Kuusi mielenharjoitusleikkiä lapselle - Äitiyden Ihme
 

Kuusi mielenharjoitusleikkiä lapselle

Mielenharjoitusleikit ovat loistava tapa tehostaa lapsen älykkyyden kehittymistä. Tässä artikkelissa esittelemme mielenharjoitusleikkejä, joilla voit stimuloida lastasi esimerkiksi kesälomalla.
Kuusi mielenharjoitusleikkiä lapselle

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2019

Tänään esittelemme kuusi mielenharjoitusleikkiä lapselle kotona toteutettavaksi. Harjoitusten toteuttamiseen tarvitset ainoastaan vihkoja, värikyniä ja runsaasti mielikuvitusta.

Vanhempien olisi hyvä vakiinnuttaa tapa, jonka avulla lapsi oppii leikin varjolla esimerkiksi ollessaan lomalla koulusta. Tietysti lapsen täytyy saada myös levätä lomalla, sillä hän on juuri saanut kouluvuoden päätökseen. On kuitenkin tärkeää pitää lapsen mieli aktiivisena myös loma-aikaan.

Tällä emme tarkoita sitä, että lapsen tulisi istua koulukirjojen ääressä ratkaisemassa yksitoikkoisia matematiikan tehtäviä tai kielioppiharjoituksia, vaan rohkaisemme vanhempia ja lapsia leikin avulla tapahtuvaan oppimiseen.

Kuusi mielenharjoitusleikkiä lapselle

1. Muistipeli

Yksi klassisimmista ja yksinkertaisimmista hiteistä lasten keskuudessa on muistipeli. Jo pelkästään pelin dynaamisuus viihdyttää lasta. Muistipelistä voi tehdä entistäkin vetovoimaisemman ja opettavaisemman ottamalla lapsen mukaan valmistamaan muistipeliä.

Valmistaaksesi oman muistipelin, tarvitset seuraavat tarvikkeet:

  • Kuvia, joista lapsesi pitää
  • Kartonkia tai pahvia
  • Liimaa
Kuusi mielenharjoitusleikkiä lapselle

Pyydä lasta piirtämään tai leikkaamaan kuvia, joita hän haluaa käyttää muistipelissä. Jokaista kuvaa tarvitaan kaksi kappaletta. Liimatkaa kuvat pahvineliöille. Varmistakaa, että kaikki neliöt ovat saman kokoisia ja värisiä.

Muistipelin säännöt ovat varmasti kaikille jo valmiiksi tutut. Pahvineliöt asetetaan pöydälle kuvapuoli alaspäin, minkä jälkeen jokainen pelaaja kääntää omalla vuorollaan kaksi korttia yrittäen etsiä kahta samanlaista kuvaa. Tulet yllättymään siitä, kuinka hyvin lapsesi muistaa eri kuvien paikat!

Muistipeli harjoittaa loistavalla tavalla visuaalista tarkkuutta ja muistia. Koko perhe voi pelata muistipeliä yhdessä!

2. Aakkosbingo

Tätä mielenharjoitusleikkiä suosittelemme lapsille, jotka ovat juuri oppineet aakkoset. Tämä peli on variaatio tavallisesta numeroilla pelattavasta bingosta. Bingopelikortit voi valmistaa itse lapsen kanssa. Lapsi kertaa aakkosia huomaamattaan samalla, kun hän valmistaa pelikortit.

Yksi osallistujista arpoo kirjaimet ja muut pelaajat pyrkivät saamaan bingon. Kun pelaajan kortille osuu kirjaimia siten, että kirjainrivi yltää kortin reunasta reunaan tai kulmasta kulmaan, hän voittaa.

3. Palapeli

Yksi tapa harjoittaa mieltä, on hyödyntää palapelejä. Yksinkertaisen palapelin valmistukseen voit käyttää vanhaa vihkoa tai kartonkia.

Palapelit ovat ihanteellisia työkaluja harjoittamaan lapsen loogista ajattelua ja päättelykykyä. Lisäksi ne kehittävät myös muita taitoja, kuten käsi-silmä-koordinaatiota ja hienomotorisia taitoja.

Yksi tapa varioida perinteistä palapeliä on luoda palapeli legopalikoista. Tarvitset legopalikoita, pahvia, johon piirrät legopalojen ääriviivat sekä kynän tai tussin.

Kun olet piirtänyt pahviin legopalikoiden ääriviivat ja leikannut ne, sekoita pahvinpalat keskenään. Lapsi voi sen jälkeen etsiä legopalikoihin sopivat pahvinpalat.

4. Etsi eroavaisuudet

Lasten suosikki aktiviteetteja ovat piirtäminen ja kuvien värittäminen. Siksi mustavalkoisten Etsi eroavaisuudet -korttien käyttäminen on ihanteellista, sillä lapsi voi värittää kortit jälkeenpäin.

Tämä harjoitus on hyvä sellaiselle lapselle, jolla on vaikeuksia keskittyä tehtävien tekoon. Lisäksi se auttaa kehittämään lapsen visuaalista tarkkuutta. Voit etsiä valmiita Etsi eroavaisuudet -kuvia internetistä tai lapsesi ja sinä voitte valmistaa kuvat itse.

5. Aarteenetsintä

Tämä yksinkertainen leikki tuottaa iloa seikkailunhaluiselle lapselle, joka rakastaa mysteerejä. Aarteenetsintä auttaa kehittämään päättelykykyä. Lapsen tulee seurata saamiaan vinkkejä löytääkseen piilotetun aarteen.

Aarteenetsintä auttaa kehittämään lapsen visuaalista havainnointia, keskittymiskykyä sekä tarkkaavaisuutta. Yksityiskohtien havaitseminen on olennainen osa aarteenetsintää.

Aarteenetsinnän voi suunnitella ja toteuttaa monin eri tavoin. Siihen voi sisällyttää matemaattisia laskutoimituksia, arvoituksia tai mitä tahansa muita aktiviteetteja, jotka auttavat lasta harjoittamaan ja kehittämään taitojaan.

6. Arvoitukset

Tätä viimeistä mielenharjoitusleikkiä varten ei tarvita mitään tarvikkeita – ainoastaan sinun mielikuvituksesi. Arvoituksissa käyttämäsi sanat ja niiden rytmitys viehättävät ja kiehtovat lasta sekä motivoivat tätä löytämään vastauksen arvoitukseen.

Arvoitusten avulla ajatusassosiaatiot sekä käsitysten muodostuminen kehittyvät kuten myös mielikuvitus ja ajatteleminen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Crespillo, E. (2010). El juego como actividad de enseñanza-aprendizaje. Gibralfaro.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.