Hampaiden puhkeamisoireita lievittävä iengeeli
 

Hampaiden puhkeamisen oireita lievittävä iengeeli

Iengeelin käyttöä hampaiden puhkeamisen aikana ei suositella, sillä se voi aiheuttaa lapselle terveysongelmia.
Hampaiden puhkeamisen oireita lievittävä iengeeli
Vanesa Evangelina Buffa

Kirjoittanut ja tarkastanut hammaslääkäri Vanesa Evangelina Buffa.

Viimeisin päivitys: 24 tammikuuta, 2023

Ensimmäisten hampaiden puhkeaminen voi olla epämukavaa ja ahdistavaa aikaa sekä lapselle itselleen että tämän vanhemmille. Tästä syystä jotkut vanhemmat laittavat iengeeliä vauvansa ikeniin tämän olon helpottamiseksi. Mutta kuinka turvallisia nämä käsikauppatuotteet ovat? Tässä artikkelissa kerromme, onko hampaiden puhkeamisoireita lievittävä iengeeli hyväksi vauvoille.

Hampaiden puhkeaminen voi tuoda mukanaan itkua, ruokahaluttomuutta ja unettomia öitä. Joillakin vauvoilla se aiheuttaa epämukavuutta, kipua ja ärtyisyyttä.

Vauvojen iengeeliä saa apteekista ilman reseptiä ja se voikin tuntua nopealta ja tehokkaalta ratkaisulta ongelmaan. Totuus kuitenkin on, että tällaisten aineiden käyttöä ei suositella. Kerromme alla, miksi.

Mitä on vauvojen iengeeli?

Vauvojen iengeeli on erittäin suosittu tuote hampaiden puhkeamiseen liittyvän epämukavuuden lievittämiseen. Se on geelimäistä ainetta, jota hierotaan vauvan ikeniin tulehduksen lievittämiseksi, koska se sisältää bentsokaiinia, joka on paikallispuudute.

Bentsokaiinia sisältävät täsmätuotteet ovat yleensä nestemäisessä, suihkemaisessa, geelimäisessä tai voidemaisessa muodossa. Niitä käytetään lievittämään kurkku- ja hammaskipua, suun haavaumia, palovammoja, hyönteisten puremia, kutinaa ja peräpukamia. Ja kuten jo todettiin, myös ienten tulehdusta hampaiden puhkeamisen aikana.

Tunnetuimpien bentsokaiinia sisältävien lääkkeiden kauppanimet ovat Anbesol®, Orabase®, Topex®, Orajel®, Baby Orajel® ja Hurricaine®. Lisäksi tätä lääkeainetta löytyy geneerisistä tuotteista ja joistakin myymälöiden omista merkeistä.

Vauva pureskelee sormeaan, koska hänen ikeneensä sattuu.
Hampaiden puhkeaminen voi aiheuttaa kipua ja ärtyisyyttä, mutta mitä tahansa reseptivapaata lääkettä ei tule käyttää epämukavuuden lievittämiseen ilman lääkärin lupaa.

Vauvojen iengeeli: käyttöön liittyvät riskit

Iengeelien sisältämän bentsokaiinin vuoksi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ei suosittele käyttämään niitä lapsilla. Tämä puudute voi aiheuttaa sivuvaikutuksena methemoglobinemiaksi kutsutun verisairauden, vaikka puudutteen pitoisuus tuotteessa olisi alle 7,5 %. Tämä reaktio ei ole yleinen, mutta puhjetessaan se voi olla vakava ja hengenvaarallinen.

Häiriö ilmenee, kun methemoglobiinin pitoisuus punasoluissa nousee yli normaaliarvon. Tämä heikentää punasolujen kykyä kuljettaa happea tehokkaasti elimistön kudoksiin. Methemoglobinemiasta kertovia merkkejä ovat kalpeus, väsymys, päänsärky, huimaus ja sekavuus, hengenahdistus ja kohonnut sydämensyke. Nämä oireet voivat ilmaantua jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen.

Vastasyntyneet ja alle 2-vuotiaat lapset näyttävät olevan alttiimpia methemoglobinemialle. Tämä ikä vastaa hampaiden puhkeamisajankohtaa. Tästä syystä on tärkeää, että vanhemmat eivät laita iengeeliä tai muita bentsokaiinia sisältäviä tuotteita pienten lasten suuhun ilman terveydenhuollon ammattilaisen suositusta ja valvontaa.

Varo homeopaattisia tuotteita ja koruja!

