Asiat, jotka kannattaa opettaa tyttärelle - Äitiyden Ihme
 

Asiat, jotka kannattaa opettaa tyttärelle

Asiat, jotka kannattaa opettaa tyttärelle
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Maailma ja yhteiskunta kehittyvät, ja ajattelutavat muuttuvat. Tämä on tietysti haaste äideille, ja onkin monia asioita, jotka on syytä opettaa tyttärelle erittäin hyvin. Varmista siis, että nämä arvot, tavoitteet ja periaatteet tulevat pysyvästi säilymään pienen tyttäresi mielessä, josta kasvaa pian huomisen aikuinen nainen.

On mahdotonta olla maailman paras äiti, mutta voit ehdottomasti olla paras äiti omille tyttärillesi. Tulet silti tietysti tekemään virheitä ja oppimaan asiat kantapään kautta. Kun aikaan kuluu, voit huomata, että kasvatus on onnistunut hyvin, kun tyttäresi ovat tunne-elämältään vahvoja sekä itsenäisiä.

Varmista siis, että saat opetuksista parhaimmat pysymään tytärtesi mielessä, jotta he pystyisivät keräämään opetusten tuottamat hyödyt myöhemmin elämässään. Tällä kertaa haluamme siis Äitiyden Ihme -blogissamme kertoa sellaisista viesteistä, jotka ovat ehdottoman tärkeitä, jos sinulla on tyttäriä.

Mitä tyttärille tulisi opettaa elämästä?

äiti ja tytär

Elämä on joskus vaikeaa, ja ajoittain se on jopa kivuliasta. Kaikki ei ole ruusuista, eikä kaikki pääty ihanasti kuin Disneyn piirretyissä.  Tärkeintä on kuitenkin se, että opitaan elämään intensiivisesti.

Aloita jokainen päivä sillä varmuudella, että sinulla on uusi mahdollisuus käsissäsi. Nauti jokaisesta auringonnoususta kuin se olisi viimeisesi.

Kannattaisi opettaa tytärtäsi siihen, että hän ei pakene pelkojaan vaan nousee ylös ja taistelee niitä vastaan. Auta häntä jo nuoresta pitäen tekemään omat päätöksensä ja ottamaan vastuuta jokaisesta teosta.

Hyväksy seuraukset ja innostu elämästä. Pidä kiinni hyvästä, jonka elämäsi tarjoaa, mutta samalla hyväksy huonot asiat.

Älä koskaan alistu ja odota, että saat hyväksynnän muilta.

Tyttäresi tuli tähän maailmaan olemaan onnelllinen, eikä alistumaan toisten tahtoon. Se, että ihminen hyväksytäään sellaisena kuin hän on, tuottaa äärimmäisen suuren tyydytyksen.

Rakasta itseäsi kaikkinen hyveinesi ja vikoinesi. Älä pitä mielessäsi idoleita tai sellaisia ihanteita, jotka eivät ole sinulle hyväksi.

Sinun tulee opettaa tytärtäsi olemaan rehelllinen itselleen ja koskaan olemaan pettämästä itseään. Hänen tulisi näyttää itsensä sellaisena kuin hän on, ilman tarvetta teeskennellä tai käyttäytyä epäreilusti toisia kohtaan. Älä unohda myöskään sitä, että tyttäresi tulee oppia vaalimaan niitä asioita, jotka hän on saavuttanut.

Anna pienelle tyttärellesi arvostus omaa intuitiota kohtaan. Kannusta häntä seuraamaan omaan vaistoaan ja menemään sen mukaan, mitä sydän sanoo. Hänen ei tarvitse olla riippuvainen kenestäkään muusta ihmisestä. Ei edes sinusta. Hänen tulee mennä omaa tietään. Ja jos hän hämmentyy kesken matkaa, hän voi valita toisen tien, mutta ei hylätä matkaansa.

Opetuksia tyttären jokapäiväiseen elämään

Sinun tulee ehdottomasti opettaa tyttärillesi, että kannattaa pyytää apua kun he tarvitsevat, ja että tulisi olla kiitollinen avun saamisesta vaikeaan tilanteeseen. Heidän tulisi oppia ilmaisemaan tarpeitaan ja huoliaan, mutta myös pitämään kiinni omista uskomuksistaan ja vakaumuksistaan lujasti.

Motivoi häntä intohimolla, joka syleilee hänet ja on seurana viimeiseen päivään asti. Selitä, kuinka suunnitella tulevaisuutta varten siten, että jalat ovat tiukasti nykyhetkessä kiinni. Opeta, miten kehitetään sietokykyä kärsivällisesti niitä lukemattomia muutoksia kohtaan, joita tapahtuu elämässä aivan jatkuvasti.

Lisäksi kannattaa myös opettaa tytärtä ottamaan rohkeasti riskejä, ja ettei hänen tulisi jättää mitään syrjään siksi, että hän pelkää kaiken menettämistä. Tyttäresi tulisi oppia, ettei toisille kuuluvia vastuita tule ottaa omille harteille, eikä myöskään mitään absurdin epäoikeudenmukaista syyllisyyttä.

Anna hänen elää elämäänsä sen kauniin ja ainutlaatuisen hymyn kanssa, joka hänelle on annettu. Anna hänen nauraa kadulla ihan hullusta syystä, ja anna hänen kertoa kaikki totuudet sisältään ja jakaa onnensa kenen kanssa hän haluaa.

Ihmissuhteista tyttärelläsi on niin paljon opittavaa

Opeta tytärtäsi nauttimaan rakkaudesta ilman rajoitteita ja ennakkoluuloja, ja antautumaan kumppaninsa suurelle voimalle, kunhan tämä on vastavuoroista.  Tyttäresi voi oppia olemaan täysin tietoinen tunteistaan ja hallitsemaan niitä sekä toiminaan tämän mukaisesti.

Yksi hyvä asia opettaa on se, että joskus on erimielisyyksiä, mutta sielujen kohtaaminen on silti asia, joka luo valoa. Hänen tulisi myös tietää eroista ja siitä, että kannattaa pysyä loitolla myrkyllisistä ihmisistä. Hän voi nauttia niin tiettyjen suhteiden lyhytaikaisuudesta kuin toisaalta taas aitojen suhteiden kestävyydestä.

Opeta tytärtäsi olemaan itsensä paras ystävä. Ilman rakkautta omaa itseä kohtaan ei ole mitään, eikä tosiaankaan tunneälyä. Hänen tulisi tuntea oma itsensä ja rakastaa itseään, ja tehdä samoin ympäristölleen. Hänen tulisi oppia asettamaan rajansa, vaikka ne vaatisivatkin suuresti uhrauksia, ja ottaa haasteena rajojen pitäminen pystyssä ajan vieriessä.

Ennen kaikkea, äidit, on kuitenkin eräs asia, joka on tärkeää opettaa tyttärelle: jo hyvin nuoresta lähtien hänen tulee tietää, että ei kannata ihannoida tai idolisoida ketään muuta ihmistä, ei perhettä eikä ystäviä. Ei edes omia vanhempia. Kannattaa siis opettaa tyttärelle, että olemme kaikki ihmisiä ja täynnä erilaisia sävyjä – myös hän itse.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.