanut lukea ja kirjoittaa, pyydä häntä valitsemaan kirjaimet ja muodostamaan niistä kokonaisia sanoja. Tämä on yksi kaikkein käytännöllisimmistä harjoitteista lukutaidon edistämiseksi.

4. Sanat korteissa

Tämä on usein eräs tehokkaimmista harjoitteista lukemisen opetteluun.

Tässä tapauksessa tee kortteja, joissa on sanoja. Voit kirjoittaa ne käsin tai tietokoneella, mutta varmista että kirjaimet ovat suuria, selkeitä ja pyöristettyjä.

Jotta voisit tehdä harjoitteesta helpomman, tee samanlaisten sanojen ryhmiä.

Joka viikko lisää uusia sanoja korttien kokoelmaan. Istu lapsesi edessä ja näytä hänelle kortteja niin nopeasti kuin voit.

Ensin sinun täytyy kenties kertoa hänelle, mitä korteissa lukee. Ajan kanssa lapsi oppii sitten tunnistamaan sanat korteissa. Voit myös laittaa niihin mukaan kuvia.

5. Sanat ja kuvat

Kuvat ovat loistavia apuja, jotta lapsesi oppisi tunnistamaan uusia sanoja. Tässä tapauksessa niitä käytetäään lapsen vokaalien oppimisen helpottamiseksi.

Ensimmäinen vaihe on valmistaa viisi koria tai kulhoa, yksi jokaista viittä vokaaliäännettä kohden. Printtaa kuvia erilaisista eläimistä tai tavaroista, jotka alkavat tietyllä äänteellä.

Ota printattu kuva ja pyydä lasta nimeämään eläin tai tavara. Sitten hänen tulisi päättää, mihin vokaaliryhmään sana sopii.

6. Tarralaput

Tämä harjoite sisältää tavaroiden ja kodin paikkojen nimeämisen tarralapuilla. Varmista, että jokainen lappu on sellaisessa paikassa, josta lapsesi näkee sen.

Tällä tavalla lapsi voi joka kerta yhdistää tavaran tai huoneen oikeaan sanaan.

Sitten voit ottaa laput pois ja katsoa, pystyykö lapsesi laittamaan jokaisen lapun takaisin oikealla paikalleen.

Jos haluat lisätä haastetta, voit “huijata” lastasi laittamalla väärän lapun johonkin paikkaan.

Mikäli tämä on liian vaikea harjoite, ota sanoihin mukaan kuvia.

Tämä on hauska tapa, jotta lapsesi oppisi ja jotta hän olisi motivoitunut jatkamaan yrittämistä.

lukemisen opettelu

7. Yhdessä lukeminen

Viimeisenä sitten tämä, eli muista lukea yhdessä lapsesi kanssa! Vaikka tämä voikin tuntua itsestäänselvältä neuvolta, se on yksi parhaista tavoista auttaa lastasi oppimaan lukemaan.

Jaettu lukuhetki hyödyttää lapsen kognitiivista kehitystä ja kielen oppimista.

Tarinatuokio lisää lapsesi sanavarastoa ja lukemista edeltäviä taitoja, ja se ravitsee hänen mielikuvitustaan.

Lisäksi kirjojen lukeminen yhdessä on loistava tapa vanhemmille ja lapsille luoda tiiviimpi yhteys toisiinsa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.