Vauvan olon helpottamiseksi vanhemmat turvautuvat usein tuotteisiin, jotka lupaavat rauhoittaa vauvan, mutta jotka voivat olla vaarallisia. Esimerkiksi jotkut hampaiden puhkeamiseen tarkoitetut homeopaattiset lääkkeet sisältävät belladonnaa, joka on lapsille mahdollisesti haitallinen ainesosa. Jos käytön jälkeen ilmenee jokin näistä oireista, vauva on vietävä välittömästi lääkäriin:

  • Kouristukset
  • Velttous
  • Voimakas uneliaisuus
  • Hengenahdistus
  • Ihotulehdus
  • Ummetus
  • Virtsaamisvaikeudet homeopaattisten tuotteiden käytön jälkeen

Kaikista näistä syistä hampaiden puhkeamiseen tarkoitetut homeopaattiset tuotteet eivät ole saaneet FDA:n hyväksyntää niiden turvallisuuden tai tehon osalta.

Muita suosittuja tuotteita ovat meripihkakorut, joiden käyttöä ei myöskään suositella. Nämä korut eivät tutkitustikaan auta hampaiden puhkeamisoireisiin, ja ne ovat vauvoille vaaraksi. Pienen koon ja helmien pyöreän muodon vuoksi ne voivat aiheuttaa pienen lapsen tukehtumisen tai kuristumisen.

Vauva syö mansikkaa.
Hedelmien tai vihannesten syöttäminen vauvalle voi auttaa lievittämään hampaiden puhkeamisen aiheuttamaa kipua.

Kuinka lievittää hampaiden puhkeamisoireita

Hampaiden puhkeaminen on normaali kehitysvaihe lapsella. Jotkut vauvat voivat olla sen aikana ärtyisiä ja tuntea kipua. Lisäksi on tyypillistä, että vauva kuolaa ja laittaa kaikki esineet suuhunsa.

Hampaiden puhkeamisen aikana vauvaa kannattaa tukea kärsivällisesti ja rakastavasti. On olemassa joitakin vaarattomia kotikonsteja, jotka voivat tyynnyttää vauvan aiheuttamatta haittaa:

  • Anna vauvalle puhtaita ja viileitä esineitä, kuten umpikumisia puruleluja, rengaspuruleluja tai metallinen lusikka. Näitä esineitä ei saa jäädyttää pakkasessa, vaan ne tulee viilentää jääkaapissa.
  • Hiero vauvan ikeniä puhtain sormin. Voit käyttää myös silikonista sormisuojaa tai vauvan hammasharjaa.
  • Jos lapsi syö jo kiinteää ruokaa, voit antaa hänelle hedelmiä, vihanneksia tai jotain rouskuvaa.
  • Vahdi vauvaa tukehtumisen varalta, kun hän laittaa esineitä suuhunsa.
  • Jos lastenlääkäri katsoo sen aiheelliseksi, vauvalle annetaan tulehduskipu- tai särkylääkettä.

Vältä iengeeliä vauvoilla

Iengeeliä ei siis kannata käyttää hampaiden puhkeamisoireiden lievittämiseen vauvoilla. Hampaiden puhkeaminen on fysiologinen vaihe, joka lasten vain täytyy käydä läpi. Nämä tuotteet eivät siis ole ainoastaan tarpeettomia, vaan ne voivat aiheuttaa jopa terveyshaittaa.

Pysy kärsivällisenä. Muutaman päivän kuluttua hammas on puhjennut ja itku ja ärtyneisyys lakkaavat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Caffaratti, M., & Real, J. P. BENZOCAÍNA DE ADMINISTRACIÓN TÓPICA Y RIESGO DE METAHEMOGLOBINEMIA.
  • Lepe-Zúñiga, J. L., Aguilar-Gómez, L. E., & Godínez-Téllez, N. C. (2015). Association of benzocaine and paracetamol with neonatal-acquired methemoglobinemia. Boletín médico del Hospital Infantil de México72(4), 271-275.
  • Nissen, M. D., Lau, E. T., Cabot, P. J., & Steadman, K. J. (2019). Baltic amber teething necklaces: could succinic acid leaching from beads provide anti-inflammatory effects?. BMC complementary and alternative medicine19(1), 1-9.
  • Monaghan, N. (2019). Teething products may be harmful to health. British Dental Journal227(6), 485-487.
  • Jong, M. C., Verwer, C., van de Vijver, L., Klement, P., Burkart, J., & Baars, E. (2015). A randomized open comparative clinical trial on the effectiveness, safety and tolerability of a homeopathic medicinal product for the treatment of painful teething in children. Journal of Alternative & Integrative Medicine4(1).
  • Chung, N. Y., Batra, R., Itzkevitch, M., Boruchov, D., & Baldauf, M. (2010). Severe methemoglobinemia linked to gel-type topical benzocaine use: a case report. The Journal of emergency medicine38(5), 601-606.
  • Maraj, D. C., Barak-Norris, R., & Dankha, M. (2021). A Rare Case of Benzocaine-Induced Methemoglobinemia. Cureus13(11).
  • Abdulsatar, F., Matsui, D., Miller, M., & Taheri, S. (2019). Teething necklaces and bracelets pose significant danger to infants and toddlers.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.