Vinkkejä oikean repun valintaan
 

Vinkkejä oikean repun valintaan

Oikeanlainen reppu on mukava, pestävä, turvallinen, helppo kantaa ja sopiva lapsen tarpeisiin. Lue lisää täältä.
Vinkkejä oikean repun valintaan
Marcela Alejandra Caffulli

Kirjoittanut ja tarkastanut lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Viimeisin päivitys: 15 syyskuuta, 2022

Kun lapset aloittavat uuden kouluvuoden, he ovat innoissaan ostamassa koulutarvikkeita ja tietysti reppua, jossa he voivat kantaa kaikki tarvikkeensa: kirjat, vihkot, värikynät ja kaiken muun tarpeellisen. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä oikean repun valintaan.

Ensinnäkin repun tulee olla mukava ja helppo kantaa, ja siinä on oltava useita taskuja ja lokeroita tavaroille. Nämä ominaisuudet sinun tulee ottaa huomioon ostaessasi täydellistä reppua lapsellesi. Jatka lukemista, niin saat tietää lisää!

Vinkkejä oikean repun valintaan

Markkinoilta löytyy laaja valikoima reppuja. Ne voivat olla suuria, pieniä, neliönmallisia, pyöreitä, ohut- tai paksuhihnaisia, pelkistettyjä tai kuviollisia. Jokaiselle löytyy tietysti jotakin. Kysymys kuuluukin, mikä vastaa parhaiten lapsesi tarpeita? Lue nämä vinkit niin tiedät, millainen reppu hänelle kannattaa ostaa.

1. Valitse oikeankokoinen ja -painoinen reppu

Koulurepun valinnassa tulee ottaa huomioon monia seikkoja.
Oikeankokoisen ja -painoisen repun valitseminen lapselle on erittäin tärkeää, ei vain lapsen mukavuuden vuoksi, vaan myös selän ja vyötärön suojaamiseksi.

Reppua ostettaessa on osattava valita oikea koko ja paino lapsen anatomian mukaan. Muista, että lapsi kantaa sitä mukanaan joka päivä, joten sen tulisi olla mukava selässä ja helppo kuljettaa. Esikouluun tai päiväkotiin menevä lapsi tarvitsee pienemmän repun. Suuremmat reput sopivat paremmin peruskoulua käyville tai lukiolaisille.

Ryhdin varjelemiseksi on tärkeää, että reppu ei ole lapsen hartioita leveämpi. Lisäksi se saa olla enintään 5 cm lasta leveämpi vyötärön alapuolelta.

Repun valmistusmateriaalin tulee olla kevyt, jotta se ei paina liikaa, kun sinne pakataan koulutarvikkeet. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan lapsen kantama paino ei saa olla yli 15 % hänen omasta painostaan.

Jos lapsesi painaa esimerkiksi 30 kiloa, hänen ei pitäisi kantaa enempää kuin 4,5 kiloa. Jos lapsi taas on isompi ja painaa noin 54 kiloa, hänen tulisi kantaa enintään 8 kiloa. Mitä tulee repun käyttöaikaan, koulusta kotiin ja kotoa kouluun, sen tulisi olla enintään puoli tuntia.

2. Valitse reppu, jossa on ergonominen selkätuki ja säädettävät hihnat

Ergonominen selkätuki , joka muotoutuu lapsen selkään, tuo lisää mukavuutta. Lisäksi lapsi voi kantaa sitä helposti aiheuttamatta itselleen fyysistä haittaa myöhemmin. Vahvistettu selkätuki auttaa myös jakamaan painoa.

Yhtä tärkeä ominaisuus ovat hihnat. Etsi reppu, jossa on kaksi hihnaa, jotka voidaan säätää lapsen pituuteen sopiviksi. Repussa on hyvä olla paksut, pehmustetut hihnat, jotka tuovat lisää mukavuutta hartioille.

Jos kyseessä on pyörällinen reppu, sinun tulee arvioida, onko lapsesta miellyttävää kävellä sen kanssa ja varmistaa, että hän pystyy kulkemaan kompastelematta. Muussa tapauksessa hylkää tämä vaihtoehto.

3. Varmista, että reppu on pestävä ja helppo puhdistaa

Kun etsit oikeaa reppua, valitse sellainen, jossa on vahva kangas turvallisuuden ja kestävyyden lisäämiseksi. Jotkut on valmistettu kovasta kankaasta ja ne kestävät viiltoja.

Jos jokin askarruttaa äitejä, se on pesu ja huolto. On sanomattakin selvää, että lapset jättävät reppunsa maahan lojumaan, joten ne likaantuvat helposti. Siksi on olemassa reppuja, jotka on valmistettu sellaisesta kankaasta tai materiaalista, joka on helppo puhdistaa kostealla liinalla.

Äiti auttaa tytärtään pakkaamaan reppunsa.
Useilla lokeroilla varustettu reppu sopii erinomaisesti koulutarvikkeiden, välipalojen tai vesipullon säilyttämiseen eri paikoissa.

4. Valitse reppu, jossa on useita lokeroita

Mitä enemmän taskuja ja lokeroita repussa on, sitä enemmän paino jakautuu ja sitä vähemmän se satuttaa selkää. Lisäksi sisällä olevat tavarat saa järjestettyä paremmin ja lapsesi löytää ne helpommin.

Muista, että lapsi kantaa repussaan vihkoja ja mahdollisesti myös eväitä ja vesipulloa. Jos repussa on useita taskuja, kaikki voidaan järjestää eri paikkoihin. On olemassa myös verkkotaskuilla varustettuja reppuja vesipullon kantamista varten.

5. Valitse värejä ja kuoseja, joista lapsesi pitää

Lapsesi kantaa reppua päivittäin kouluun koko lukuvuoden ajan. Tästä syystä osta sellainen reppu, joka sopii hänen tyyliinsä ja jonka väreistä ja kuoseista hän pitää.

Jos kyseessä on Ryhmä Haun seikkailuja rakastava poika, valitse reppu, jossa on tästä TV-sarjasta tuttujen pelastuskoirien kuva. Jos kyseessä on Disney-prinsessoja rakastava tyttö, katso, että hänen repussaan on tällainen kuva. On joka tapauksessa parasta antaa lasten itse valita suosikkikuosinsa.

Lapsen makuun ja tarpeisiin sopiva reppu

Aina löytyy reppu, joka on mukava, turvallinen ja sopiva lapsesi tarpeisiin ja makuun. Sinun tarvitsee vain osata valita oikein. Tämä edellyttää repulta parasta mahdollista painojakaumaa, jotta se ei vahingoita lapsesi selkää ja hartioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gattoronchieri V. La postura correcta. Editorial De Vecchi; 2016. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=Y4prDQAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP4&dq=elegir+la+mochila+para+el+colegio&ots=NbuRmblcst&sig=k0vwS8DkOIJEZqNS6FxMa3kBLV0#v=onepage&q&f=false
  • Monroy K. Relación del uso de mochila escolar y la dorsalgia del 3er y 4to grado de secundaria de la Institución Educativa Gran Amauta. Perú: Universidad Alas Peruanas: 2017. Disponible en: https://repositorio.uap.edu.pe/handle/20.500.12990/2931
  • Nole O, Torres L. Uso de la mochila escolar y su relación con el dolor de espalda en escolares de 4° y 5° de primaria de la I.E N° 2003 Libertador José de San Martín, 2018. Perú: Universidad Privada Norbert Wiener: 2019. Disponible en: http://repositorio.uwiener.edu.pe/handle/123456789/2788

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.