Kuinka toimia, kun teini on koukussa YouTubeen? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, kun teini on koukussa YouTubeen?

YouTube voi olla koukuttava palvelu monelle nuorelle. Tässä artikkelissa puhumme siitä, kuinka nuoren YouTube-riippuvuutta kannattaa käsitellä.
Kuinka toimia, kun teini on koukussa YouTubeen?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Oletko kyllästynyt siihen, että teini-ikäinen lapsesi viettää kaiken aikansa näytön ääressä selaillen sosiaalista mediaa tai katsellen videoita YouTubesta? Tässä mielessä vanhempien on tärkeää ymmärtää, miksi etenkin nuoret koukuttuvat niin helposti tämän tyyppisiin palveluihin. Mitä vanhemmat siis voivat tehdä, jos teini on koukussa YouTubeen, ja miten he voivat varmistaa, ettei tämän tyyppisten palveluiden liiallinen käyttö aiheuta nuorelle ongelmia?

Mitä negatiivisia vaikutuksia sillä voi olla, että teini on koukussa YouTubeen?

Vaikka YouTube tarjoaakin paljon viihdyttävää ja opettavaista sisältöä, on tärkeää olla tietoinen myös sen mahdollisista vaaroista. Liiallisella YouTuben parissa vietetyllä ajalla voi olla nuorelle negatiivisia vaikutuksia, minkä lisäksi palvelun sisältöä valvotaan hyvin vähän, jos lainkaan.

Ajantaju katoaa helposti YouTubea käytettäessä. Palvelu nimittäin tarjoaa jatkuvasti uutta sisältöä, joka liittyy käyttäjän aikaisemmin katsomiin videoihin. Vaikka tarkoituksena olisi ollut katsoa vain yksi lyhyt video, käyttäjä saattaa yhtäkkiä huomata istuneensa tuunnin erilaisen sisällön parissa. Iso vaara on myös se, että teini-ikäiset YouTube-käyttäjät voivat altistua sopimattomalle sisällölle, jollaista heidän ei ollut aikomustakaan katsoa.

Kuinka toimia, kun teini on koukussa YouTubeen?

YouTube on aikavaras

YouTube on formaattinsa vuoksi oikea aikavaras. Monien on lähes mahdotonta katsoa vain yksi video, sillä voi olla vaikeaa lopettaa videoiden katselu siinä vaiheessa, kun uusi video alkaa pyöriä automaattisesti heti edellisen loputtua.

Kun katselet jotakin videota tässä palvelussa, näet videon alapuolella siihen liittyviä muita videoita. Koska vaihtoehtoja on niin monia ja suuri houkutus jatkaa katsomista, on nuoren vaikea itse asettaa itselleen rajoja YouTuben käyttämiseen. On vaikeaa säädellä omia emotionaalisia tarpeita, joihin YouTube voi vastata milloin tahansa.

Lisäksi YouTube-palvelussa on tarjolla sisältöä, jota vanhemmat pitävät lapselleen sopimattomana. Jotkut videot sisältävät väkivaltaa, sopimatonta kielenkäyttöä ja seksuaalista sisältöä. Vanhemmat saattavat myös olla tyytymättömiä siihen, millaisia vloggaajia teini saattaa seurata ja ihailla.

Vanhemmat voivat olla huolissaan nuoren jättämästä digitaalisesta jalanjäljestä. Jos nuori lataa omaa sisältöään YouTubeen, voi olla vaikeaa poistaa heikon arvostelukyvyn negatiivisia vaikutuksia. Paine saada videolle enemmän näyttöjä, tykkäyksiä, jakoja sekä kommentteja voi myöskin aiheuttaa sisältöä tuottavalle teinille runsaasti stressiä ja ahdistusta.

Kuinka toimia, kun teini on koukussa YouTubeen?

Kuinka vähentää YouTuben käytön negatiivisia vaikutuksia?

Vaikka vanhemmat eivät pystykään seuraamaan teini-ikäisen lapsensa YouTuben käyttöä jokaikinen hetki, lapsen on kuitenkin tärkeää saada kokea itsenäisyyttä ja luottamusta tietyllä tasolla. Tämä huomioon ottaen vanhemmat voivat tehdä tiettyjä asioita tehdäkseen YouTubesta paremman kokemuksen nuorelle:

  • Asettaa palveluun lapsilukon
  • Asettaa palvelun käyttöön aikarajan
  • Puhua teinille YouTubesta ja sen käytöstä
  • Kysyä nuorelta, millaista sisältöä hän näkee palvelussa ja millaista sisältöä hän itse sinne tuottaa

Voi olla hyödyllistä rajoittaa teinin teknologisten laitteiden käyttöä silloin, kun lapsen on aika tehdä kotiläksyjä tai mennä nukkumaan. Jos teknologian käyttö on kuitenkin välttämätöntä, vanhemmat voivat pyytää teiniä käyttämään sitä koko perheen yhteisessä tilassa.

Rajoitukset auttavat laskemaan riskiä sekä masennukseen että yksinäisyyteen, jotka molemmat liittyvät liialliseen ajankäyttöön teknologian ja sosiaalisen median parissa. Vanhempien on siis tärkeää pitää kaikki tämä mielessä, jotta he voivat auttaa teiniään pääsemään eroon YouTuben koukuttavasta voimasta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.