Mitä pakata mukaan, kun lapsi lähtee leirille? - Äitiyden Ihme
 

Mitä pakata mukaan, kun lapsi lähtee leirille?

Kun lapsen reppu on pakattu huolellisesti, voi tämä nauttia leiristä täysillä.
Mitä pakata mukaan, kun lapsi lähtee leirille?
Azucena Fernández

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Azucena Fernández.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Suomessa kesäleirit eivät ole yhtä yleisiä ja suosittuja kuin monissa muissa maissa, mutta tästä huolimatta ne ovat viihtyisiä ja hyödyllisiä kokemuksia lapsille. Tämän vuoksi kerromme tänään, mitä kannattaa pakata mukaan, kun lapsi lähtee leirille.

Ota selvää leiristä

Ensimmäiseksi on tärkeää selvittää tarkemmin, minkälaisesta leiristä on kyse. On tiedettävä, mikä leirin tarkoitus on, missä se järjestetään ja millaisia aktiviteetteja siellä tarjotaan. Vietetäänkö leirillä aikaa luonnossa esimerkiksi telttaillen tai patikoiden tai onko leiriläisillä käytössään uima-allas? On tietysti myös tärkeää tietää, kuinka kauan lapsi viettää leirillä aikaa.

Monissa tapauksissa leirin järjestäjä tarjoaa listan tärkeimmistä ja olennaisimmista asioista, joita lapsi leirillä tarvitsee. Lista saattaa sisältää esimerkiksi makuupussin, telttapatjan ja taskulampun.

Kun tiedät edellä mainitut seikat, voit valita sopivan repun tai rinkan. Lapselle sopiva reppu on kevyt ja mukava kantaa ja helppo nostaa selkään. Sen on myös hyvä olla puhdas, jämäkkä ja hyväkuntoinen.

Kun lapsi lähtee leirille, on vanhemman hyvä tietää, mitä pakata mukaan reppuun.

Mitä pakata mukaan, kun lapsi lähtee leirille?

Seuraava lista kattaa kaiken, mitä lapsen reppuun kannattaa pakata hänen lähtiessään leirille. Tätä listaa voidaan käyttää pohjana pakkaamiselle, mutta sitä kannattaa muokata ja täydentää sen mukaan, millainen leiri on kyseessä ja kuinka pitkä sen kesto on. Jos leiripaikalla on uintimahdollisuus, on reppuun pakattava myös uimapuku, pyyhe ja mahdollisesti sandaalit.

  • Auringolta suojaava hattu
  • Puuvillaiset sukat ja mukavat kengät
  • Tarpeen mukaan makuupussi ja telttapatja tai peitto, tyyny ja vuodevaatteet
  • Hygieniatarvikkeet kuten shampoo, saippua, hammasharja, hammastahna, kampa tai harja, aurinkovoide, hyönteiskarkote jne.

Jos lapsella on jokin sairaus tai muu terveydellinen tila, joka vaatii hoitoa tai muuten huomioon ottamista, tulee myös seuraavista asioista huolehtia:

  • Lääkitys ja sen annosteluohjeet
  • Erityiset hoito-ohjeet kuten tiedot erikoisruokavaliosta
  • Tiedot aktiviteeteista, joihin lapsei ei voi osallistua tai jotka vaativat erityistä huomiota
  • Ohjeet hätätilanteiden varalle

Lapsen reppuun kannattaa pakata mukavia ja kestäviä vaatteita. Pidä huoli, että ne on helppo pukea ja riisua ja että ne kuivuvat nopeasti. Farkut ja puuvillasta valmistetut vaatteet ovat hyvä vaihtoehto. Pakkaa päivää kohden yksi vaatekerta sekä lisäksi kaksi ylimääräistä vaatekertaa.

Muista myös nimikoida lapsen vaatteet, kengät, hygieniatarvikkeet ja muut henkilökohtaiset esineet. Näitä ovat muun muassa taskulamppu, vesipullo ja aurinkolasit. Vaikka ohjaajat auttavatkin lasta leirillä, on tämän omaisuudessa hyvä olla nimi, jotta tavarat eivät katoa tai mene sekaisin muiden tavaroiden kanssa.

Kenen tulisi vastata repun pakkaamisesta?

Päivä tai pari ennen leirin alkua – riippuen siitä, kuinka innokkaasti lapi leiriä odottaa – on aika pakata reppu. Ota lapsi avuksesi repun pakkaamiseen ja anna hänen esimerkiksi merkitä pakkauslistaan kaikki pakatut tarvikkeet.

Voitte myös keskustella lapsen kanssa siitä, mikä on paras tapa pakata reppu, jotta kaikki tarvittava mahtuu mukaan. On hyvä ottaa huomioon esimerkiksi, mitä lapsi tulee tarvitsemaan ensimmäisenä. Tällaiset tarvikkeet tulisi pakata reppuun päällimmäiseksi, jotta ne on helppo ottaa käyttöön. Jos lapsen repussa on useampia taskuja, voitte päättää, mitä tavaroita menee mihinkin taskuun.

Lapsen on tärkeää oppia pakkaamaan oma reppunsa. Näin lapsi ymmärtää paremmin, mitä hänen tulee ottaa mukaan, mitkä tavarat kuuluvat hänelle ja mistä ne löytyvät. Jos lapsi on tarpeeksi vanha menemään leirille, on hän silloin myös tarpeeksi vanha pakkaamaan myös oman reppunsa – tai ainakin osallistumaan aktiivisesti pakkaamiseen. Vuosien kuluessa lapsi oppii yhä taitavammaksi pakkaajaksi.

Hyvä tapa on antaa lapsen pakata itse reppunsa ja seurata tilannetta vierestä – tarvittaessa lasta auttaen. Voit esimerkiksi ehdottaa, kuinka tavarat kannattaa järjestellä ja pitää huolen siitä, että mitään ei unohdu.

Kun annat lapsen pakata oman reppunsa, oppii hän vastuuta ja pitämään huolen omista tavaroistaan. Kun lapsen on aika palata kotiin leiriltä, osaa hän myös purkaa laukkunsa itse.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Colin Towell. (2018). Manual de supervivencia: habilidades para la aventura en exteriores. Blume.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.