5 matkimisleikkiä lapsille
 

5 matkimisleikkiä lapsille

Lapset jäljittelevät kaikkea, mitä vanhemmat tekevät. Lasten kehitystä voidaankin tehostaa opettavaisten matkimisleikkien avulla.
5 matkimisleikkiä lapsille
Marcela Alejandra Caffulli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Viimeisin päivitys: 23 toukokuuta, 2023

Lapset oppivat matkimalla. Tässä mielessä asettuminen toisen ihmisen asemaan ja mielikuvituksen kehittäminen kuuluvat niihin moniin taitoihin, joita perheen pienimmät voivat kehittää pelien avulla. He jäljittelevät vanhempiensa tekemisiä jo pienestä pitäen, ja myöhemmin he tutustuvat maailmaan toisenlaisten esimerkkien kautta. Mikä siis olisikaan parempi tapa opettaa ja stimuloida lapsia kuin leikkisät matkimispelit? Täältä löydät viisi matkimisleikkiä lapsille.

Matkiminen lapsuudessa

Lapsuudessa pääosassa ovat assimilaatioprosessit. Leikkiessään lapset pyrkivät jäljittelemään näkemäänsä ja ottavat sen hyvin tosissaan, vaikka se aikuisten näkökulmasta on vain fantasiaa tai he eivät pidä sitä merkityksellisenä lastensa kasvulle.

Lapset eivät matki vain sitä, mikä on hyödyllistä tai myönteistä. Varhaisessa iässä he eivät useinkaan tee eroa hyödyllisen ja haitallisen välillä. Tästä syystä vanhempien ja muiden kasvattajien tehtävänä on etsiä aktiviteetteja, joiden avulla lapset voivat kehittää persoonallisuuttaan ja kykyjään. Tähän tarkoitukseen sopivat erilaiset matkimisleikit.

Viisi parasta matkimisleikkiä lapsille

Symboliset leikit, kuten Aula Infantilin julkaisemassa artikkelissa todetaan, ovat lapsille erittäin hyödyllisiä. Ne edistävät lasten kognitiivista, emotionaalista, kielellistä, motorista ja älyllistä kehitystä. Tässä on viisi matkimisleikkiä, jotka auttavat vahvistamaan kaikkia näitä osa-alueita.

Taapero leikkii peilin edessä.
Peilin edessä leikkiminen on tärkeää, sillä sen avulla lapset tutustuvat itseensä. Sen avulla he oppivat tuntemaan esimerkiksi kehonsa eri osat.

1. Osoitusleikki

Tämä on yksi tärkeimmistä leikeistä, joiden avulla lapsi oppii tuntemaan itsensä. Osoitusleikissä lapsi voi katsoa itseään peilistä sekä osoittaa ja nimetä kehonsa eri osia.

2. Musiikkileikki

Eleet ovat osa ekspressiivistä kieltä syntymästä lähtien. Ne ovat pääosassa lapsen oppiessa sanomaan ensimmäiset sanansa, sillä ne tukevat viestintää. Esimerkiksi ennen kuin lapsi oppii sanomaan “ei” ensimmäistä kertaa, hän pystyy jo asettamaan rajoja pudistamalla päätään.

Lapsia kiehtookin tässä mielessä musiikkileikki, jossa hyödynnetään erilaisia lauluja ja runoja. Ne innostavat heitä ilmehtimään sekä elehtimään käsillään, jaloillaan ja muilla kehonosilla.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: 3 helppoa musiikkileikkiä pienille lapsille

3. Junaleikki

Junaleikissä osallistujat leikkivät rakentavansa junaradan. Tämä on täydellinen tapa työstää lasten psykomotorisia taitoja. Ja mikä parasta, kuukausien kuluessa peliin voidaan lisätä uusia tavoitteita, vaikeustasoja ja päämääriä. Se voidaan näin mukauttaa mihin tahansa elämänvaiheeseen, ja se opettaa lapsille myös ryhmätyötaitoja. Tästä syystä suosittelemme tätä leikkiä sekä kotiin että kouluun.

Nuori tyttö leikkii palomiestä.
Pukuleikit ovat lapsista aina hauskoja. He voivat leikkiä eri hahmoja ja löytää oman mieliammattinsa.

4. Ammattileikki

Lapset leikkivät kokkeja, kampaajia, sairaanhoitajia, taloudenhoitajia, tarjoilijoita, astronautteja, palomiehiä tai muita ammattilaisia. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että heillä olisi siihen kutsumus tai että he haluaisivat omistautua kyseiselle työlle aikuisena.

Yksi asia on kuitenkin selvä: eri ammatteja jäljittelevät leikit opettavat lapsia arvostamaan jokaista työtä ja päästämään mielikuvituksensa lentoon sen suhteen, mitä työnkuvaan kuuluu. Lisäksi he oppivat niiden avulla itsestään ja mieltymyksistään.

5. Eläinleikki

Ei ole parempaa tapaa edistää kunnioitusta ja rakkautta eläviä olentoja ja luontoa kohtaan kuin eläinleikki. Nämä tärkeät arvot saavat lapset huolehtimaan ympäristöstä.

  •  Julistekartongille tai paperille piirretään eläimiä.
  • Aikuinen ääntelee eläimen tavalla ja lapsen on toistettava se.

Tämän hauskan leikin avulla lapset oppivat tunnistamaan eläimiä. Kasvaessaan he osaavat nimetä ne. Eläinten äänien matkiminen on ensimmäinen askel kohti kielellistä oppimista.

Matkimisleikit ovat opettavaisia ja hauskoja

Matkimisleikkien avulla voidaan tehostaa lasten kehitystä sekä luovuutta ja monia muita taitoja. Toivottavasti hyödynnät niitä! Ne ovat hyvä tapa viettää laatuaikaa lasten kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.