Taiteen edut lapsille - Äitiyden Ihme
 

8 taiteen etua lapsille

Taiteella on lukuisia etuja lasten kehityksen kannalta kaikilla osa-alueilla. Se antaa heille mahdollisuuden tuntea olonsa vapaaksi, keskittyneeksi ja rentoutuneeksi. Lue lisää.
8 taiteen etua lapsille
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 16 lokakuuta, 2023

Taiteesta on suuria etuja lapsille. Kun lapsi suorittaa taiteellista toimintaa, se parantaa hänen hienomotoriikkaansa, tarkkuuttaan ja itseluottamustaan. Hän ilmaisee itseään ja vapauttaa kaiken luovuutensa piirtämisen, maalauksen tai minkä tahansa taiteen avulla.

Maalaus auttaa lapsia löytämään maailman, joka on täynnä värejä, muotoja ja viivoja, jotka sulautuvat yhteen ja synnyttävät maailman täynnä mielikuvitusta. Lisäksi voimme opettaa heitä esimerkiksi maalaamalla yhdessä heidän kanssaan. Muista, että lapset oppivat jäljittelemällä ja että taide ei ole hyväksi vain lapsille vaan myös aikuisille. Otetaan siitä kaikki irti!

Taide lasten viestintävälineenä

Taide stimuloi lasten kommunikointia muiden ja itsensä kanssa. Se on myös loistava työkalu luovuuden, keskittymiskyvyn, ilmaisun ja herkkyyden kehittämiseen. Lasten on paljon helpompaa välittää tunteitaan, pelkoaan, huoliaan, tykkäämisiään ja inhoamisiaan sekä ahdistusta maalaamalla tai piirtämällä. Tästä syystä taidetta käytetään paljon terapiassa, jotta he voivat ilmaista itseään vapaasti.

Maalaus auttaa ennen kaikkea pienimpiä lapsia, jotka eivät vielä osaa ilmaista kaikkea kielellä. Siksi he kommunikoivat ja rakentavat kuvan itsestään piirtäen tai maalaamalla . Tästä syystä heidän on hyvä kokeilla erilaisia tekniikoita, joihin liittyy myös fyysinen tunne. Esimerkiksi muovaaminen savella tai muovailuvahalla tai maalaamalla sormilla auttaa tuntemaan materiaalin tekstuurin.

Taiteen edut lapsille

Kuten jo mainitsimme, taide on kommunikaatiomuoto lapsille ja se tuo heille monia etuja. Tutustutaanpa niistä joihinkin.

Taiteen edut lapsille: ylpeys omasta työstä.
Maalaus on yksi niistä harrastuksista, jotka kohottavat lasten itsetuntoa, sillä he ovat ylpeitä nähdessään valmiit työnsä.

1. Kohentaa itsetuntoa

Lapsi, joka piirtää, maalaa tai muovaa, tuntee olonsa ylpeäksi tekemästään työstä, mikä auttaa häntä saamaan terveen itsetunnon.

2. Parantaa viestintää

Kuten sanottu, taide on tapa kommunikoida muiden, mutta myös itsensä kanssa. Lasten on helpompi ilmaista tunteitaan piirustuksen avulla kuin sanoin.

3. Parantaa käsien ja silmien koordinaatiota

Maalaaminen tai piirtäminen vaatii silmien ja käsien koordinointia, ja lasten motoriset taidot edistyvät.

4. Lisää keskittymiskykyä

Piirtäminen ja maalaaminen vaativat keskittymistä, mikä auttaa lapsia kaikilla heidän elämänsä alueilla.

5. Edistää luovuutta

Kaikki lasten aktiviteetit, kuten askartelu tai maalaus, lisäävät ja stimuloivat heidän luovuuttaan.

6. Se opettaa tärkeitä arvoja

Taiteen kautta opittavat arvot ovat omistautuminen ja vaivannäkö. He voivat nähdä itse , että mitä enemmän he ponnistelevat ja omistavat aikaa työlleen, sitä parempia tuloksia he saavat. Tämä auttaa heitä kaikilla elämän osa-alueilla.

