Syitä lakata sanomasta lapselle "ole kiltisti"
 

Syitä lakata sanomasta lapselle "ole kiltisti"

Ilmaus "ole kiltisti" on epäselvä tapa pyytää lasta käyttäytymään tilanteen edellyttämällä tavalla. Tästä syystä sen sanominen pitäisi lopettaa.
Syitä lakata sanomasta lapselle "ole kiltisti"

Viimeisin päivitys: 27 maaliskuuta, 2022

“Ole kiltisti” on yksi niistä lauseista, joita vanhemmat toistavat lapsilleen eniten eri tilanteissa. Tarkoituksena on saada heidät käyttäytymään aina tilanteen vaatimalla tavalla.

Sekä äidit että isät haluavat lapsilleen vain parasta. Lisäksi haluamme heidän käyttäytyvän kuuliaisesti tilanteessa kuin tilanteessa. Mutta otammeko varsinaisesti heidän ikänsä huomioon, kun luomme näitä odotuksia heidän käytöksensä suhteen ?

Lisäksi on otettava huomioon, että lasten voi olla jossain määrin hankalaa ymmärtää tätä ilmaisua. Sitä käytetään niin monissa eri yhteyksissä, että näihin kahteen sanaan tiivistetty neuvo ei ole riittävän selkeä. Jos haluat tietää, miten voit kommunikoida paremmin lapsesi kanssa ja ilmaista millaista käytöstä häneltä odotat, kehotamme lukemaan tämän artikkelin.

"Ole kiltisti" on epäselvä käsky.

“Ole kiltisti” on epäselvä ohje

Monissa tapauksissa käytämme klassisia ilmauksia kuten “ole kiltisti” tai “käyttäydy kunnolla” puhuessamme lapsillemme. Meillä on jopa tapana lisätä muutamia ehtoja, jotka saattavat merkitä jonkinlaista rangaistusta tai palkkiota, kuten “jos et käyttäydy kunnolla, et katso televisiota” tai “jos käyttäydyt kunnolla, saat karkkia”.

L asten voi olla joka tapauksessa vaikea tehdä eroa niiden rajojen tai ohjeiden välille , joita yritämme asettaa . Oikean ja väärän raja hämärtyy, kun jokainen tilanne edellyttää omanlaistaan käyttäytymistä . Toisin sanoen lastenjuhliin osallistuminen ei ole sama asia kuin lääkärissä käyminen, eikä myöskään lapsen käytös kotona ole sama asia kuin koulussa.

Ennen kuin siis sanomme lapsillemme “ole kiltisti”, meidän on pidettävä mielessä, että jokainen tilanne edellyttää omanlaistaan käyttäytymistä. Mutta on eräs toinenkin tekijä: meidän on huomioitava lapsen elämänvaihe . Totuus on, että se mikä vanhemmista on usein huonoa käytöstä, on lapsille ainoa tapa ilmaista tunteitaan .

Lapsen voi olla vaikea ymmärtää ilmaisua "ole kiltisti".

Mitä voit tehdä sen sijaan, että pyytäisit lasta olemaan kiltisti

L asta ei ensinnäkään kannata pyytää olemaan kiltisti, vaan tuo tyypillinen ilmaus tulisi korvata tarkemmalla selityksellä.

Vanhempien tulee toisin sanoen kertoa selkeämmin ja tarkemmin tilanteesta, johon lapsi on joutumassa, miksi hän tulee olemaan siellä ja mitä hänen tulee tehdä tai olla tekemättä tässä yhteydessä.

Toiseksi, vanhemmat voivat antaa lapselleen ehdotuksia, miten tietyissä tilanteissa kannattaa toimia . Tämä nopeuttaa kommunikaatiota, vahvistaa sidettänne, ja suhteestanne tulee läpinäkyvämpi ja myönteisempi.

Muista myös puhua rauhallisella ja selkeällä äänensävyllä. Tällä tavoin lapsi tuntee olonsa varmemmaksi ja luottavaisemmaksi sen suhteen, mitä sanot. Ilmauksella “ole kiltisti” on usein uhkaava konnotaatio, joka ei ole hyödyllinen missään olosuhteissa.

Kuinka puhua lapselle

Tässä on muutamia esimerkkejä siitä, mitä vanhemmat voivat sanoa lapsilleen, kun he haluavat näiden käyttäytyvän tietyllä tavalla:

  • “Lähdemme nyt käymään tädin luona. Sinun on varottava koskemasta koriste-esineitä. Muista, että tämä on hänelle erittäin tärkeää, ja on parasta olla rikkomatta mitään. Otan sinulle mukaan vihkon ja värikyniä, jotta voit piirtää, jos olet tylsistynyt.”
  • “Vien sinut nyt kouluun. Muista kuunnella opettajaa, ja jotta et keskeyttäisi häntä, juttele kavereiden kanssa vasta välitunnilla.”

Voit käydä lapsesi kanssa tällaisia keskusteluja osoittaaksesi hänelle, mitä häneltä odotat, ja ohjataksesi häntä hänen sosiaalisessa kehityksessään. Vältä sanomasta “ole kiltisti”, ja anna hänelle sen sijaan ytimekkäitä ja yksinkertaisia työkaluja .


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nelsen, J,. (2007) Cómo educar con firmeza y cariño. Editorial: Medici
  • Farkas, C. (2014). Gestos que hablan: Aprendiendo a comunicarse con nuestros niños. Ediciones UC.
  • Vila Mendiburu, I. (2000). Enseñar a convivir, enseñar a comunicarse. Textos de Didáctica de la Lengua y la Literatura.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.