10 tapaa rauhoittaa lapsi ilman teknologiaa - Äitiyden Ihme
 

10 tapaa rauhoittaa lapsi ilman teknologiaa

Kiireinen vanhempi turvautuu helposti älylaitteiden apuun viihdyttääkseen lastaan. On kuitenkin olemassa monia muitakin tapoja, joilla lapsen saa rauhoittumaan ja viihtymään.
10 tapaa rauhoittaa lapsi ilman teknologiaa
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Lähes jokainen vanhempi turvautuu toisinaan teknologian apuun lapsen ollessa tylsistynyt, levoton tai kiukkuinen. Vaikka televisiolle, tabletille ja älypuhelimelle onkin aikansa ja paikkansa, on tietenkin myös monia muita tapoja viihdyttää lasta. Tässä artikkelissa esittelemmekin kymmenen keinoa rauhoittaa lapsi ilman teknologiaa.

Erilaiset älylaitteet ovat kiistatta osa jokapäiväistä elämäämme ja niistä onkin monia hyötyjä sekä aikuisille että lapsille. Ongelmalliseksi tilanne muuttuu siinä vaiheessa, kun vietämme päivittäin liikaa aikaa näyttöjen äärellä. Nykyään jo hyvin pienet lapset viettävät runsaasti aikaa älylaitteiden parissa.

On tavallista, että vanhempi laittaa lapselle videon pyörimään tai antaa tämän pelata tabletilla, jotta tämä pysyy hetken aikaa tyytyväisenä ja rauhallisena. Kiireessä emme aina tule ajatelleeksi, että tällainen tapa voi olla hyvin haitallinen. On totta, että lapsi rauhoittuu väliaikaisesti, mutta siinä vaiheessa, kun hänen täytyy lopettaa pelaaminen tai ohjelman katseleminen, hän saattaa ärtyä tai jopa ahdistua. Pikkuhiljaa lapsi saattaa jopa hylätä leikit ja muut aktiviteetit halutessaan viettää aikaa ainoastaan älylaitteiden parissa.

10 tapaa rauhoittaa lapsi ilman teknologiaa

1. Fyysinen kontakti

Jos pieni lapsi on ärtynyt tai levoton, vastusta kiusausta, äläkä laita hänelle videota pyörimään puhelimestasi. Sen sijaan nosta lapsi syliisi ja pitele häntä lähelläsi niin kauan kuin on tarpeen. Mikään ei tunnu pienestä lapsesta mukavammalta kuin fyysinen läheisyys oman äidin tai isän kanssa, ja tällainen kontakti onkin hänelle hyvin tärkeää.

10 tapaa rauhoittaa lapsi ilman teknologiaa

2. Lapsen itkun huomiointi

Kun kyseessä on vauva, on tärkeää huomioida hänen itkunsa ja selvittää sen syy. Ehkäpä pienokainen on nälissään, tarvitsee vaipanvaihtoa tai yksinkertaisesti kaipaa vanhempansa läheisyyttä. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee, että alle 2-vuotiaat lapset eivät käyttäisi teknologiaa, mutta monet vanhemmat jättävät tämän suosituksen huomiotta. Kun vanhemmat ovat vastaanottavaisia vauvan tarpeille, on tämän rauhoittaminen mahdollista myös ilman älylaitteiden apua.

3. Rentouttava kylpy

Yksi hyvä tapa rauhoittaa pieni lapsi on lämmin vaahtokylpy, johon otetaan mukaan lapsen suosikkikylpylelut. Kylpy rentouttaa kehon ja mielen, minkä lisäksi kylpeminen on monen lapsen mielestä todella hauskaa.

4. Satuhetki

Oli lapsi sitten minkä ikäinen tahansa, vanhemman  äänen kuunteleminen rauhoittaa häntä. Jos siis huomaat lapsen olevan tylsistynyt, rauhaton tai levoton, lukekaa yhdessä satu. Muuttamalla ääntäsi tarinan eri hahmojen puhuessa, teet lukuhetkestä entistä hauskemman.

Äiti lukee iltasatua

5. Lapsen toivoman leikin leikkiminen

Lupaa lapselle, että voitte leikkiä mitä tahansa hänen toivomaansa leikkiä. Siitäkään ei kannata murehtia, että leikki saa aikaan sotkun, sillä vaatteet ja pöydät on helppo pestä jälkikäteen. Lapsen täytyy saada tutkia, kokeilla ja hieman likaantuakin oppiakseen uusia asioita ja saadakseen kognitiivisen kehityksensä vaatimia ärsykkeitä. Leikkiminen on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin ainainen näytön tuijottaminen.

6. Musiikin tahtiin tanssiminen

Laita musiikki soimaan – kuitenkin ilman musiikkivideota – ja tanssi lapsen kanssa sen tahtiin. Tämä on loistava keino pitää lapsi touhukkaana ja aktiivisena. Voitte keksiä vuorotellen erilaisia hauskoja tanssiliikkeitä.

7. Yhdessä piirtäminen

Useimmat lapset rakastavat piirtämistä ja värittämistä, joten hanki lapselle paperia, värikyniä ja maaleja ja rohkaise häntä käyttämään luovuuttaan. Myös lähdettäessä vierailulle kodin ulkopuolelle mukaan kannattaa pakata vihko ja kynät, jotta lapsi ei pääse kyllästymään.

10 tapaa rauhoittaa lapsi ilman teknologiaa

8. Rentoutuminen ja joogaaminen

Jos huomaat lapsesi olevan ärtynyt, rauhaton tai tylsistynyt, kokeilkaa yhdessä joogaa. On olemassa runsaasti erilaisia lapsille suunnattuja joogaharjoituksia. Sen lisäksi jooga on loistavaa liikuntaa, rentoutumista sekä aktiivisena pysymistä. Toinen vaihtoehto on laittaa taustalle soimaan rentouttavaa musiikkia ja mennä sängylle makoilemaan ihan vain rentoutumaan. Jos on tarpeen, voit lukea lapselle muutaman tarinan rauhoittaaksesi häntä.

9. Lapsen naurattaminen

Kutita lastasi! Se saa lapsesi viihtymään, koska hän saa nauraa sydämensä kyllyydestä sekä auttaa lisäksi luomaan yhteyden vanhempaansa. Kutittaminen ja leikkimielinen painiminen ovat loistavia tapoja pitää hauskaa, ilman että tarvitsee käyttää tablettia tai muita teknologisia laitteita. Pidä kuitenkin huoli, ettei kukaan satuta itseään leikin lomassa.

10. Värityskirjat

On olemassa loputon määrä erilaisia mandala-kirjoja ja muita värityskirjoja, joiden tekeminen auttaa lasta rauhoittumaan sekä keskittymään. Pidä niitä lähettyvillä, sillä ne ovat loistavia työkaluja silloin kun lapsi tuntee olonsa tylsistyneeksi. Värittäminen nimittäin rauhoittaa ja rentouttaa lasta samalla stimuloiden lapsen luovuutta. 

Kuten huomaat, on olemassa runsaasti erilaisia vaihtoehtoja rauhoitella ja viihdyttää lasta, ilman että tarvitsee käyttää erilaisia ruutuja. Edellä tarjoamamme ehdotukset eivät ainoastaan vähennä lapsen ruutuaikaa vaan myös edistävät lapsen kehitystä. Joten mitä vielä odotat?


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.