7. Parantaa aisteja

Kaksi aistia, jotka kehittyvät eniten taiteen kautta, ovat kosketus ja näkö. Siksi, jos kannustamme heitä muovaamaan tai maalaamaan käsin, he myös parantavat käsitystään kaikkien taiteellisten instrumenttien tarjoamista erilaisista tekstuureista ja väreistä.

8. Taide auttaa lapsia rentoutumaan

Taide on sekä lapsille että aikuisille erinomainen työkalu, joka voi auttaa meitä rentoutumaan stressaantuneena. Maalaus ja piirtäminen niinä hetkinä kun olemme hermostuneita auttavat meitä keskittymään tekemiseen ja unohtamaan, mikä sai meidät ahdistumaan.

Taaperotyttö kuuntelee musiikkia kuulokkeilla.
Musiikki on myös erittäin hyödyllistä lapsille, koska se auttaa heitä rentoutumaan, stimuloi mielikuvitusta ja helpottaa ilmaisua.

Kuinka herättää lasten kiinnostus taiteeseen

Nyt tiedämme, mitkä ovat taiteen edut lapsille. Katsotaan vielä, kuinka voimme herättää kiinnostuksen taiteisiin:

  • Tarjoa heille materiaaleja maalaamista, piirtämistä tai muovailua varten. Heidän ikänsä mukaan voit jättää materiaalit aina tarjolle, jotta he voivat halutessaan tarttua niihin.
  • Ilmoita heidät taidetunneille. Jos lapsesi rakastavat taidetta ja näet sen innostavan heitä, voit ilmoittaa heidät esimerkiksi taide- ja askartelutunneille.
  • Vie heidät museoihin tai tutkikaa erilaisia veistoksia ja maalauksia. Tämä on tapa viettää aikaa perheen kanssa ja lisäksi kehittää omia kriteerejä näkemilleen teoksille.
  • Soita heille musiikkia. Tämä on yksi taiteellisen ilmaisun muoto, joka voi auttaa heitä keskittymään heidän erilaisiin tehtäviinsä.
  • Esittele taide leikin kautta. Voitte kopioida kuuluisien maalareiden maalauksia, järjestää kotona “museon” heidän piirustuksilleen ja maalauksilleen tai tehdä käsitöitä tai veistoksia.

Taide parantaa lasten elämää

Tässä artikkelissa olemme puhuneet valtavista eduista, joita taiteella on lapsille. Siksi on tärkeää rohkaista näitä ilmaisumuotoja lapsissa. Kyse ei ole vain maalaamisesta tai muovaamisesta, vaan myös monien heidän elämänsä näkökohtien parantamisesta nykyhetkellä ja tulevaisuudessa.

Älä epäröi esitellä lapsillesi taidetta ja rohkaise heitä niin paljon kuin voit ilmaisemaan tunteitaan maalaamalla. Tällä tavalla he tuntevat olonsa vapaaksi, keskittyneeksi ja rentoutuneeksi.

“Taide on syvimpien ajatusten ilmaisu, yksinkertaisimmalla tavalla.”

– Albert Einstein –


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mateu Lillo, B. (2018). Arteterapia la expresión de las emociones a través del arte en la infancia.
  • Solano, A. A., & Chornet, V. G. (2018). El arte en la primera infancia: propuestas destacables. Revista sobre la infancia y la adolescencia, (15), 70-97.
  • Monsalve Rojas, E., & Ríos Aguinaga, L. M. (2017). Las artes plásticas como lenguaje de las emociones y los sentimientos en la primera infancia (Bachelor’s thesis, Escuela de Educación y Pedagogía).
  • Sánchez, A. M., & Ruiz, D. L. “La caja mágica de Lily”: herramienta para el desarrollo emocional en la infancia a través del arte. In II Congreso Virtual Iberoamericano sobre Recursos Educativos Innovadores (p. 268).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.