Mielenkiintoisia faktoja lapsen unesta - Äitiyden ihme
 

Mielenkiintoisia faktoja lapsen unesta

Unella on suuri merkitys lapsen henkisen ja fyysisen kehityksen kannalta. Tässä artikkelissa jaamme mielenkiintoisen tietopaketin lapsen unesta.
Mielenkiintoisia faktoja lapsen unesta

Viimeisin päivitys: 30 kesäkuuta, 2021

Unella on tärkeä merkitys kenelle tahansa meistä, mutta sen tärkeys korostuu lapsuudessa. Henkisen ja fyysisen kehityksen kannalta on tärkeää, että lapsi saa tarpeeksi lepoa ja unta. Tässä artikkelissa kerromme mielenkiintoisia faktoja lapsen unesta.

Mielenkiintoisia faktoja lapsen unesta

Nukkumisen tärkeys

Hyvät yöunet ovat tärkeät jokaiselle ihmiselle, mutta eritoten lapsille. Nukkuessaan lapsi paitsi saa lepoa, myös järjestää ja sisäistää päivän aikana keräämäänsä tietoa. Tämän lisäksi kasvuhormonien tuotanto lisääntyy unen aikana, mistä syystä nukkuminen auttaa lasta kehittymään niin fyysisesti kuin älyllisestikin.

Sillä, että lapsi ei nuku hyvin, voi sillä olla ikäviä sivuvaikutuksia kuten ärtyneisyyttä, keskittymisongelmia, käytösongelmia ja jopa muutoksia emotionaalisessa ja fyysisessä kehityksessä. Huonot yöunet voivat viivyttää myös seksuaalista kypsymistä.

Mielenkiintoisia faktoja lapsen unesta

Unen vaiheet

Uni jaetaan karkeasti kahteen luokkaan, jotka ovat vilkeuni eli REM-uni ja perusuni eli NREM-uni.

  • NREM-uni: Tämä unen vaihe jaetaan kolmeen vaiheeseen, joiden välillä nukkuja siirtyy yön aikana monta kertaa. NREM-1 on lyhytkestoinen valvetilan ja unen rajatila ja sitä seuraava NREM-2-vaihe syvempi ja noin puolet yöstä kestävä vaihe. NREM-3 on syvän unen vaihe, jonka aikana on vaikea herätä. Siitä siirrytään REM-uneen, jonka jälkeen alkaa uusi unisykli.
  • REM-uni: Tässä unen vaiheessa aivot pysyvät aktiivisina ja ihminen näkee suurimman osan unista. REM-unen aikana kehon lämpötila, pulssi ja hengitys ovat epäsäännöllisiä ja autonominen hermosto aktivoituu.

Yön aikana lapsi käy tyypillisesti läpi neljä 90 minuutin unijaksoa. Jokaisessa jaksossa vaihtelevat kevyt ja syvä uni. Jaksojen edetessä yön aikana uni muuttuu syvemmäksi. Lapsen kasvaessa ja unirutiinien kehittyessä REM-unen kesto vähenee ja perusunen kesto lisääntyy.

Kuinka paljon lapsen tulisi nukkua?

Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että vastasyntynyt ja teini-ikäinen tarvitsevat eri määrän unta. Lapsen kasvaessa sekä unen laatu että määrä mukautuvat hänen unentarpeensa mukaan. Vaikka jokainen lapsi onkin erilainen, tietyn ikäiset lapset tarvitsevat keskimäärin tietyn määrän unta. Riittävä unen määrä tukee lapsen normaalia kehitystä ja auttaa välttämään yllä mainittuja riittämättömän unen aiheuttamia seurauksia.

Eri ikäiset lapset tarvitsevat keskimäärin seuraavan määrän unta, yö- ja päiväunet yhteen laskettuna:

  • 0-2 kuukautta: 10,5-18 tuntia vuorokaudessa
  • 2-12 kuukautta: 14-15 tuntia vuorokaudessa
  • 1-3 vuotta: 12-14 tuntia vuorokaudessa
  • 3-5 vuotta: 11-13 tuntia vuorokaudessa
  • 5-12 vuotta: 10-11 tuntia vuorokaudessa

Mitä lapsen unen aikana voi tapahtua?

Mielenkiintoisia faktoja lapsen unesta

Lapsen unen aikana voi tapahtua erilaisia ilmiöitä, jotka vanhempien on hyvä osata tunnistaa.

  • Painajaiset: Painajaiset ovat pahoina tai ahdistavina koettuja unia, joita nähdään usein REM-unen aikana. Painajaiset ovat kohtalaisen yleisiä lapsuudessa, mutta ne yleensä vähenevät aikuisuutta kohti siirryttäessä. Suosittelemme pelottavien asioiden välttämistä – kuten pelottavien ohjelmien katselemista tai jännittävien tarinoiden lukemista – ennen nukkumaanmenoa.
  • Kauhukohtaukset ja unissakävely: Nämä tapahtuvat NREM-unen eli perusunen aikana. Lapsi ei yleensä muista tapahtunutta seuraavana päivänä. Jos lapsi yritetään herättää kesken kauhukohtauksen tai unissakävelyn, voi tilanne pahentua.
  • Uniapnea: Apnean aikana lapsi lakkaa hengittämästä. Uniapnea on yleistä ylipainoisilla lapsilla sekä lapsilla, joilla on kitarisojen liikakasvua. Tällaisista ongelmista kärsivät lapset kuorsaavat usein ja heidän nukkumisensa on levotonta, minkä lisäksi he saattavat olla päivän aikana ärtyneitä, koska eivät ole saaneet riittävästi kunnollista unta.

Riittävä lepo on siis elintärkeää lapselle fyysisen ja henkisen kehityksen takia. Se on tärkeää myös lapsen hyvän elämänlaadun takaamiseksi sekä siksi, että lapsi jaksaa suorittaa päivän askareet hyvällä energialla ja mielellä. Lapselle on tärkeää opettaa kunnolliset nukkumisrutiinit jo pienestä pitäen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.