Aseta lapsen kotitöille aikaraja ja aikataulu - Äitiyden Ihme
 

Aseta lapsen kotitöille aikaraja ja aikataulu

Aseta lapsen kotitöille aikaraja ja aikataulu
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On tavallista, että lapsi tai teini pyrkii lykkäämään tylsinä pitämiään asioita, kuten kotitöitä. Tämän tyyppiset tehtävät eivät ole lapsen tärkeyslistan kärjessä, ja hänellä tuntuu aina olevan parempaa – ja hauskempaa – tekemistä. Usein kotityöt tuntuvat enemmänkin määräykseltä kuin vastuulta ja velvollisuudelta. Suuressa osassa tapauksia lapsi tarvitsee kotitöissä ja muissa arkiaskareissa vanhempiensa ohjausta. Yksi hyvä tapa on asettaa kotitöille aikaraja ja aikataulu.

Aseta lapselle annetuille kotitöille aikaraja ja aikataulu

Vanhempien liiallinen ankaruus ja kontrollointi eivät ole hyväksi, mutta myös liian sallivalla kasvatuksella on haittapuolensa. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan liian sallivan kasvatuksen saaneilla esiintyy enemmän ahdistuneisuutta, masennusta, käytösongelmia ja päihteiden väärinkäyttöä kuin heillä, joiden vanhemmat ovat asettaneet kotona selkeät säännöt, rajat ja vastuut.

Kotitöihin osallistuminen on yksi hyvä tapa oppia vastuuntuntoa ja itsenäisyyttä. Niiden kautta lapsi myös näkee, mitä kaikkea kodista ja perheestä huolehtiminen vaatii, ja oppii arvostamaan vanhempiensa näkemää vaivaa. Tämän lisäksi kotitöiden mukanaan tuoma vastuu tukee lapsen itsetunnon ja itsevarmuuden kehitystä.

Aseta lapsen kotitöille aikaraja ja aikataulu

Kotitöihin osallistumisesta on siis lapselle monia hyötyjä, mutta tämä ei tarkoita, että hän vastuulleen pitäisi antaa mitä tahansa tai miten paljon tahansa tehtäviä. Askareet on syytä valita aina lapsen tai nuoren iän ja kypsyyden mukaan, minkä lisäksi niiden tekemiselle voidaan asettaa aikaraja ja aikataulu. Päivittäisille askareille voidaan asettaa tarkempi aikaraja ja määräaika ja harvemmin tehtäville höllempi aikataulu.

Sääntönä voi olla esimerkiksi, että jokainen perheenjäsen korjaa omat jälkensä välittömästi ruokailun jälkeen. Lapsen tehtävänä voi olla lisäksi esimerkiksi ruokapöydän pyyhkiminen. Toinen esimerkki liittyy pyykkihuoltoon. Lapsen tehtävänä voi olla esimerkiksi omien likaisten vaatteiden yhteiseen pyykkikoriin siirtäminen ennen tiettyä viikonpäivää. Pyykkäyksen jälkeen hänen täytyy viikata omat vaatteensa esimerkiksi tunnin kuluessa siitä, kun kuivausrumpu on lopettanut pyörimisen. Lapselle voi asettaa ajastimen pyörimään, jotta hän muistaa suorittaa kyseisen tehtävän.

Aikarajojen ja aikataulujen hyödyt

Selvät aikataulut varmistavat sen, että lapsi tietää, mitä häneltä odotetaan ja koska. Asettamalla tietyn aikarajan viikoittaisille kotitöille – kuten yhden asuinkerroksen imuroinnille ennen perjantai-iltaa – lapsi saa kuitenkin hieman vapautta sen suhteen, milloin hän voi suorittaa kyseisen tehtävän. Lisäksi avoin aikataulu auttaa lasta oppimaan vastuullisemmaksi. Jos hän imuroi jo torstaina, hän voi viettää perjantai-illan ystäviensä kanssa.

Aseta lapselle annetuille kotitöille aikaraja ja aikataulu

Jos vanhemmat itse työskentelevät iltapäivisin, he voivat delegoida tiettyjä kotitöitä teini-ikäiselle asettamalla niille tietyt määräajat. Nuori voi esimerkiksi alkaa valmistaa päivällistä tai järjestellä kotia, kun on tullut koulusta kotiin. Yksi hyvä vaihtoehto on antaa hänelle tehtävälista, josta selviää, mitä askareita sen päivän tai illan aikana on suoritettava. Kotityötaakkaa kannattaa pitää silmällä, jotta jokaisella perheenjäsenellä on vastuullaan jokin tehtävä ja että jokainen pysyy omassa aikataulussaan. Lapselle tai nuorelle ei saa myöskään koskaan määrätä liikaa tai liian haastavia tehtäviä.

Ole joustava mutta jämäkkä

Tietyille kotitöille täytyy asettaa aikataulu, mutta vähemmän tärkeiden ja kiireettömien askareiden kohdalla kannattaa olla joustava. Lapsen on tästäkin huolimatta ymmärrettävä, että tietyt kotityöt täytyy suorittaa määräaikaan mennessä. Näin hän tietää, mitä häneltä odotetaan milloinkin.

Joustava on syytä olla myös tilanteessa, jossa lapsi ei ole tehnyt hänelle osoitettuja kotitöitä asetettuun määräaikaan mennessä, koska on joutunut tekemään jotain muuta tärkeää, kuten kokeisiin lukemista. Tällaisissa tilanteissa kotiaskareiden hoitamisesta kannattaa sopia mahdollisuuksien mukaan etukäteen. Tilanne on toinen, jos lapsi on jättänyt kotityöt väliin laiskuuttaan tai tehdäkseen jotain hauskempaa. Perheellä on hyvä olla selvät säännöt siihen, mitä omien vastuiden hoitamatta jättämisestä seuraa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.