Kuinka toimia, kun vanhemmuus kaduttaa? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, kun vanhemmuus kaduttaa?

Vaativat ensimmäiset viikot lapsen syntymän jälkeen voivat olla niin raskaita, että vanhemmuus alkaa kaduttaa äitiä ja isää. Kuinka tällaisten turhautumisen tunteiden kanssa kannattaa toimia?
Kuinka toimia, kun vanhemmuus kaduttaa?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tunnetko ihmisiä, joita vanhemmuus kaduttaa? Ihmisiä, jotka yrittävät selvitä vanhemmuuden mukanaan tuomista vastuista tuntien musertuvansa taakan alle? Tällaiset tunteet ovat yleisempiä kuin uskotkaan.

Vaikka rakkauden sanotaankin aina voittavan, monet vanhemmat kysyvät itseltään, mitä he voivat tehdä päästäkseen katumuksen tunteen yli. Vanhempien ja vanhemmuudesta haaveilevien on tärkeä ymmärtää, että lapsen hankkiminen on aina haaste. Vanhemmuus tuo mukanaan monia vastuita ja valtavan tunteiden kirjon.

Jos elät itse tällaista monimutkaista ja henkisesti raskasta vanhemmuuden vaihetta, jatka lukemista.

Kuinka toimia, kun vanhemmuus kaduttaa?

Lasten hankkiminen voi kaduttaa vanhempia monesta syystä. Syyt voivat vaihdella lapsen kasvattamisen aiheuttamasta taakasta elämäntyylin radikaaliin muutokseen tai vapauden ja oman ajan vähenemiseen.

Myös maailman meno ja yhteiskunnan nykytila voivat pelottaa vanhempia. Tähän saattavat liittyä esimerkiksi väkivalta, rasismi tai kiusaaminen.

On selvää, että lasten hankkiminen muuttaa vanhempien elämää. Jotkut sanovat, että lapsen saaminen on kuin tatuoinnin ottaminen otsaan; se on jotain pysyvää, joka määrittää ihmisen tämän loppuiäksi.

Vaikka moni raskaus ei ole suunniteltu, vanhemmuus tulisi aina ottaa vakavasti. Siihen tulisi suhtautua uhrauksena. Vauvan syntymä muuttaa koko perhettä. Kyseessä on elämä, josta täytyy huolehtia vähintään 18 vuoden ajan.

Kuinka toimia, kun vanhemmuus kaduttaa?

Vanhemmuuden katuminen on tabu

Elämme yhteiskunnassa, jossa vaikutelmalla on valtava painoarvo. Sen käsittäminen, että ajattelee yhteiskunnan normien vastaisesti, voidaan nähdä tabuna. Tämä voi saada ihmisen tuntemaan itsensä huonoksi tai jopa pahaksi ihmiseksi.

Moni vanhempi, joka kohtaa ongelmia lapsen kasvattamisessa, kokee, ettei vanhemmuuden katumisesta voi puhua. He pelkäävät poikkeavansa normista ja vaikuttavansa huonoilta ihmisiltä. Mikä pahempaa, he pelkäävät todellisten katumuksen tunteidensa tunnustamista.

Aihe on kiistanalainen. Se myös tuo päivänvaloon tilanteita, joista on tulossa yhä yleisempiä. Tänä päivänä esimerkiksi moni nainen päättää olla hankkimatta lapsia.

Oli tilanne mikä tahansa, vanhemmuus tulisi aina ottaa vakavasti. Siihen tulisi suhtautua uhrauksena. Vauvan syntymä muuttaa koko perhettä. Kyseessä on elämä, josta täytyy huolehtia vähintään 18 vuoden ajan.

Mitä nyt?

Moni hankkii lapsia sosiaalisen paineen vuoksi tai seuratakseen satoja vuosia noudatettua kaavaa. He uskovat onnellisen elämän ja menestyksekkään aikuisuuden päämäärän olevan perheen perustaminen. Kun vanhemmuuteen liittyvät lukuisat vastuut muuttuvat todeksi, he romahtavat henkisesti.

Tilannetta voi kuitenkin helpottaa monella tavalla. Paras ja nopein tapa on omista tunteista puhuminen. Psykologin tai psykiatrin tarjoama ammattiapu voi auttaa huomattavasti. Ammattilainen pystyy vakuuttamaan henkilön siitä, että tällaisten tunteiden tunteminen on täysin normaalia.

Myös perheen ja ystävien kanssa tilanteesta keskusteleminen kannattaa, sillä läheisten ihmisten ymmärrys auttaa rauhoittumaan haastavassa tilanteessa.

Kuinka toimia, kun vanhemmuus kaduttaa?

Elämäntaito-oppaat

Jos elämäntaito-oppaat kiinnostavat, markkinoilla on monia kirjoja ja ohjeita vanhemmuuteen ja lasten hankkimisen katumiseen liittyen. Osassa näistä samassa tilanteessa olleet vanhemmat kertovat omista kokemuksistaan ja siitä, miten pääsivät vaikeiden aikojen yli.

On tärkeä muistaa, että masennus ja muut mielenterveysongelmat ovat ongelmia yhtälailla kuin fyysiset vaivat, ja niiden hoitaminen on aivan yhtä tärkeää. Jos vanhemmuus kaduttaa ja nämä tunteet haittaavat selvästi elämää, on tärkeä puhua asiasta ja pyytää apua.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.