Kuinka estää lasta tulemasta ystäviensä manipuloimaksi
 

Kuinka estää lasta tulemasta ystäviensä manipuloimaksi

Jos haluat estää lastasi tulemasta ystäviensä manipuloimaksi, lue nämä viisi suositusta.
Kuinka estää lasta tulemasta ystäviensä manipuloimaksi

Viimeisin päivitys: 06 maaliskuuta, 2023

On normaalia, että kouluikäisten lasten sosiaalinen piiri laajenee ja he tapaavat uusia ystäviä, jotka auttavat heitä hankkimaan sosiaalisia taitoja. Nämä uudet kontaktit ovat erittäin hyödyllisiä lasten mielenterveydelle, mutta on tärkeää oppia, kuinka estää lasta tulemasta ystäviensä manipuloimaksi.

On ensiarvoisen tärkeää opettaa lapset tunnistamaan, milloin heitä käytetään hyväksi. Näin he eivät tule henkisesti riippuvaisiksi ystävistään tai pahoita mieltään näiden asenteista. Jotkut lapset voivat olla todella julmia ja käyttää kiristystä ja huijausta manipuloidakseen ikätovereitaan.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Opeta lasta selviämään kiusaamisesta

5 vinkkiä, joiden avulla voit estää lasta tulemasta ystäviensä manipuloimaksi

Kaikki lapset ovat luonteeltaan erilaisia. Jotkut ovat ulospäin suuntautuneempia ja sosiaalisempia, kun taas toiset ovat passiivisempia ja sulkeutuneempia. Tässä ei ole mitään vikaa. Jokainen ihminen on ainutlaatuinen omine erityispiirteineen ja ansaitsee kunnioitusta.

Mutta kun ujo lapsi ystävystyy ikätovereidensa kanssa, on tärkeää, ettei valtasuhde ole vinksallaan. Liian alistuva ja riippuvainen lapsi ottaa helposti vaikutteita muilta ja häntä voidaan manipuloida huomaamattaan. Tässä on viisi vinkkiä tämän välttämiseksi.

1. Vahvista lapsesi itsetuntoa

Jos haluat estää lastasi tulemasta manipuloiduksi elämänsä aikana, on erittäin tärkeää, että vaalit lapsessasi tervettä itsetuntoa ja itseluottamusta. Jotkut lapset joutuvat herkemmin manipuloinnin kohteeksi, koska he pelkäävät jäävänsä ilman ystäviä. Tätä käyttävät hyväkseen neuvokkaammat lapset, jotka eivät ole emotionaalisesti vastuullisia ja jotka näkevät ikätoverinsa helposti manipuloitavina ihmisinä.

Lapset yrittävät manipuloida luokkatoveriaan.
Muistuta lapsiasi siitä, että aidot ystävät eivät puhu pahaa toisista, ja että kun he huomaavat tällaistä toimintaa, on parempi pysyä siitä loitolla.

Pyri siis vahvistamaan lastesi itsetuntoa samalla kun juurrutat heihin kunnioitusta, rakkautta ja empatiaa muita kohtaan. Kerro heille, että he ovat erittäin arvokkaita, ainutlaatuisia ja mielenkiintoisia ihmisiä, ja että monet lapset haluavat olla heidän ystäviään, kun he oppivat todella tuntemaan heidät.

2. Tunnista oudot muutokset käytöksessä

Kun lapsellasi on uusi ystävä ja hänen persoonallisuutensa ja käytöksensä muuttuvat äkisti, on tärkeää pysyä valppaana. Erityisesti silloin, kun lapsi sokeasti puolustaa ystäväänsä ja jopa suuttuu, kun osoitat huolesi. Tämä voi näkyä esimerkiksi sanavaraston, pukeutumisen ja mielialan muutoksina.

3. Älä koskaan hyödynnä manipulointia kotonasi

Tämä neuvo voi tuntua itsestään selvältä, mutta joskus vanhemmat kiristävät tahattomasti (tai tarkoituksella) lapsiaan saadakseen nämä tekemään mitä haluavat. Tällä on kuitenkin vakavia seurauksia lasten henkiseen hyvinvointiin.

Jos et halua, että lapsen ikätoverit kiristävät tai manipuloivat lastasi, älä koskaan tee niin kotona. Esimerkki annetaan kotona, ja äitinä olet yksi tärkeimmistä roolimalleista lapsillesi.

4. Kannusta yksilöllisyyteen

Kun lapset ja nuoret ovat luonteeltaan alistuvampia, he antavat ystäviensä hyvin herkästi manipuloida tai vaikuttaa itseensä sopeutuakseen ikätoveriensa joukkoon. Tosiystävä ei kuitenkaan koskaan pyydä toista muuttumaan ollakseen hänen ystävänsä. Päinvastoin, hän iloitsee ystävänsä erilaisuudesta ja puolustaa tätä pilkalta.

Lapset nauravat yhdessä.
Opeta lapsillesi, että he ovat uskollisimpia itselleen silloin, kun he ovat omia itsejään, eivätkä sitä mitä muut haluavat heidän olevan.

Kannusta siis lastasi yksilöllisyyteen, ja jos huomaat että hän muokkaa olemustaan kuuluakseen porukkaan, opeta hänelle, että ihmisyyden kauneus piilee eroavaisuuksissamme. Ja jos hän välttämättä haluaa löytää persoonallisuudestaan uusia puolia, tapahtukoon se hänen omasta vapaasta tahdostaan, ei pakottamisen seurauksena.

5. Vaali vuoropuhelua ja rohkeutta

Kun ystävät manipuloivat ujompia lapsia tekemään asioita, jotka tekevät heidän olostaan epämukavan, on tärkeää, että heillä on riittävästi fiksuutta pohtia tekojaan. Sisäinen vuoropuhelu, jossa he kysyvät itseltään miltä heistä tuntuu ja ovatko he valmiita hyväksymään tekojensa seuraukset, on ratkaisevan tärkeää.

Heillä on myös oltava riittävästi rohkeutta puolustaa omia mielipiteitään, vaikka se olisi ikätovereista epämukavaa. Sinun on muistutettava heitä siitä, että tosiystävä ei koskaan painosta heitä tekemään asioita vastoin tahtoaan, ja että puhdas omatunto on aina parempi kuin elää katumusten kanssa.

Näytä esimerkkiä estääksesi lasta tulemasta ystäviensä manipuloimaksi

Lasten tunnekasvatuksessa on tärkeää tarjota heille työkaluja, joiden avulla he oppivat arvostamaan ja kunnioittamaan itseään ihmisinä. Nämä opetukset ja oma esimerkkisi ovat tukipilareita – näin lapset eivät anna ystäviensä manipuloida itseään ja osaavat reagoida kiristykseen ja vertaispaineeseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.