Urheilun unta parantavat hyödyt lapsille
 

Urheilun unta parantavat hyödyt lapsille

Urheilun unta parantavat hyödyt ovat yksi tärkeimmistä syistä, miksi lasten kannattaa harrastaa liikuntaa. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja.
Urheilun unta parantavat hyödyt lapsille
Andrés Felipe Cardona Lenis

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntatieteiden kandidaatti Andrés Felipe Cardona Lenis.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Urheilun unta parantavat hyödyt lapsille ovat tärkeämpiä kuin ehkä uskotkaan. Kyse ei ole vain siitä, että lapsia motivoidaan harrastamaan liikuntaa energian kuluttamiseksi, vaan myös heidän kokonaisvaltaisen terveytensä edistämisestä.

Vaikka huonoja yöunia ja siihen liittyviä unihäiriöitä uskotaan olevan vain aikuisilla, myös lapset voivat kärsiä niistä. Siksi lasten patistamisessa urheiluun on kyse paljon muustakin kuin ajanvietteestä. Kehotamme sinua tutustumaan urheilun unta parantaviin hyötyihin lapsilla.

Urheilun unta parantavat hyödyt lapsille

Liikunta on vastuussa erinäisistä terveyshyödyistä, ja se edistää usein myös lasten unta.

Tavoitteena on harrastaa urheilua, johon lapset suhtautuvat intohimoisesti, ja nauttia siitä säännöllisesti. Kolumbian Medellinissä sijaitsevan San Buenaventura -yliopiston tekemä tutkimus osoittaa, että liikunta on hyödyksi myös koulumenestykselle. Seuraavissa kappaleissa kerromme lisää urheilun unta parantavista hyödyistä lapsilla.

Urheilu hyödyttää terveyttä ja unta.
Lasten on tärkeää harrastaa urheilulajia, josta he pitävät ja jonka he valitsevat itse. Näin liikunta on heistä hauskaa, he ovat väsyneempiä päivän päätteeksi ja he nukkuvat hyvin ja levollisesti.

1. Urheilu parantaa unen laatua

Kun lapset harrastavat liikuntaa, heidän lihaksensa saavat hapekasta verta. Tämä saa aikaan voimakkaamman rentoutumisen tunteen ja vähentää lihasjännitystä, erityisesti yöllä.

Lisäksi jotkin elimet, kuten aivot, hyötyvät saamastaan runsaasta hapesta, mikä tuottaa ja erittää onnellisuushormoneja, kuten dopamiinia, serotoniinia ja norepinefriinia.

2. Urheilu lisää unen määrää

Yksi suositus elimistön yleisen terveyden varjelemiseksi on nukkua 7-8 tuntia joka yö. Lasten kohdalla tätä parametria säännellään iän mukaan, joka on paljon tärkeämpi ohjenuora, sillä heidän fyysinen ja psyykkinen kehityksensä on vielä kesken.

Tullessaan kotiin urheiluharrastuksesta lapsi tuntee itsensä väsyneeksi. Näin hän nukahtaa nopeammin ja tarvitsee pidemmät yöunet palautuakseen.

3. Urheilu auttaa ehkäisemään tai hoitamaan unettomuutta

Lapset voivat kärsiä myös unihäiriöihin liittyvistä seurauksista, kuten ahdistuneisuudesta ja unettomuudesta. Onneksi urheilun harrastaminen auttaa hoitamaan näitä oireita. Fyysinen väsymys vaatii useimmiten enemmän unta, mikä auttaa nukahtamaan.

Jos lapsellasi on sen sijaan merkittäviä unettomuuteen tai ahdistuneisuuteen liittyviä oireita, on parasta kääntyä erikoislääkärin puoleen.

Urheilu väsyttää ja auttaa nukahtamaan.
Jos lapsen unihäiriöt jatkuvat urheilusta huolimatta, kannattaa kääntyä erikoislääkärin puoleen.

4. Urheilu vähentää uneen liittyviä haittoja

Yksi terveyden suurimmista vihollisista on fyysisesti passiivinen elämäntapa. Mutta mitä tekemistä sillä on lasten unen kanssa? Tämä ongelma nousee esiin yhtenä haittatekijänä yleiselle hyvinvoinnille ja lisää riskiä sairastua joihinkin ei-tarttuviin sairauksiin, kuten liikalihavuuteen.

Liikalihavuuteen, ylipainoon ja verenpaineeseen liittyvät ongelmat voivat vaikuttaa uneen. Tällaiset sairaudet aiheuttavat jaksamattomuutta, huonoa verenkiertoa ja muita kielteisiä terveysvaikutuksia. Edellä esitetyn perusteella lasten urheilu ehkäisee näiden sairauksien vaikutuksia, kun taas unen laatu ja määrä paranevat vähitellen.

Auta lastasi saamaan urheilun unta parantavat hyödyt

Säännöllisen urheilun lisäksi lapset tarvitsevat jatkuvaa apua. Sinun tulee siis puuttua asiaan ja etsiä työkaluja unen määrän ja laadun parantamiseksi.

Voit esimerkiksi keskustella lapsesi kanssa ja sopia nukkumaanmenoajoista. Kun nukkumaanmenoaika koittaa, lapsen tulee olla sängyssä ja ilman elektronisia laitteita.

On myös tärkeää, että lapset keskittyvät lajin terveelliseen harrastamiseen, että he aidosti nauttivat siitä eikä heitä pakoteta siihen. Mitä onnellisemmaksi lapsi itsensä tuntee ympäristönsä ja harrastamansa lajin suhteen, sitä todennäköisemmin hänen unensa on laadukasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Martínez Sabater, A., Martínez Puig, C., Marzà Gascón, A., Escrivá Aznar, G., Blasco Roque, M., & LLorca, J. (2012). Hábitos de sueño de la población infantil del Grau de Gandía: Un estudio descriptivo. Enfermería Global. https://doi.org/10.4321/s1695-61412012000300008
  • López Sánchez, G. F., López Sánchez, L., & Díaz Suárez, A. (2016). Efectos de un programa de actividad física en la calidad del sueño de escolares con TDAH. SPORT TK-Revista EuroAmericana de Ciencias Del Deporte. https://doi.org/10.6018/249071

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.