Rintarepussa kantaminen on hyväksi lapsen kehitykselle - Äitiyden Ihme
 

Rintarepussa kantaminen on hyväksi lapsen kehitykselle

Rintarepussa kantaminen on hyväksi lapsen kehitykselle

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaunut kuuluvat jokaisen lasta odottavan vanhemman ostoslistalle, mutta lasta voi vaunujen sijaan tai ohessa kuljettaa myös rintarepussa. Monien asiantuntijoiden mukaan rintarepussa kantaminen on itse asiassa hyväksi lapsen kehitykselle. Se, että vauvaa pidetään lähellä, on hyväksi hänen fyysiselle ja emotionaaliselle kehitykselleen.

Se, että lapsi on lähellä vanhempaansa, saa hänet tuntemaan olonsa turvalliseksi ja suojelluksi. Tämä myös vahvistaa vanhemman ja lapsen välistä sidettä.

Rintarepussa kantaminen on hyväksi lapsen kehitykselle

Niiden lasten, jotka kasvavat rintarepussa tai vastaavassa kulkien, psykomotoriset taidot kehittyvät muita lapsia paremmin, minkä lisäksi jatkuva keinuva liike kehittää lapsen tasapainoa ja ryhtiä. Rintareppu edistää myös vauvan vapautta, itsenäistä liikettä ja lihasten kehitystä. Lisäksi vauvat, jotka viettävät pitkiä aikoja vaunuissa tai erilaisissa istuimissa, tarvitsevat enemmän aikaa mukautuakseeen kehon läpikäymiin muutoksiin.

Vastasyntyneen selkäranka on luonnostaan C-kirjaimen muotoinen, mikä on huomioitava esimerkiksi vaunuja ja rintareppua valittaessa. Jos lapsen selkäranka on terve, se suoristuu ajan kuluessa. Se, että 11 kuukautta vanhan vauvan selkäranka on edelleen C-kirjaimen muotoinen, voi olla merkki siitä, että vauva on viettänyt liikaa aikaa makuulla tai istuen vaunuissa tai istuimessa.

Rintarepussa kantaminen on hyväksi lapsen kehitykselle

Vauva saattaa samaan aikaan kärsiä vinokalloisuudesta, mikä tarkoittaa kallon epäsymmetristä litistymää tai painaumaa, joka voi aiheutua pitkään jatkuneesta staattisesta asennosta.

Sellaiset vaihtoehdot kuten kantoliinat ja -reput sekä rintareput antavat vauvan keholle sen tarvitseman tuen. Ne ovat hyvä tuki lapsen kehon läpikäymiin muutoksiin, jotka mahdollistavat sen, että kasvaessaan lapsi ryömii, istuu, seisoo ja kävelee. On hyvä muistaa, että kantoreppua tulisi käyttää vasta siinä vaiheessa, kun vauva pystyy jo istumaan ilman apua.

Rintareppu on avaintekijä lapsen fysiologisen kehityksen kannalta

Kaksi parasta paikkaa lapselle ovat lattia ja vanhemman rakastava syli. Tämä on yksi vauvan hoidon avainasioista, sillä näin toimimalla vanhemmat voivat edesauttaa lapsen tervettä motorista kehitystä.

Rintarepun tärkeys liittyy olennaisesti lapsen fysiologiseen kehitykseen. Rintarepun käytön tärkeimpiä hyötyjä ovat:

  • Rintarepun avulla lapsi on tietoisempi ympäristöstään, ja hänen aistinsa stimuloituvat ja kehittyvät.
  • Rintareppu vapauttaa aikuisen kädet ensinnäkin siksi, että hän ei joudu pitelemään vauvaa, mutta myös siksi, että hänen ei tarvitse työntää vaunuja. Siten kantaja pystyy nauttimaan paremmin liikkumisen vapaudesta.
  • Jotkut saattavat ajatella, että rintareppu on vahingollinen kantajansa selälle, vaikka tosiasiassa tilanne on täysin päinvastoin. Ergonomiset reput jakavat vauvan painon tasaisesti ja itse asiassa vähentävät tällä tavalla rasitusta. Parhaimmillaan reppu auttaa harjoittamaan lihaksia ja parantamaan ryhtiä.
Rintarepussa kantaminen on hyväksi lapsen kehitykselle
  • Kunnollinen rintareppu pitää vauvan pystysuorassa asennossa, minkä tiedetään ehkäisevän ilmavaivoja. Pystysuora asento hyödyttää vauvan ruoansulatusjärjestelmää, minkä ansiosta hänen on helpompi päästä eroon suolistoon kertyvästä ilmasta.

Muita rintarepun hyötyjä

Rintarepun käyttö vahvistaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta. Se läheisyys, jonka rintareppu tai kantoliina mahdollistaa, on avainasia kiintymysvanhemmuutta ajatellen. Tämä käsite perustuu teoriaan siitä, että lapsen emotionaalinen ja fyysinen side ainakin yhteen ensisijaiseen huoltajaan on elintärkeä hänen henkilökohtaisen kehityksensä kannalta.

Rintareppu on sekä käytännöllinen että mukava, sillä se jättää kädet vapaiksi ja mahdollistaa niiden lepuuttamisen. Yksi suuri hyöty siitä, että vauvaa kannetaan lähellä, on se, että vauva itkee harvemmin ja nukkuu paremmin. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että vanhempansa kanssa ihokontaksissa olevat lapset kerryttävät muita nopeammin painoa.

Rintareppu on myös siinä mielessä positiivinen väline lapsen kehitykselle, että se edistää hänen sosiaalisuuttaan. Lapset, joita pidetään tällä tavalla lähellä, ovat yleensä sosiaalisempia. Viimeisenä hyötynä mainittakoon, että rintareppua pidetään erittäin hyvänä valintana imetyksen kannalta. Se, että vauva on todella lähellä, saa naisen kehon erittämään oksitosiinia, joka puolestaa edistää rintamaidon erittymistä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.