4 vinkkiä, joiden avulla pidät puhelimesi lapsiturvallisena - Äitiyden Ihme
 

4 vinkkiä, joiden avulla pidät puhelimesi lapsiturvallisena

Oletko koskaan törmännyt tilanteeseen, jossa lapsesi pitää puhelintasi lelunaan? Varmista, että niin ei käy enää jatkossa! Näiden vinkkien avulla opit pitämään puhelimesi lapsiturvallisena.
4 vinkkiä, joiden avulla pidät puhelimesi lapsiturvallisena
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Monet lapset tuntuvat pitävän vanhempiensa älypuhelimia omina leluinaan. On toki totta, että älypuhelimia voi käyttää hyödyllisinä opetusvälineinä myös lapsille. Totuus on kuitenkin se, että lapsillamme on taianomainen kyky löytää puhelimista juuri ne sovellukset ja nettisivut, joihin heillä ei olisi mitään asiaa. Siksi onkin tärkeää tietää, kuinka voit pitää puhelimesi lapsiturvallisena.

Lapsille sopimattomiin sisältöihin käsiksi pääsemisen lisäksi ongelmaksi muodostuvat pienten lasten likaiset sormet, läikytetty mehu tai muut roiskeet, jotka voivat lyhentää huomattavasti älylaitteesi käyttöikää. Ennen kuin siis annat lapsesi käsitellä älypuhelintasi tai tablettiasi, onkin parasta noudattaa seuraavia vinkkejä, joiden avulla onnistut pitämään puhelimesi lapsiturvallisena.

pidä puhelimesi lapsiturvallisena

4 vinkkiä, joiden avulla pidät puhelimesi lapsiturvallisena

1. Hanki hyvät suojakuoret

Sinun kannattaa ostaa kestävä suojakuori, joka pitää puhelimesi lapsiturvallisena ja suojaa sitä ylimääräisiltä roiskeilta ja osumilta. Parhaimpia suojia ovat vedenpitävät suojakuoret, sillä niiden avulla älylaitteesi ei vahingoitu, mikäli se sattuisi putoamaan esimerkiksi vesiämpäriin tai vaikka vessanpönttöön. Varmista, että valitsemasi kuori suojaa puhelintasi sekä takaa, sivuilta, päältä että näytön kohdalta, eli että koko laite on käytännössä joka puolelta suojattu. Laadukkaasta kumista tai polykarbonaatista valmistetut kuoret ovat yleensä kestävimmät suojaamaan puhelinta väistämättömiltä kolhuilta, pudotuksilta sekä naarmuilta.

Kun pidät puhelimesi lapsiturvallisena, laitteesi ei vahingoitu lasten käsissä.

2. Lukitse näyttö

Helpoin keino estää lapsen pääsy puhelimellesi ilman lupaa on käyttää näytön lukitusta. Lukitusvaihtoehtoja ovat puhelimen mallista riippuen koodit, sormenjälkitunnistus tai pyyhkäisylukitus. Näin lapsesi ei pääse käsiksi puhelimeesi, jos jätät sen valvomatta, eikä hän saa sitä avattua itsenäisesti, ellei hän tiedä salasanaasi.

3. Aseta lapsilukko

Nykyään useisiin älypuhelimiin voi asettaa erikseen nk. lapsilukon, joka voi olla hyödyllinen silloin, kun haluat syystä tai toisesta antaa lapsesi käyttää puhelintasi. Lapsilukon avulla voit estää tiettyjen sovellusten toiminnot (kuten esim. Youtuben, kameran tai musiikkisoittimen) sekä ottaa pois käytöstä sovellusten lataus- ja poistomahdollisuuden kokonaan.

Lisäksi voit estää kokonaan kolmannen osapuolten sovellukset ja nettisivut sekä ottaa pois käytöstä palveluja, kuten sijaintipalvelun. Nämä puhelimeen asetettavat lapsilukko-ominaisuudet ovat suojattavissa salasanalla, joten lapsesi ei saa kytkettyä niitä itsenäisesti pois käytöstä. Niiden avulla pidät puhelimesi lapsiturvallisena.

Sinun tulee ensin tietää, millaisia lapsilukkoasetuksia juuri omaan älypuhelinmalliisi ja -merkkiisi löytyy. Löydät ne yleensä puhelimen käyttöohjeista. Ohjeita seuraamalla varmistat, että puhelimesi on mahdollisimman lapsiturvallinen eikä pienokaisesi pääse käsiksi ei-toivottuun sisältöön.

Oma puhelin kannattaa pitää lapsiturvallisena.

4. Hanki tietoa ja hyödynnä sovelluksia

Olipa kyseessä sitten pieni lapsi, joka vasta aloittelee älypuhelimen käyttöä, tai teini-ikäinen, jolla on jo oma kännykkä, vanhempana voi olla hankalaa pysytellä mukana siitä, mitkä kaikki ovat lapsille tai teini-ikäisille soveltuvia sovelluksia ja nettisivustoja.

Sinun tuleekin hankkia jatkuvasti ajantasaista tietoa siitä, mitkä nettisivut ovat sopivia varsinkin pienille lapsille. Lisäksi sinun tulee pystyä seuraamaan sitä, mitkä nettisivustot ovat suosituimpia teini-ikäisten keskuudessa.

Lisäksi voit etsiä sellaisia sovelluksia, joiden avulla pystyt seuraamaan lapsesi puhelimenkäyttöä sekä sitä, mitä sovelluksia puhelimella käytetään. Näin voit auttaa pitämään lapsesi turvassa silloin, kun he käyttävät älylaitteita.

Älypuhelin ei ole lelu

Nykypäivän yhteiskunnassamme lapset kyllästyvät helposti. He etsivät keinoja saada aikansa kulumaan esimerkiksi television, videopelien tai älypuhelimien parissa. Lapset ja jotkut vanhemmatkin pitävät nykyään älypuhelinta leluna, mitä se ei todellisuudessa kuitenkaan ole.

Älypuhelimet eivät ole leluja, eikä niitä tulisi koskaan pitää sellaisina. Vaikka se saattaakin kuulostaa oudolta, on itse asiassa hyvä asia, kun lapsi kyllästyy! Miksi kyllästyminen on hyvä asia? Koska silloin lapsi joutuu käyttämään mielikuvitustaan ja luovuuttaan keksiäkseen omia leikkejä tai muita aktiviteetteja viihdyttääkseen itseään. Vaikka lasten kiinnostuksen kohteet ja mieltymykset ovatkin muuttuneet, vanhempien tulisi aina opastaa heitä.

On totta, että vanhempien tavat kasvattaa lapsiaan ovat myös muuttuneet vuosikymmenten saatossa. Meidän tulisi kuitenkin aina pitää huolta siitä, että pyrimme tarjoamaan lapsillemme johdonmukaista vanhemmuutta, jotta heistä kasvaisi terveitä ja tunne-elämältään tasapainoisia aikuisia.

Älypuhelimet eivät ole lasten leluja, eikä niihin pitäisi turvautua jatkuvasti viihdykkeinä. Ne on lopulta tarkoitettu käytettäviksi vistintävälineinä. Toki niistä on aikojen saatossa tullut meille monellakin tavalla tarpeellisia, mutta meidän tulee varmistaa, että niitä käytetään oikein.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.