Teknologia sairastuttaa lapsia - mitä jokaisen vanhemman tulee tietää?
 

Teknologia sairastuttaa lapsia - mitä jokaisen vanhemman tulee tietää?

Teknologia sairastuttaa lapsia enenevissä määrin. Älypuhelimien, tablettien ja muiden laitteiden liiallinen käyttö voi saada aikaan peruuttamatonta vahinkoa lapsen terveydelle.
Teknologia sairastuttaa lapsia - mitä jokaisen vanhemman tulee tietää?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapset oppivat käyttämään älypuhelimia, tabletteja ja kaukosäätimiä jo hämmästyttävän nuorella iälläVaikka teknologialla ja erilaisilla laitteilla on omat hyvät puolensa, voi teknologia sairastuttaa lapsia.

Mitä tämä tarkoittaa? Jatka lukemista ja saat tietää!

Miten teknologia sairastuttaa lapsia?

Modernissa yhteiskunnassamme tuntuu syntyvän alati uusia termejä, syndroomia ja käsitteitä. Monet vaivamme liittyvät jollakin tapaa teknologiaan, liikunnan puutteeseen ja huonoon ravitsemukseen.

Tällä kertaa pohdimme sitä, miten teknologia sairastuttaa lapsia. Aihe saattaa vaikuttaa harmittomalta, mutta teknologian käytöllä voi olla haitallisia vaikutuksia lapsen terveyteen niin lyhyellä kuin pidemmälläkin aikavälillä.

Teknologian sairastuttava vaikutus on jatkuvasti nousussa, ja vaikka sitä ei olekaan vielä tutkittu yksityiskohtaisesti, sen olemassaoloa ei voida kiistää. Mutta miten teknologia sairastuttaa lapsia? Tämä viittaa terveysongelmiin, jotka syntyvät jatkuvasta teknologisten laitteiden käytöstä.

Vaikka saattaa olla vaikea uskoa, lapset ovat älypuhelimien, tablettien ja pelikonsolien ahkerimpia käyttäjiä, ja myös kärsivät niiden aiheuttamista vaikutuksista.

1. Kuulokkeiden käytöstä johtuvat kuulo-ongelmat

Kuulokkeiden ja nappikuulokkeiden jatkuva käyttö korkealla äänenvoimakkuudella voi aiheuttaa kuulo-ongelmia – etenkin sellaisia, jotka ilmenevät korvakäytävässä. Kuulokkeiden käyttö saattaa aiheuttaa esimerkiksi korvien soimista, eli tinnitusta, joka johtuu korvan hermojen vaurioitumisesta.

Musiikkia, videoita ja pelien ääniä on tapana kuunnella korkealla äänenvoimakkuudella, jotta ympäristön äänet eivät häiritse. Lapsia viedään usein lastenlääkärille kuulo-ongelmien vuoksi, jotka johtuvat useimmiten nimenomaan kuulokkeiden käytöstä.

Teknologia sairastuttaa lapsia eri tavoin, esimerkiksi aiheuttamalla kuulo-ongelmia

2. Toistuvien liikkeiden aiheuttamat vammat

Tätä saattaa olla vaikea uskoa, mutta jopa 5-vuotiaalla lapsella on todettu ranteen jännetuppitulehdus. Tällaisia tapauksia on enemmänkin, ja ne johtuvat suurimmaksi osaksi siitä, että lapsi on viettänyt tuntikausia aikaa älypuhelin kädessään.

Myös tekstiviestien kirjoittaminen saattaa aiheuttaa jännetuppitulehdusta peukaloissa. Älypuhelinta käytettäessä peukalot kokevat suurinta rasitusta, ja niissä esiintyykin eniten kipua, jäykkyyttä, kramppeja ja kihelmöintiä.

3. Rasittuneet silmät

Silmät väsyvät visuaalisesta stressistä. Lääkäreiden mukaan tämä on yksi huolestuttavimmista tavoista, joilla teknologia sairastuttaa lapsia. Pienen ruudun tuijottaminen tuntikausia kuormittaa silmiä.

Rasittuneiden silmien oireita ovat kuivuus, vuotaminen, valoherkkyys, punoitus ja kipu lukiessa. Lapsi saattaa kärsiä myös päänsäryistä ja pahoinvoinnista.

4. Unettomuus

Unettomuutta pidetään usein nuorten vaivana, mutta sitä esiintyy myös pienemmillä lapsilla. Kun älylaitteita käytetään myöhään yöhön asti, aivot pysyvät valppaina ja terve uni ja lepo estyvät.

Laitteiden näyttöjen sininen valo sekoittaa elimistön melatoniinin tuotannon sekä valppauden ja levon syklien säätelyn.

5. Lihaskivut

Niska-, selkä- tai hartiakipu on hyvin yleinen teknologisten laitteiden aiheuttama vaiva. Se, että älylaitetta tuijotetaan huonossa asennossa tuntien ajan, saattaa aiheuttaa muun muassa lihaskramppeja, selkärangan kaartumista ja muutoksia ryhdissä.

Liiallinen älylaitteiden käyttö saattaa aiheuttaa muun muassa selkä- ja niskakipuja

6. Internet- tai älypuhelinriippuvuus

Yksi huolestuttavimmista tavoista, joilla teknologia sairastuttaa lapsia, on internetriippuvuus. Internetriippuvuudesta kärsivä lapsi ei haluaisi tehdä mitään muuta kuin istua huoneessaan älylaitteensa äärellä.

Tällaisilla lapsilla älypuhelin on mukana kaikkialla – ruokapöydässä, automatkoilla, perheen yhteisillä reissuilla (jos heidät on saatu pakotettua mukaan) ja koulussa. Riippuvuus on niin vahva, että lapsi saattaa jopa nukkua älypuhelin tyynynsä alla. Jos lapsi jostain syystä joutuu olemaan ilman älypuhelintaan, hän kokee jäävänsä paitsi jostain tärkeästä.

Mitä vanhemman kannattaa tehdä, jos lapsi kärsii teknologian aiheuttamista vaivoista? Ensinnäkin on tärkeää rajoittaa lapsen internetin ja älylaitteiden käyttöä. Lasta tulee kannustaa muiden aktiviteettien pariin, eikä hänen saa antaa käyttää älylaitetta kahteen tuntiin ennen nukkumaanmenoa. Jos tarpeellista, voidaan etsiä asianmukaista ammattimaista apua – oli se sitten lääkärin, psykologin tai fysioterapeutin tarjoamaa hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • López, A. (2014). Las tecnopatías: enfermedades causadas por las tecnologías del siglo XXI. EFESALUD.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.